Politika 03.12.2022.

Žrijeb u CIK-u odlučuje ko može praviti vlast u FBiH

ČITANJE: 2 minute

Ukoliko mandat iz Livanjskog kantona dobije SDP, “osmorka” će imati 11 bošnjačkih delegata i moći će predložiti člana Predsjedništva FBiH. Ako SDA dobije, imaće 12 ruku i – zajedno s DF – 13 bošnjačkih delegata, čime “osmorka” ne bi mogla predložiti svoju listu.

Prema izmjenama Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit juče je istekao rok za izbor izaslanika u Federalni dom naroda iz kantonalnih skupština.

Kako piše Hrvatski medijski servis (HMS), već se nazire stranačka struktura u sva tri nacionalna kluba Doma naroda Parlamenta FBiH.

Bošnjački klub (23 delegata)

SDA – 11

DF – 1

NIP – 5

SDP BiH – 2

NES – 2

SBiH – 1

Čeka se žrijeb CIK-a koji će odlučiti hoće se li u Klub Bošnjaka biti izabran poslanik SDA ili SDP iz Livanjskog kantona.

Hrvatski klub (23 izaslanika)

HDZ BiH – 13

HDZ 1990 – 3

HNP – 1

NIP – 1

SDP BiH – 1

Bosanska narodna stranka – Goražde – 1

Za nove generacije – 1

NES – 1

Čeka se žrijeb za HNK koji će odlučiti hoće li delegat u Hrvatskom klubu biti poslanica HRS-a ili zastupnik HDZ BiH.

Srpski klub (23 izaslanika)

SDP BiH – 6

NS – 1

DF – 3

SDA – 1

HDZ BiH – 2

SNSD – 2

Srpska sloga – 1

Srpsko jedinstvo – 1

Za Srpski klub čeka se žrijeb u Centralnoj izbornoj komisiji BiH za izbor izaslanika iz BPK Goražde između kandidata LS i NiP-a, te za dvije izaslanice u HNK, između zastupnica HDZ BiH, SDA i SDP BiH. Također CIK treba da dodijeli nekom drugom kantonu ili nekom ko nije izabran u kantonalnu skupštinu tri izaslanička mandata jer u Skupštini Tuzlanskog kantona nije bilo dovoljno Srba za jednu izaslaničku poziciju i u Unsko-sanskom kantonu za dvije.

Klub ostalih

SDP BiH – 1

NS – 1

DF – 2

CIK BiH treba izabrati sedam delegata u Klub ostalih jer u Posavskom, Bosanskopodrinjskom, Zeničkodobojskom, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom i Livanjskom kantonu nije bilo poslanika koji su se izjasnili da ne pripadaju nijednom konstitutivnom narodu. Uz to treba popuniti jedno mjesto u Klubu ostalih iz Sarajevskog kantona.

Oznake: CIK, FBiH