Vijesti 18.11.2016.

ŽRS rade bez dozvole: Žute trake u Ložioničkoj?

ČITANJE: 2 minute

Godinama Stana Šukalo živi u prašini boksita u banjalučkoj Ložioničkoj ulici. Nekoliko stotina metara od njene i kuće komšija, ŽRS pretovaraju crvenu rudu.

“Prašina tu kad dune ne mogu prozori, ne mogu roletne, ne mogu krpe, ne mogu ništa od rudače, a sve crveno okolo bilo. Sve, to smo mi sve udisali”, kaže Stana.

I nastaviće da udišu, jer ŽRS pretovaraju i skaldište boksit bez ekološke dozvole, potvrdio je gradonačelnik Igor Radojičić. Prije dva dana, istekao je zaključak bivšeg gradonačelnika Slobodana Gavranovića kojim je bilo odloženo, izvršenje rješenja ekološke inspekcije grada Banja Luka, a kojim je bilo zabranjeno skladištenje rude boksita.

“Ja nemam informaciju da su Željeznice pribavile ekološku dozvolu ili da su se neki drugi uslovi ili razlozi promjenili. Ukoliko je tako, tamo će morati biti žuta traka”, poručio je Radojičić.

Gradski inspektori su bili na terenu u Ložioničkoj i utvrdili da Željeznice RS pretovaraju boksit, a uvidom u dokumentaciju da nisu podnijele zahtjev za pribavljanje ekološke dozvole.

“Imamo jedan novi dopis Željeznica Srpske prema gradoančelniku grada Banja Luke u kome traže dodatno vrijeme, ali čak iz tog dopisa se ne vidi, ne pokazuju spremnost da krenu u postupak pribavljanja ekološke dozvole”, rekao je Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za inspekciju.

Iz Željeznica Srpske, drugačija priča. Tvrde da imaju sve potrebne dozvole, pa i ekološke za djelatnosti kojima se bave. Dozvole obuhvataju prevoz i pretovar svih vrsta robe, poručuju iz Željeznica Srpske.

“Mi ne vršimo skladištenje rude boksita nego prevoz i pretovar, za šta imamo ekološku dozvolu”, rekla je Nada Stevanović, portparol ŽRS

Godinama stanari oko dvadesetog kolosijeka željezničke stanice vode bitku sa Željeznicama RS, zbog crvene prašine i buke. Svaki put im pobjeda izmakne za dlaku.

Mještani Ložioničke ulice, kažu da su prije nekoliko godina uspjeli da se izbore za rampu u dijelu svoje ulice kako im kamioni sa boksitom ne bi prolazili ispod prozora. Ove jeseni se nadaju da će konačno dobiti bitku protiv Željeznica Srpske i da im se ruda boksita definitivno ivše neće pretovarati i odlagati u komšiluku.

(ATV)