Vijesti 29.02.2016.

Žrtva brutalnog razbojništva: Zapalili su me i ostavili da umrem

ČITANJE: 4 minute
razbojnici
Pero Lukić (80) iz sela Pirkovci kod Lopara, koga su prošle sedmice napala četvorica pomahnitalih razbojnika, tvrdi da su pljačkaši imali namjeru da ga ubiju, ali pukom srećom je preživio!

U ispovijesti za Press, Lukić kaže da su ga razbojnici vezali i ispod njega podmetnuli garderobu koju su zapalili, a onda su izašli iz kuće očekujući da živ izgori.

Iako vezan, starac je krajnjim naporima uspio da ustane s “lomače” i ugasi vatru, što mu je spaslo život. Lukić kaže da mu je laknulo kada je čuo da je policija u petak naveče uhapsila osumnjičene.

Radi se o braći Slaviši (27) i Zoranu Mihajloviću zvanom Kiza (23) iz Bijeljine, njihovim sugrađanima Iliji Ivanoviću (20) i Nihadu Kariću (26), kao i Veliboru Tomiću (27) iz sela Pirkovci kod Lopara.

Pored napada na Lukića, grupi su stavljeni na teret premlaćivanje i pljačka srpskog povratnika Uroša Stojanovića (87) iz sela Rosulje u opštini Lukavac, kao i oružani napad na policiju, prema kojoj su pucali iz automatskog oružja.

– Drago mi je da je otkriveno ko su ti monstrumi, jer niko u selu nije smio da spava iz straha da bi se mogli vratiti. Sada bar znamo ko su i nadam se da neće skoro izaći iz zatvora – kaže Lukić.

Vezali ga kaišem

Prisjećajući se napada, starac objašnjava da su razbojnici u njegovu kuću banuli u četvrtak u 3.30 časova, kada je cijelo selo spavalo. I sam je bio u krevetu, pa nije ni čuo kada su razvalili ulazna vrata i ušli u kuću.

– Upali su mi u sobu i u mene uperili baterijske lampe. Svjetlost me je zaslijepila i nisam imao pojma šta se dešava. Nisu palili svjetlo u kući, već su me onako bunovnog i pospanog odvukli u kuhinju. Tražili su da im kažem gdje držim pare. Rekao sam im da nemam novca, nakon čega su me odnijeli nazad u spavaću sobu. Tu su mi svezali ruke kaišem, a noge nekim čaršavom koji su našli u ormaru. Udarili su me nekoliko puta šakom u glavu i počeli da pale neke krpe po meni. Cijelo vrijeme nisu palili svjetlo. Mislio sam da neću preživjeti i da mi je to kraj – priča nam Lukić.

Dodaje da su razbojnici u kući pronašli oko 1.000 KM, njegov ručni sat i mobilni telefon, koje su ukrali. Potom su mu pod noge nabacali košulje koje su zapalili.

– Bio sam vezan i nisam se mogao pomjerati. Košulje i ostala odjeća koju su nagurali pod mene brzo su planuli, a oni su napustili moju kuću u nadi da ću živ izgorjeti. I danas ne mogu da shvatim odakle mi snaga da se oslobodim. Valjda čovjek, kada se nađe u zagrljaju sa smrću, dobije natprirodnu moć. Tako sam i ja našao neku snagu u sebi i uspio sam da iščupam ruke iz kaiša, a zatim da odvežem noge i skočim sa te lomače na koju su me stavili. Ugasio sam vatru i izbacio tkaninu napolje – priča Lukić.

Natprirodna moć

Nakon što se oslobodio, starac je otišao do prvog komšije u selu i zamolio ga da pozove policiju, što je on i učinio. O razbojnicima nije mnogo znao, navodeći da tokom napada nisu razgovorali međusobno, niti je mogao detaljno da ih opiše.

Podsjećamo, potraga za razbojnicima trajala je dva dana i u nju su bile uključene stotine policajaca iz Srpske i Tuzlanskog kantona, Granična policija BiH i pripadnici MUP-a Srbije. U petak naveče braća Mihajlovići, Ivanović i Tomić uhapšeni su u Irigu, kod Rume, dok je Karić pronađen na području Bijeljine. Jedan od uhapšenih osumnjičen je za pomaganje, dok su ostali označeni kao direktni izvršioci krivičnih djela.

Na teret im je stavljeno da su, u noći između utorka i srijede, brutalno pretukli Uroša Stojanovića u selu Rosulje, dok su Peru Lukića napali u četvrtak. Nakon pljačke, razbojnici su se automobilom “pežo” odvezli na planinu Ozren. Dok su prolazili pored kuće svoje prve žrtve, ugledali su policiju MUP-a Tuzlanskog kantona, koja je radila uviđaj, pa su iz automatskog oružja pucali na njih i pobjegli. Vozilo su ostavili na Ozrenu, a oni su se razdvojili.

Mihajlovići su sklonište potražili u kući svog strica Save Mihajlovića zvanog Mačak u selu Stupari, nedaleko od zaseoka Rosulje, dok su druga dvojica pobjegla prema Petrovu. Kada je policija došla do kuće Save Mihajlovića, braća su ponovo zapucala na njih i pobjegla. Čamcem su prešli u Srbiju, gdje su i uhapšeni.

Svi osumnjičeni policiji su poznati kao višestruki prestupnici i za njima je bilo raspisano više međunarodnih i centralnih potjernica zbog više krivičnih djela.

(Press)