Vijesti 06.01.2017.

Zubari u Poliklinici staju na crtu konkurenciji

ČITANJE: 2 minute

Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu u Domu zdravlja počeće krajem mjeseca sa pružanjem usluga ispravljanja zuba pomoću fiksnih ortodontskih aparata, kao i fiksne metalokeramičke radove koji podrazumijevaju postavljanje navlaka i mostova. Sve ovo pacijenti će moći da plate u 12 mjesečnih rata.

Načelnik ove službe Zoran Gvozden rekao je da će ove usluge pružati vrhunski stručnjaci.

– Imamo ambiciju da ulažemo i u komercijalne usluge, a cijene će svakako biti pristupačnije nego na privatnim klinikama. Želimo da privučemo sve kategorije pacijenata. Imamo kvalitetan kadar i materijal, koji ne kaska za onim u privatnim klinikama – rekao je Gvozden.

Tako će fiksni ortodontski aparat, poznatiji kao proteza za ispravljanje zuba, koštati 990 maraka. Za metalokeramičke navlake pacijenti će morati da izdvoje 120 maraka, dok se u privatnim ordinacijama taj iznos kreće od 150 do 180 KM.

– Nigdje u svijetu, pa ni kod nas, ove usluge ne pokriva zdravstveno osiguranje. Novcem od ovih usluga planiramo da kupimo nove stomatološke stolice, koje su veoma skupe –  kazao je Gvozden.

Da je kvalitet usluga gradske službe za stomatologiju na zavidnom nivou potvrđuje i sertifikat ISO 9001: 2008, koji je ova služba nedavno dobila.

– Mi smo prva sertifikovana stomatološka služba na primarnom nivou zdravstvene zaštite u BiH. Da bismo dobili ovaj sertifikat, morali smo ispuniti niz uslova. Nabavili smo nove aparate zahvaljujući kojima je poboljšan kvalitet usluga, ali i olakšan posao zubarima. Okrečili smo i obnovili naše prostorije, presvukli stolice, imamo novu fasadu i stolariju, a morali smo i da naučimo neka pravila – objasnio je Gvozden.

Naglasio je da Služba za stomatologiju obavlja redovne preventivne aktivnosti koje obuhvataju fluorizaciju zuba i edukaciju djece.

– Stanje je alarmantno kada je riječ o njezi zuba kod djece uzrasta od šest do 15 godina. Mnogi roditelji, nažalost, smatraju da mliječne zube ne treba popravljati – kazao je Gvozden.

Cijene

Cijene stomatoloških usluga u Poliklinici besplatne su za djecu, ratne vojne invalide i socijalne slučajeve.

– Za vađenje zuba kod nas je potrebno izdvojiti devet KM, za popravku od 10 do 20 KM, dok liječenje zuba košta do 60 KM – rekao je Gvozden.

(Glas)