Vijesti 06.01.2018.

Zubarske stolice dobija pet ambulanti

ČITANJE: 3 minute

Dom zdravlja dobiće pet stomatoloških stolica sa kompletnom opremom, koje će biti raspoređene u dječijim ambulantama, a riječ je o poklonu predsjednice Vlade RS Željke Cvijanović vrijednom oko 150.000 maraka.

Istakla je to direktorica Doma zdravlja Gordana Tešanović i dodala da će tri stolice biti postavljene u Poliklinici, a po jedna u osnovnim školama “Ivo Andrić” i “Branko Radičević”.

– Svake godine u izvještaju o radu Doma zdravlja navodimo probleme sa stomatološkim mašinama, koje su stare više od 40 godina. Premijerka je imala senzibilitet da prepozna naše potrebe, ali i poražavajuće podatke o zdravlju zuba kod djece u gradu – kazala je Tešanovićeva.

Naglasila je da će kroz ovu donaciju biti obezbijeđena kvalitetnija zdravstvena zaštita djeci do 15 godina.

Načelnik Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu Zoran Gvozden je rekao da od šest školskih stomatoloških ambulanti polovina njih ima nove stolice sa dodatnom opremom.

– Poslije ove donacije samo ambulanta u OŠ “Georgi Stojkov Rakovski” ostaće sa starom opremom. U jednoj ambulanti u Poliklinici već imamo novu opremu, a zahvaljujući ovom poklonu biće modernizovane četiri – rekao je Gvozden.

Dodao je da će kada dobiju nove mašine stare reparirati, nakon čega će ih postavljati u prigradskim i seoskim školama u kojima budu otvarane stomatološke ambulante.

– Uočeno je da su zubi loši mnogim mališanima u mjesnim zajednicama Bočac, Karanovac, Krupa na Vrbasu, Bronzani Majdan, Mišin Han, Piskavica, Potkozarje, Kuljani i slično – kazao je Gvozden.

Naglasio je da će zbog potreba pacijenata ambulante u školama “Branko Radičević” i “Sveti Sava” od 22. januara raditi u dvije smjene, a do kraja drugog polugodišta i u školama “Borisav Stanković” i “Ivo Andrić”.

Istakao je da je posljednji sistematski pregled pokazao da postoje veliki problemi kod šestogodišnjaka.

– Od 1.206 pregledanih mališana čak njih 90 odsto ima karijes na mliječnim zubima. Od tih 90 odsto čak više od pola njih ima više od pet karijesa – kazao je Gvozden.

Smatra da je to nastalo kao posljedica mišljenja da mliječni zubi nisu važni, jer se oni smjenjuju.

– Mliječni zubi su i te kako važni, a isto bole i mogu da oteknu kao i stalni zubi. Da bismo taj problem umanjili u okviru programa prevencije dvije doktorice obilaze vrtiće u kojima uče djecu kako da pravilno peru zube – kazao je on.

Kad su u pitanju dvanaestogodišnjaci Gvozden je kazao da su rezultati bili bolji nego prethodnih godina. On je dodao da Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu pravi i mobilne aparatiće koji su besplatni za djecu do 15 godina, te da su lani napravili više od 1.900 ovih aparatića.

Nove usluge

Zoran Gvozden je istakao da su starijima od 15 godina dostupni i fiksni aparati za ispravljanje zuba.

– Od prošle godine smo uveli tu uslugu. Fond zdravstvenog osiguranja ne pokriva te troškove i jedan fiksni aparat po vilici košta 990 KM. Osim toga, pravimo i navlake od keramike, za šta je potrebno izdvojiti 120 maraka po zubu – kazao je Gvozden.

(Glas Srpske)