Zubni tehničari najbrže do posla

Zubno-stomatološki tehničari, ugostiteljsko-kulinarski tehničari te hemijski tehničari laboranti najbrže se zapošljavaju u gradu na Vrbasu, podaci su banjalučke filijale Zavoda za zapošljavanje RS kada su u pitanju osobe sa srednjom stručnom spremom.

Ponuda i potražnja poslova na tržištu rada mogle bi da budu putokaz svršenim osmacima i njihovim roditeljima koju srednju školu da upišu.

Vladimir Jagodić, direktor Medicinske škole, istakao je da je posljednjih godina navala na medicinske škole velika, prije svega zbog mogućnosti dobijanja posla u inostranstvu.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja ugostitelja Banjaluke, ističe da je sasvim normalno da ugostiteljski radnici kratko čekaju zaposlenje.

“Banjaluka s velikim brojem ugostiteljskih objekata logično da zaposli svaki mjesec veliki broj ugostitelja”, kaže Tatić i dodaje da mu je drago što veliki broj završenih osnovaca odluči da se bavi ugostiteljstvom, jer je to grana koja poslije građevine nudi sigurno zaposlenje.

Da o situaciji na tržištu rada vodi računa kaže i majka jedne maturantkinje, koja je pomogla kćerki da se odluči da upiše medicinsku školu.

“U zadnje vrijeme najlakše do posla i kod nas i u inostranstvu dolaze djeca koja završe medicinsku školu”, dodala je ova majka Sanja T.

Prema riječima Vedrane Milinković, višeg stručnog saradnika za informisanje i odnose s javnošću u Zavodu, dužina čekanja na zaposlenje uslovljena je nizom faktora.

“Iskustva pokazuju da se lica koja prođu obuku za aktivno traženje posla i koja su aktivna na tržištu rada brže zapošljavaju”, ističe, između ostalog, Milinkovićeva.

Na posao najduže čekaju upravni tehničari s prosječnom dužinom čekanja oko 10 godina i pet mjeseci, zatim tehničari finalne prerade drveta oko šest godina i osam mjeseci, te ekonomski i mašinski tehničari s prosječnom dužnom čekanja oko pet godina i osam mjeseci.

Zubno-stomatološki tehničari na posao čekaju oko tri mjeseca, a ugostiteljsko-kulinarski tehničari oko  godinu i četiri mjeseca. Inače, Sajam zanimanja biće održan u petak.

(Nezavisne)

VODEĆE SRPSKE MANIFESTACIJE: Izvjesno je da se festivali neće desiti u avgustu u najavljenom formatu

Vodeće srpske manifestacije među kojima su EXIT, Beerfest, Nishville, Lovefest i druge, obratili su se javnosti u novom, zajedničkom pismu, u kojem poručuju da je zbog pogoršanja epidemiološke situacije izvesno da se domaći festivali neće desiti u avgustu u planiranom formatu: “Podsećamo javnost da su srpske manifestacije zakazane za avgust ove godine na preporuku nadležnih

DEMANTI: “Milenko Đaković ostaje privržen politici DNS-a”

Povodom teksta objavljenog na portalu banjaluka.net pod naslovom “Nezvanično: Milenko Đaković možda ide u Demos?”, a prenesenog na portalu prijedor24h.net, Informativna služba Gradskog odbora DNS-a u Prijedoru i Milenko Đaković oglasili su se demantijem. Njihovo reagovanje prenosimo u cijelosti: “Gradonačelnik Prijedora i predsjednik Regionalnog odbora DNS-a Prijedor Milenko Đaković i u budućnosti ostaje privržen politici

TALIĆ NA POPULARNOM KUPALIŠTU: Uskoro sanacija “Zlajine plaže”

Popularno banjalučko kupalište „Zlajina plaža“ uskoro bi trebala biti sanirano. Nastavak je to inicijative koju je pokrenuo prošle godine predsjednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić zajedno sa mještanima MZ Kočićev vijenac. On je danas obišao popularno banjalučko kupalište sa načelnikom Odjeljenja za komunalne poslove grada Banja Luka, Petrom Bilčarem kako bi se dogovorila dalja

NA RESPIRATORIMA 93 PACIJENTA Još šest osoba preminulo od korone u Srbiji

U  Srbiji je do 15 časova 6. jula 2020. godine registrovano još 289 novooboljelih od korona virusa, a šest ljudi je preminulo. Registrovano je ukupno 16.420 potvrđenih slučajeva COVID 19. Testirani su uzorci 7.872 osobe objavljeno je na sajtu Covid19.rs. Ukupan broj preminulih od početka epidemije popeo se na 317, prenosi Telegraf. (A.M/banjaluka.net)