Vijesti 23.12.2020.

ŽUĆKO DANIMA OČAJAVAO: Planinari Miroslav i Igor spasili psa sa nepristupačne litice na Manjači

ČITANJE: 1 minuta

Planinari iz Banjaluke, Miroslav Trivić i Igor Vukić, spasili su sinoć jednog lovačkog psa koji se izgubio na nepristupačnom terenu na području planine Manjače kod Banjaluke.

Lovački pas Žućko izgubio se u subotu i nekako je dospio do strme vertikalne stijene blizu zaseoka Grbići i nije mogao ni naprijed ni nazad.

Tu su ga uočili i locirali lovci iz Rekavica koji su se obratili za pomoć poznatom alpinisti iz Banjaluke Miroslavu Triviću. On je odmah krenuo u akciju.

”Sa Igorom Vukićem sam dogovorio da odemo na teren i pomoću alpinističke opreme dođemo do psa i da ga spustimo. Do sela su nas doveli lovci Nedeljko i Milanko.”

Kad su došli na lokaciju po Žućkovom lavežu su identifikovali poziciju gdje se nalazio.

”Strmo kroz šumu u mrklom mraku pod čeonim lampama krenuli smo da tražimo prohodan dio terena kojim možemo da se popnemo iznad litice odakle bi se mogli spustiti niz uže do police na kojoj je bio zarobljen. Postavili smo instalaciju i spustili se do psa kojeg smo spustili na bezbjedno. Od sreće je lajao i skičao, a toliko je bio gladan da je parizer koji mu je ponio gazda pojeo sve sa omotom,” napisao je Trivić na Fejsbuku.

Dodaje da je akcija bila vrlo zahtjevna zbog smanjene vidljivosti, mraka, klizavog, nepristupačnog i strmog terena.

‘Ali, posrećilo nam se pa smo se iz prvog pokušaja spustili na pravo mjesto. Sve u svemu svi smo srećni i zadovoljni a ponajviše Žućko i njegov gazda Nedeljko.”

(mondo.ba)

Oznake: Manjača, pas