Politika 14.10.2022.

Žunić: Jasno je da je CIK kontradiktoran

ČITANJE: 2 minute

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić izjavio je da je od početka jasno da je Centralna izborna komisija BiH politička priča koja nema veze s profesionalizmom, što se vidi i u kontradiktornim izjava članova komisije o vrećama s izbornim materijalom u Doboju.

“Ono što je predsjednik CIK-a Suad Arnautović izjavio graniči se s nemogućim, ali i sa bezobrazlukom, zato što je i njemu bilo jasno, a dobio je i napomenu od gradskih izbornih komisija da su vreće s nevažećim listićima vrlo često greškom pakovane u one velike vreće. Kada se one otvore, te vreće će se pronaći. To je član CIK-a Vanja Bjelica Prutina izjavila i pokušala na nekakav smiješan način da prikrije njihovo politikantstvo”, rekao je Žunić Srni.

On smatra da je očigledno CIK pod šapom SDA, SDS-a i PDP-a, koji, kako kaže, na ovakav način pokušavaju da unesu nemire među građane Republike Srpske, ali i da proizvedu dužu krizu, što izgleda nekom odgovora.

“Siguran sam da građani to dobro prepoznaju i da vide šta je u igri. Očekujem da, prije svega, građani mirno i dostojanstveno sačekaju rezultate izbora, a onda da u narednom periodu i narednim izbornim ciklusima te koji rade protiv Republike Srpske ozbiljno kazne”, istakao je Žunić.

Član Centralne izborne komisije (CIK) Vanja Bjelica Prutina izjavila je juče da u Doboju nedostaju vreće sa dvadesetak biračkih mjesta, a ne sa 61, kako je ranije rekao predsjednik CIK-a Suad Arnautović, te da je moguće i da je u pitanju samo nepropisno pakovanje.

Prutina je rekla da je kod davanja izjave Arnautovića došlo do nekih nejasnoća i “šuma u komunikaciji” jer je, zapravo, riječ o manjem broju biračkih mjesta.

U Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu juče je počelo otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske obavlja se na osnovu naredbe CIK-a od ponedjeljka, 10. oktobra. Protiv ove naredbe glasao je član CIK-a Vlado Rogić.