Politika 21.03.2023.

ŽUNIĆ: Srpska nije ni Sjeverna Koreja, ni tamni vilajet, opozicija isto govorila i za ranije zakone

ČITANJE: 1 minuta

Ovaj Nacrt zakona izazvao je veliku pažnju javnosti, a puštena je priča kako mi ovdje otvaramo temu opstanka života. To apsolutno nije tačno, rekao je u svojoj skupštinskoj diskusiji šef kluba poslanika SNSD Igor Žunić.

On je istakao da je za Republiku Srpsku važno da ima kvalitetne izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS.

– Ovo je osjetljivo pitanje kojem se treba pažljivo pristupiti. Suština oko povrede časti i ugleda je pitanje sloboda, što je jedno od najznačajnijih ljudskih prava. Svako ima slobodu izražavanja, slobodu mišljenja i to je dio evropske konvencije o ljudskim pravima, o čemu su govorile kolege iz opozicije. Niko nije citirao drugi dio konvencije koji govori o određenim dužnostima i odgovornosti. To je ono što imamo u drugom dijelu konvencije, a Republika Srpska je tu konvenciju prihvatila i uvrstila u svoje najvažnije dokumente – rekao je Žunić.

Pitanje uvrede i klevete, smatra on, sada je postalo ne pitanje slobode, već političko pitanje i pitanje istine ili laži.

– Laž je kontaminirala javni prostor – tvrdi Žunić.

On je podsjetio da su iz opozicije skoro identične priče išle i kad se svojevremeno raspravljalo o Zakonu o javnom redu i miru.

– I tada su neki govorili da je ovo tamni vilajet, da će ljudima upadati u kuće… I šta je bilo? Mi nismo Sjeverna Koreja – zaključio je Žunić, prenosi Srpskainfo.

(SB)

Oznake: SNSD