Vijesti 02.01.2023.

Župljanin: Srpska najveća vrijednost iz proteklog rata

ČITANJE: 2 minute

Dan Republike Srpske mora se obilježavati i ubuduće još veličanstvenije jer je Srpska najveća vrijednost proistekla iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata, poručio je predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin.

“Tu vrijednost posebno Srbi u Republici Srpskoj, BiH i okruženju moraju poštovati, cijeniti i uvažavati i moraju obilježavati 9. januar – Dan Republike Srpske”, izjavio je Župljanin Srni, povodom predstojećeg obilježavanja Dana Republike Srpske.

Župljanin je napomenuo da je svake godine Dan Republike Srpske obilježavan sve značajnije i veličanstvenije, poručivši da se tako mora nastaviti ubuduće i u vremenima kada su veliki nasrtaji na Republiku Srpsku.

On je poručio svima onima koji pokušavaju da ospravaju Dan Republike Srpske, da u tome nikada neće uspjeti.

“Srpski naroda i Republika Srpska su vječna tvorevina i nikada neće nestati”, istakao je Župljanin i naveo da Srbi nikada neće prestati da slave rođendan svoje republike.

On je rekao da je ideja da se defileom Dan Republike Srpske obilježava u različitim gradovima i lokalnim zajednicama na prostoru Srpske, što će doprinijeti još većoj promociji i popularizaciji rođendana Republike Srpske.

Kada je riječ o pokušajima osporavanja obilježavanja Dana Republike Srpske iz Federacije BiH, Župljanin je naveo da oni nikada neće moći biti dovoljno snažni da bi mogli učiniti bespredmetnim ovaj praznik.

On je dodao da će odgovor srpskog naroda uvijek biti miran i dostojanstven, ali će se Dan Republike Srpske slaviti dok je Republike Srpske – vječno.

Republika Srpska će 9. januara proslaviti Dan Republike i 31 godina postojanja.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

Svečani defile povodom Dana Republike – 9. januara prvi put ove godine biće održan u Istočnom Sarajevu. Dan ranije će biti svečana akademija u Banjaluci.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik poručio je da će svečani defile i svake naredne godine biti u drugom gradu, čime će se Dan Republike pokazati kao integrativni praznik, koji predstavlja čitavu Republiku Srpsku.