Politika 23.05.2022.

ŽUSTRO U DOMU NARODA Rasprava o novcu za izbore, HDZ i SNSD tvrde da se krši zakon

ČITANJE: 2 minute

U Sarajevu se održava sjednica Doma naroda Parlamenta BiH na zahtjev Kluba bošnjačkih delegata da bi se osigurala novčana sredstva za Opšte izbore u BiH 2. oktobra.

Ovaj klub predložio je da Dom naroda donese zaključak kojim se nalaže ministru finansija Vjekoslavu Bevandi i Savjetu ministara BiH, da u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, na prijedlog Centralne izborne komisije, donesu Odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 miliona KM.

Podsjetimo da je prijedlog odluke da se iz akumuliranih sredstava izdvoji 12,5 miliona KM za izbore blokirao HDZ ministar finansija u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda, prenosi Kliks.

Delegat Amir Fazlić posjetio je da BiH već drugu godinu zaredom nema budžet. Institucije se finansiraju na osnovu odluka o privremenom finansiranju koje se donose u odnosu na budžet za 2020.

On je rekao da nema zakonskih prepreka da se usvoji predložena odluka u Savjetu ministara BiH.

Dušanka Majkić iz SNSD kazala je da Dom naroda nema nadležnost da naloži Savjetu ministara da izdvoji ova sredstva, te da ovu sjednicu nije ni trebalo sazivati.

Ona je podsjetila da su predstavnici Republike Srpske predložili više rješenja, odnosno načina da se osigura novac za izbore.

Lidija Bradara iz HDZ rekla je da bi usvajanjem ove odluke Savjet ministara prekršio zakon, što je odranije stav HDZ kao i obrazloženje ministra Bevande zbog čega nije podržao odluku, prenosi Klix.

Inače, u zahtjevu se podsjeća da je Izbornim zakonom BiH propisano da sredstva za provođenje izbora treba da budu obezbijeđena budžetom BiH u roku od 15 dana od raspisivanja izbora, odnosno najkasnije 19. maja.

Prijedlogom zaključka predviđa se da Dom naroda naloži Savjetzministara donošenje odluke o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 miliona KM na ime rashoda Centralne izborne komisije BiH za održavanje ovogodišnjih opštih izbora.

(A. S.)