ZVANIČNA POTVRDA U toku pregovori o dolasku Sergej Lavrova u Banjaluku i RS

lavrov

Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović potvrdio je za “Glas Srpske” da se vode ozbiljni pregovori o dolasku ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u Banjaluku.

Perović kaže da se nada da će pregovori uroditi plodom i ističe da se najiskrenije nada da će šef ruske diplomatije posjetiti grad na Vrbasu.

– Mi činimo sve da Lavrov dođe u Banjaluku i zaista  vjerujemo da će naš trud na kraju dati rezultat. Nemamo još zvaničnu potvrdu, ali do kraja ovog mjeseca bi trebalo sve da se zna – kaže Perović.

Prema ranijim najavama, ruski šef diplomatije početkom septembra bi trebalo da dođe u Banjaluku, a povod je polaganje kamena temeljca za izgradnju rusko-srpskog kulturnog centra u okviru kojeg će biti izgrađena crkva u ruskom stilu.

Polaganje kamena temeljca prvobitno je bilo planirano za 17. jul, kada je obilježavana stogodišnjica ubistva ruske carske dinastije Romanov, ali je odgođeno upravo zato što se nisu mogle odazvati neke zvanice iz Moskve.

– U tom periodu je u Rusiji bio niz manifestacija kojima je obilježavana stogodišnjica ubistva svete dinastije, zbog čega je kod nas prolongirano svečano polaganje kamena temeljca. Planirano je da to bude početkom septembra, ali ne mogu da vam kažem ko će biti od visokih ruskih zvaničnika. Znam da se preko institucija Srpske pokušava dovesti Sergej Lavrov – rekao je za “Glas Srpske” jedan od članova građevinskog odbora za izgradnju ovog kompleksa.

Duško Perović je ranije precizirao da će u okviru rusko-srpskog centra biti i škola u kojoj će se izučavati jezik i istorija.

– Koliko sam obaviješten, radiće ruski sveštenik i biće služba na ruskom jeziku. Arhitektonske projekte ćemo dobiti od Ruske pravoslavne crkve pošto ona ima svoj inženjerski biro, a crkva će biti izgrađena u ruskom stilu – dodao je Perović, ocijenivši da između Rusije i Srpske postoji dobra kulturna saradnja.

Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je nedavno za ruske medije na pitanje kako napreduje rusko-srpski pravoslavni centar u Banjaluci da su sve pripreme urađene i da će 17. septembra biti položen kamen temeljac.

Dodik je još tada rekao da očekuje da će tom važnom događaju prisustvovati ministar Lavrov i da će to biti ozbiljna prilika da daju podsticaj gradnji tog projekta.

– Vlada Republike Srpske je odobrila tri miliona maraka, privatni vlasnici zemlje su donirali zemljište za izgradnju tog centra, riješeni su problemi komunalnog prilagođavanja. Vjerujemo u brzu izgradnju i da će to biti jedan impozantan objekat koji će pokazati i prijateljstvo i ljubav dva naroda –  rekao je Dodik.

On je ranije najavio da namjerava da pozove i prvog čovjeka Rusije Vladimira Putina u Srpsku, ali ta opcija je trenutno dosta manje realna od mogućnosti da u Srpsku dođe ruski šef diplomatije.

Trgovinski dom

Duško Perović nedavno je rekao da je u septembru planirano otvaranje trgovinskog doma Republike Srpske u Sankt Peterburgu u kojem će privrednici iz Srpske prezentovati svoje proizvode i pregovarati sa ruskim partnerima.

Gradske vlasti Sankt Peterburga već su obezbijedile lokaciju na kojoj će biti otvoren trgovinski dom.

– Mi od Sankt Peterburga dobijamo zgradu bez ikakve naknade, ali moramo da je renoviramo. U pitanju su manji unutrašnji radovi – rekao je Perović.

(Glas Srpske)

ADRENALINSKI RAFTING SPUST Oko 120 učesnika uživalo u 14 kilometara vožnje na Vrbasu

Turistička rafting regata na Vrbasu, koja bi trebala da preraste u tradiciju, okupila je 120 učesnika koji su danas uživali u spustu na rijeci dugom 14 kilometara. Događaj je drugu godinu za redom organizovao Rafting klub Kanjon Banjaluka, čiji su članovi u prethodnom periodu aktivno čistili korito Vrbasa od nagomilanog smeća. Rafteri su uklonili čak

BANJALUKA U ZNAKU VESPE Italijanski dvotočkaši defiluju gradom

Banjaluka je ovaj vikend u znaku italijanskih dvotočkaša jer se održava 6. Međunarodni vespa susret “Banjaluka 2018” u organizaciji Vespa kluba Banjaluka. Prije Banjaluka, članovi kluba su i ove godine posjetili slična druženja u Ptuju, Ljubljani , Novom Vinodolskom, Tuzli i mnogim drugim gradovima, a okupljanja nastavljaju i dalje. Ove godine organizatori očekuju pored domaćih

(FOTO) USPJEŠAN I U BAŠTI Gradonačelnik Radojičić se na društvenim mrežama pohvalio plodovima svog rada

Gradonačelnik Igor Radojičić još jednom se, putem društvenih mreža pohvalio plodovima svog rada. Prvi čovjek Banjaluke poznat je kao neko ko uživa u poljoprivrednim radovim i ne ustručava se da svečano odijelo zamijeni radnim, te većinu slobodnog vremena provodi u bašti. Plodovi ljeta i rada pic.twitter.com/7gXl8AqzxY — Igor Radojicic (@RadojicicIgorMr) August 11, 2018 Koliko je