ZVANIČNA POTVRDA U toku pregovori o dolasku Sergej Lavrova u Banjaluku i RS

lavrov

Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović potvrdio je za “Glas Srpske” da se vode ozbiljni pregovori o dolasku ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u Banjaluku.

Perović kaže da se nada da će pregovori uroditi plodom i ističe da se najiskrenije nada da će šef ruske diplomatije posjetiti grad na Vrbasu.

– Mi činimo sve da Lavrov dođe u Banjaluku i zaista  vjerujemo da će naš trud na kraju dati rezultat. Nemamo još zvaničnu potvrdu, ali do kraja ovog mjeseca bi trebalo sve da se zna – kaže Perović.

Prema ranijim najavama, ruski šef diplomatije početkom septembra bi trebalo da dođe u Banjaluku, a povod je polaganje kamena temeljca za izgradnju rusko-srpskog kulturnog centra u okviru kojeg će biti izgrađena crkva u ruskom stilu.

Polaganje kamena temeljca prvobitno je bilo planirano za 17. jul, kada je obilježavana stogodišnjica ubistva ruske carske dinastije Romanov, ali je odgođeno upravo zato što se nisu mogle odazvati neke zvanice iz Moskve.

– U tom periodu je u Rusiji bio niz manifestacija kojima je obilježavana stogodišnjica ubistva svete dinastije, zbog čega je kod nas prolongirano svečano polaganje kamena temeljca. Planirano je da to bude početkom septembra, ali ne mogu da vam kažem ko će biti od visokih ruskih zvaničnika. Znam da se preko institucija Srpske pokušava dovesti Sergej Lavrov – rekao je za “Glas Srpske” jedan od članova građevinskog odbora za izgradnju ovog kompleksa.

Duško Perović je ranije precizirao da će u okviru rusko-srpskog centra biti i škola u kojoj će se izučavati jezik i istorija.

– Koliko sam obaviješten, radiće ruski sveštenik i biće služba na ruskom jeziku. Arhitektonske projekte ćemo dobiti od Ruske pravoslavne crkve pošto ona ima svoj inženjerski biro, a crkva će biti izgrađena u ruskom stilu – dodao je Perović, ocijenivši da između Rusije i Srpske postoji dobra kulturna saradnja.

Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je nedavno za ruske medije na pitanje kako napreduje rusko-srpski pravoslavni centar u Banjaluci da su sve pripreme urađene i da će 17. septembra biti položen kamen temeljac.

Dodik je još tada rekao da očekuje da će tom važnom događaju prisustvovati ministar Lavrov i da će to biti ozbiljna prilika da daju podsticaj gradnji tog projekta.

– Vlada Republike Srpske je odobrila tri miliona maraka, privatni vlasnici zemlje su donirali zemljište za izgradnju tog centra, riješeni su problemi komunalnog prilagođavanja. Vjerujemo u brzu izgradnju i da će to biti jedan impozantan objekat koji će pokazati i prijateljstvo i ljubav dva naroda –  rekao je Dodik.

On je ranije najavio da namjerava da pozove i prvog čovjeka Rusije Vladimira Putina u Srpsku, ali ta opcija je trenutno dosta manje realna od mogućnosti da u Srpsku dođe ruski šef diplomatije.

Trgovinski dom

Duško Perović nedavno je rekao da je u septembru planirano otvaranje trgovinskog doma Republike Srpske u Sankt Peterburgu u kojem će privrednici iz Srpske prezentovati svoje proizvode i pregovarati sa ruskim partnerima.

Gradske vlasti Sankt Peterburga već su obezbijedile lokaciju na kojoj će biti otvoren trgovinski dom.

– Mi od Sankt Peterburga dobijamo zgradu bez ikakve naknade, ali moramo da je renoviramo. U pitanju su manji unutrašnji radovi – rekao je Perović.

(Glas Srpske)

Godišnji sastanak UG Kultura kulturi 22. decembra

Danijel Mihić iz Udruženja građana “Kultura kulturi” pozvao je sve zainteresovane na godišnji sastanak ovog Udruženja koji će se održati 22. decembra u Domu omladine u Banjaluci, sa početkom u 18 časova. “Ove godine naši sugrađani i sunarodnici imali su priliku da lično osjete kako žive u podvojenoj stvarnosti prepunih manipulacija, forsiranja mržnje, širenje straha,

NIKOLA ĐURIČKO: Čovek se najbolje smeje na svoj račun

Proslavljeni srpski glumac Nikola Đuričko održao je u srijedu uveče u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci stand-up show “Sve što ste oduvek hteli da znate o Džoniju, a nikada niste smeli da ga pitate”. Đuričko je tokom nastupa prepričavao anegdote i šale iz svog života, a već pri izlasku na pozornicu uspio je da

20 GODINA RADA: Udruženje stomatologa RS uz podršku FullDent-a obilježilo jubilej

Udruženje stomatologa Republike Srpske obilježilo je proteklog vikenda jubilej svog rada. U subotu, 8. decembra 2018. godine, u „Kristalnoj Sali“ hotela Bosna u Banjaluci održan je simpozijum USRS, a tom prilikom stručna javnost je bila u prilici da prisustvuje i uživa u interesantnim predavanjima eminentnih stručnjaka iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona. Program predavanja

Nešić odbio ponudu opozicije da bude dio njihovog bloka u Sarajevu

Novoizabrani poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i direktor „Puteva RS“ Nenad Nešić odbio je ponudu SDS-a i PDP-a da zajedno sa njihova četiri poslanika formira petočlani poslanički klub u ovom parlamentarnom domu, ekskluzivno saznaje SrpskaCafe. On nije želio mnogo da govori i samo je kratko u telefonskom razgovoru za SrpskaCafe rekao da u

CINEPLEXX PALAS Večeras premijera filma “Ekskurzija”

Igrani film “Ekskurzija” u produkciji Gradskog pozorišta “Jazavac”, po scenariju Đorđa Blažića i u režiji Borisa Andrejevića, večeras će premijerno biti prikazan u “Cineplexxu Palas” od 18 časova.