ZVANIČNA POTVRDA U toku pregovori o dolasku Sergej Lavrova u Banjaluku i RS

lavrov

Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović potvrdio je za “Glas Srpske” da se vode ozbiljni pregovori o dolasku ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u Banjaluku.

Perović kaže da se nada da će pregovori uroditi plodom i ističe da se najiskrenije nada da će šef ruske diplomatije posjetiti grad na Vrbasu.

– Mi činimo sve da Lavrov dođe u Banjaluku i zaista  vjerujemo da će naš trud na kraju dati rezultat. Nemamo još zvaničnu potvrdu, ali do kraja ovog mjeseca bi trebalo sve da se zna – kaže Perović.

Prema ranijim najavama, ruski šef diplomatije početkom septembra bi trebalo da dođe u Banjaluku, a povod je polaganje kamena temeljca za izgradnju rusko-srpskog kulturnog centra u okviru kojeg će biti izgrađena crkva u ruskom stilu.

Polaganje kamena temeljca prvobitno je bilo planirano za 17. jul, kada je obilježavana stogodišnjica ubistva ruske carske dinastije Romanov, ali je odgođeno upravo zato što se nisu mogle odazvati neke zvanice iz Moskve.

– U tom periodu je u Rusiji bio niz manifestacija kojima je obilježavana stogodišnjica ubistva svete dinastije, zbog čega je kod nas prolongirano svečano polaganje kamena temeljca. Planirano je da to bude početkom septembra, ali ne mogu da vam kažem ko će biti od visokih ruskih zvaničnika. Znam da se preko institucija Srpske pokušava dovesti Sergej Lavrov – rekao je za “Glas Srpske” jedan od članova građevinskog odbora za izgradnju ovog kompleksa.

Duško Perović je ranije precizirao da će u okviru rusko-srpskog centra biti i škola u kojoj će se izučavati jezik i istorija.

– Koliko sam obaviješten, radiće ruski sveštenik i biće služba na ruskom jeziku. Arhitektonske projekte ćemo dobiti od Ruske pravoslavne crkve pošto ona ima svoj inženjerski biro, a crkva će biti izgrađena u ruskom stilu – dodao je Perović, ocijenivši da između Rusije i Srpske postoji dobra kulturna saradnja.

Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je nedavno za ruske medije na pitanje kako napreduje rusko-srpski pravoslavni centar u Banjaluci da su sve pripreme urađene i da će 17. septembra biti položen kamen temeljac.

Dodik je još tada rekao da očekuje da će tom važnom događaju prisustvovati ministar Lavrov i da će to biti ozbiljna prilika da daju podsticaj gradnji tog projekta.

– Vlada Republike Srpske je odobrila tri miliona maraka, privatni vlasnici zemlje su donirali zemljište za izgradnju tog centra, riješeni su problemi komunalnog prilagođavanja. Vjerujemo u brzu izgradnju i da će to biti jedan impozantan objekat koji će pokazati i prijateljstvo i ljubav dva naroda –  rekao je Dodik.

On je ranije najavio da namjerava da pozove i prvog čovjeka Rusije Vladimira Putina u Srpsku, ali ta opcija je trenutno dosta manje realna od mogućnosti da u Srpsku dođe ruski šef diplomatije.

Trgovinski dom

Duško Perović nedavno je rekao da je u septembru planirano otvaranje trgovinskog doma Republike Srpske u Sankt Peterburgu u kojem će privrednici iz Srpske prezentovati svoje proizvode i pregovarati sa ruskim partnerima.

Gradske vlasti Sankt Peterburga već su obezbijedile lokaciju na kojoj će biti otvoren trgovinski dom.

– Mi od Sankt Peterburga dobijamo zgradu bez ikakve naknade, ali moramo da je renoviramo. U pitanju su manji unutrašnji radovi – rekao je Perović.

(Glas Srpske)

RAZMATRANO NEKOLIKO ZAKONA Vlada Srpske ulaže u prekvalifikaciju nezaposlenih

Trista hiljada maraka, Vlada Srpske uložiće u prekvalifikaciju nezaposlenih, koji bi, nakon obuke, mogli da nađu posao. To je jedan od projekata koje je danas odobrila Vlada Srpske. Ministar Srđan Rajčević pojašnjava da će program obuhvatiti 100 lica, koja zadovolje sve kriterijume. “Lica koja se trenutno nalaze na evidenciji zavoda za zapošljavanje, koji nemaju zaposlenje,

DIREKTORICA H&M-a CLAUDIA OSZWALD: Kupcima ćemo za staru odjeću davati popuste na novu

Direktorica popularnog švedskog modnog brenda za Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Gruziju i BiH Claudia Oszwald najavila je prve pogodnosti za kupce u BiH. Prva H&M prodavnica u našoj zemlji od danas je smještena u Delta Planet centru u Banjoj Luci. Na početku razgovora Oszwald nam govori kako smatra da su Bosanci i Hercegovci modno osviješteni

Dva udesa u Banjaluci, saobraćaj otežan

Zbog sudara autobusa i putničkog automobila kod crkve u banjalučkom naselju Rebrovac i udesa kod Venecija mosta, došlo je do veće gužve i zastoja u saobraćaju, saznaju “Nezavisne”. Iz Policijske uprave Banjaluka su mogli da samo da nam potvrde da su zaprimili prijavu o udesu na Rebrovcu, koji se dogodio oko 19 sati, ali nisu

Mještani Kuljana na muci zbog kanalizacije

Nekoliko domaćinstava 7. kuljanske ulice u Banjaluci našlo se u neobranom grožđu otakako su im se u komšiluk doselili pripadnici MUP RS. Grad je prvo Ministarstvu unutrašnjih poslova RS poklonio kompleks bivše kasarne “Krajiških brigada” u Zalužanima, a zatim, prije dvije godine, i još jednu parcelu pored. Od cijele ove transakcije problema danas ima nekoliko

Produžen saobraćajni špic u Banjaluci poziva na dodatni oprez

Saobraćajni špic u Banjaluci poziva na dodatni oprez, ali je očigledno da pažnja nije svima na visokom nivou na kraju radnog dana. Mnogi će se zapitati šta je radio vozač ovog automobila kada je “uspio” da pređe na kraj druge trake i udari u stubić u blizini sportske dvorane “Borik”. Očigledno je pala koncentracija zbog

ODGOVORNI UMANJUJU PROBLEM Raskrsnica u Ramićima opasna po život

Skretanje bez žmigavca, brza vožnja, pogotovo kamiona, već godinama je dio života mještana Ramića i Dragočaja, čija je svakodnevica vezana uz raskrsnicu koja spaja ova dva naselja i magistralni put Banjaluka – Prijedor. U pitanju je veoma prometna raskrsnica na kojoj je nedavno u saobraćajnoj nesreći stradao mladi Banjalučanin. Ogorčeni meštani smatraju da se nakon te

U ČAST PJESNICIMA Umjesto odborničkih rasprava, u Skupštini grada poezija

Međunarodni dan poezije koji se svake godine obilježava 21. marta svečano je obilježen i u Skupštini Grada, gdje su se umjesto odborničkih rasprava u sali nizali stihovi. Predsjednik gradskog parlamenta, Zoran Talić ustupio je mjesto predsjedavajućeg i skupštinske klupe pjesnicima tako da nije bilo uobičajenih govora, replika, krivih navoda. Govorila je umjetnost! Talić je rekao