ZVANIČNA POTVRDA U toku pregovori o dolasku Sergej Lavrova u Banjaluku i RS

lavrov

Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović potvrdio je za “Glas Srpske” da se vode ozbiljni pregovori o dolasku ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u Banjaluku.

Perović kaže da se nada da će pregovori uroditi plodom i ističe da se najiskrenije nada da će šef ruske diplomatije posjetiti grad na Vrbasu.

– Mi činimo sve da Lavrov dođe u Banjaluku i zaista  vjerujemo da će naš trud na kraju dati rezultat. Nemamo još zvaničnu potvrdu, ali do kraja ovog mjeseca bi trebalo sve da se zna – kaže Perović.

Prema ranijim najavama, ruski šef diplomatije početkom septembra bi trebalo da dođe u Banjaluku, a povod je polaganje kamena temeljca za izgradnju rusko-srpskog kulturnog centra u okviru kojeg će biti izgrađena crkva u ruskom stilu.

Polaganje kamena temeljca prvobitno je bilo planirano za 17. jul, kada je obilježavana stogodišnjica ubistva ruske carske dinastije Romanov, ali je odgođeno upravo zato što se nisu mogle odazvati neke zvanice iz Moskve.

– U tom periodu je u Rusiji bio niz manifestacija kojima je obilježavana stogodišnjica ubistva svete dinastije, zbog čega je kod nas prolongirano svečano polaganje kamena temeljca. Planirano je da to bude početkom septembra, ali ne mogu da vam kažem ko će biti od visokih ruskih zvaničnika. Znam da se preko institucija Srpske pokušava dovesti Sergej Lavrov – rekao je za “Glas Srpske” jedan od članova građevinskog odbora za izgradnju ovog kompleksa.

Duško Perović je ranije precizirao da će u okviru rusko-srpskog centra biti i škola u kojoj će se izučavati jezik i istorija.

– Koliko sam obaviješten, radiće ruski sveštenik i biće služba na ruskom jeziku. Arhitektonske projekte ćemo dobiti od Ruske pravoslavne crkve pošto ona ima svoj inženjerski biro, a crkva će biti izgrađena u ruskom stilu – dodao je Perović, ocijenivši da između Rusije i Srpske postoji dobra kulturna saradnja.

Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je nedavno za ruske medije na pitanje kako napreduje rusko-srpski pravoslavni centar u Banjaluci da su sve pripreme urađene i da će 17. septembra biti položen kamen temeljac.

Dodik je još tada rekao da očekuje da će tom važnom događaju prisustvovati ministar Lavrov i da će to biti ozbiljna prilika da daju podsticaj gradnji tog projekta.

– Vlada Republike Srpske je odobrila tri miliona maraka, privatni vlasnici zemlje su donirali zemljište za izgradnju tog centra, riješeni su problemi komunalnog prilagođavanja. Vjerujemo u brzu izgradnju i da će to biti jedan impozantan objekat koji će pokazati i prijateljstvo i ljubav dva naroda –  rekao je Dodik.

On je ranije najavio da namjerava da pozove i prvog čovjeka Rusije Vladimira Putina u Srpsku, ali ta opcija je trenutno dosta manje realna od mogućnosti da u Srpsku dođe ruski šef diplomatije.

Trgovinski dom

Duško Perović nedavno je rekao da je u septembru planirano otvaranje trgovinskog doma Republike Srpske u Sankt Peterburgu u kojem će privrednici iz Srpske prezentovati svoje proizvode i pregovarati sa ruskim partnerima.

Gradske vlasti Sankt Peterburga već su obezbijedile lokaciju na kojoj će biti otvoren trgovinski dom.

– Mi od Sankt Peterburga dobijamo zgradu bez ikakve naknade, ali moramo da je renoviramo. U pitanju su manji unutrašnji radovi – rekao je Perović.

(Glas Srpske)

ZAVRŠEN MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DJECU “Orfej” na pobjedničkom prijestolu

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini 17. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu “Banjaluka 2018” pripala je predstavi “Orfej” Dečjeg pozorišta Subotica, saopšteno je u petak uveče u Dječijem pozorištu Republike Srpske (DP RS), kuće u čijoj je organizaciji održan festival. Plaketu i novčanu nagradu u iznosu od 1.000 evra Ljiljana Labović-Marinković, direktorica DP RS, uručila

“UHVATI FILM” Život osoba sa invaliditetom na velikom platnu

Filmski festival “Uhvati film”, na kojem će biti prikazano 26 filmova o životu osoba sa invaliditetom, otvoren je večeras u “Staklencu” u Banjaluci. Direktorka festivala Dušica Lipovac pozvala je ljubitelje filma i aktiviste da sutra učestvuju u cjeloddnevom programu, koji počinje u podne. Projekcijom filmova nastavlja se debatom o temi “kultura i osobe sa invaliditetom”

(FOTO) OKUPANA SUNCEM Miholjsko ljeto u Banjaluci

Banjaluka je danas okupana suncem. Toplo i ugodno vrijeme izmamilo je stanovnike na ulice. Kao što su meteorolozi ranije najavljivali, miholjsko ljeto je ovih dana stiglo, a prema njihovim najavama grijaće nas do polovine oktobra. Dnevne temperature u najvećem gradu Srpske ne padaju ispod 20 stepeni što daje pravi ugođaj jeseni. Lijepe žene, lišće koje

U POSJETI BANJALUCI Predsjednik gradske Skupštine ugostio Slobodu Mićalović

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, ugostio je danas istaknutu pozorišnu, filmsku i televizijsku glumicu Slobodu Mićalović. Gostovanje hit predstave „Frenki i Džoni“, u kojoj igraju Sloboda Mićalović  i Igor Đorđević, a koja ovih dana gostuje u Republici Srpskoj bila je samo jedna od tema razgovora.

RASPISAN TENDER Milion KM za novi put u Šargovcu

Gradska uprava raspisala je tender za izvođača radova na proširenju i modernizaciji dotrajale Šargovačke ulice, centralne saobraćajnice ovog, sve naseljenijeg kraja, u okviru projekta vrijednog oko milion KM.