ZVANIČNA STATISTIKA: Plate u Srpskoj rasle do 177 maraka

Neto plate u Srpskoj za godinu dana narasle su do 177 maraka, pokazuje zvanična statistika.

Za tu cifru su, po informacijama Republičkog zavoda za statistiku, povećane zarade zaposlenih u oblasti poslovanja nekretninama.

Statističari u svojim bazama imaju ukupno 19 područja rada, od čega je u čak 18 oblasti zabilježeno povećanje zarada, a prosjek, kada govorimo o rastu, iznosi 58 maraka.

Naime, u avgustu prošle godine prosječna plata iznosila je 852 marke, a u istom mjesecu ove godine 910 KM.

U posmatranom periodu, jedino je oblast finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja zabilježila pad u neto platama, i to sa 1.444 na 1.403 marke.

Ali, istovremeno, zarade su rasle, recimo, u prerađivačkoj industriji – sa 670 na 756 maraka, u građevinarstvu sa 570 na 628, u trgovini na veliko i malo sa 621 na 696 KM.

Više novca na tekuće račune liježe i zaposlenima u hotelijerstvu i ugostiteljstvu (sa 548 na 642 marke), u obrazovanju (sa 844 na 911 KM), u djelatnosti zdravstvene zaštite (sa 1.034 na 1.069 KM) i tako dalje.

U poslovnoj zajednici kažu da bi moglo doći do dodatnog povećanja plata, ali da za to treba da budu ispunjeni određeni uslovi.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, ističe da privrednici jesu povećavali plate, prije svega u cilju da zadrže najkvalitetnije radnike, odnosno kako bi održali nivo proizvodnje i ispoštovali sve obaveze koje imaju prema tržištu.

“Privrednici su maksimalno iscrpili svoje resurse kako bi omogućili povećanje plata. Međutim, sada je neophodno i mi insistiramo na tome da dođe do značajnijeg rasterećenja privrede, a što bi dovelo do dodatnog povećanja plata. A to se prije svega odnosi na  smanjenje opterećenja na platu, odnosno vraćanja na nivo iz 2008. godine”, naglasio je Blagojević u izjavi za “Nezavisne”.

Priznaju i sindikalni predstavnici da je došlo do rasta plata, ali i upozoravaju da to za radnike nije dovoljno.

“Ovakvim tempom, kada uzmemo troškove života, neizdrživo je živjeti i raditi”, rekao je za “Nezavisne” Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS.

Prema njegovim riječima, pozitivan primjer nedavno je zabilježen kada je riječ o Zdravstveno-turističkom centru “Banja Vrućica”, gdje je minimalac podignut na 600 maraka.

“To je svakako napredak. Istovremeno, najteži slučaj imamo u trgovini, gdje do značajnog povećanja nije došlo. Zato danas u trgovini imamo prepolovljen broj izvršilaca. Ako tu ne dođe do drastičnog povećanja plata, bojim se da će dobar dio trgovina biti zatvoren”, upozorava Savanović.

Prema podacima Saveza sindikata RS, sindikalna potrošačka korpa za avgust ove godine iznosila je 1.886 maraka.

Toliki prosjek plata nije zabilježen ni u jednoj od spomenutih 19 djelatnosti obuhvaćenih statistikom.

Naime, u avgustu su najviše zarađivali upravo zaposleni u finansijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja – 1.403 marke.

(Nezavisne)

Vlada RS odobrila više od 900.000 KM za socijalno zbrinjavanje radnika

Vlada Republike Srpske donijela je na današnjoj 73. Sjednici u Banjaluci Odluku o odobravanju sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika, u iznosu od 900.496,99 KM, za potpunu i djelimičnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za 249 radnika iz 34 preduzeća, koji su procesom stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez zaposlenja.

UO CBBiH bez dogovora o sredstvima MMF-a

Upravni odbor Centralne banke Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije postigao dogovor u vezi oslobađanja sredstava MMF-a. “Dogovor nije postignut. Ponuđeni su argumenti u prilog da ta sredstva postanu operativna i da se stave na rasploganje ali guverner neće be odluke Savjeta ministara BiH da to uradi”, ispričao je izvor “Nezavisnih” blizak Centralnoj banci

NARODNO POZORIŠTE REPUBLIKE SRPSKE: U ponedjeljak onlajn predstava “Velika iluzija”

Narodno pozorište Republike Srpske nastaviće onlajn prikazivanje svojih predstava, a u ponedjeljak, 1. juna, biće prikazana “Velika iluzija”, autora DŽordža F. Vokera, u režiji Dragana Ostojića. Ova predstava biće prikazana u 20.00 časova, najavljeno je iz Pozorišta. U srijedu, 3. juna, u 20.00 časova biće prikazana “Krivica”, autora Nebojše Romčevića, u režiji Nikole Pejakovića. “Narodni

Za ulazak u Sloveniju nije potreban negativan test na virus korona

Stranim državljanima nije potreban test na KOVID 19 prilikom ulaska u Sloveniju, potvrdili su za Mondo u Ministarstvu zdravlja Slovenije. Kada su u pitanju druge zemlje, u Hrvatsku, prema posljednjim podacima, državljani pojedinih zemalja mogu ući bez navođenja razloga ulaska, dok drugi moraju imati rezervisan smještaj ili pozivno pismo. Za ulazak u Srbiju, odnedavno ni

BiH od 1. juna otvara granice sa Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom

BiH od 1. juna otvara granice za Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, tako da će ulazak za sve građane ove tri zemlje bez bilo kakvih ograničenja. Ova odluka donesena je danas na sjendici Vijeća minstara BiH. “Nama susjedi nisu bili tao nakonjeni, do danas samo su granice Srbije otvorene za naše građane, a naša odluka

MILJAN: Primljen zahtjev SNSD-a za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a

Ustavni sud BiH primio je danas zahtjev SNSD-a za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH o odgađanju lokalnih izbora za 15. novembar, rekao je Srni registrar ovog suda Zvonko Mijan. “Zahtjev je danas primljen i protokolisan i dalje će Ustavni sud to raditi prema svojim pravilima”, rekao je Mijan. SNSD je