Svijet 06.02.2023.

ZVANIČNI PODACI: U zemljotresu u Turskoj poginula najmanje 1.121 osoba

ČITANJE: 2 minute

Ambasada Turske u BiH saopćila je posljednje zvanične podatke o broju nastradalih u zemljotresu koji je jutros pogodio jugoistočni dio Turske.

Kako je naglašeno, potres se osjetio u brojnim gradovima na jugu Turske naročito u provinciji Kahramanmaraša, Hataya, Osmanije, Adijaman, Šanliurfa, Dijarbakir, Malatja i Adana ali i u gradovima pogranične regije Sirije: Idlib, Halep, Hami, Latakiji, Raqqai.

Prema podacima Uprave za vanredne situacije (AFAD), epicentar zemljotresa registriran je u okrugu Pazarcik u turskom gradu Kahramanmarašu, nakon čega je zabilježeno još 105 naknadnih podrhtavanja.

U poslijepodnevnim satima, u 13:24 sati po lokalnom vremenu, prema podacima AFAD-a, Tursku je pogodio novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru. Epicentar novog zemljotresa zabilježen je u distriktu Elbistan, također u Kahramanmarašu.

Iz AFAD-a su potvrdili da je broj poginulih do sada porastao na 1.121, dok je broj povrijeđenih, prema posljednjim informacijama, 7.003.

Prema riječima Yunusa Sezera, predsjednika AFAD-a, srušene su 2.834 zgrade. Ukupan broj osoblja koji je uključen u potragu i spašavanje u regionu je 9.698, saopćili su iz Ambasade Turske u BiH.

Ono što se zna od ranije, više od 10 timova za potragu i spašavanje iz Evropske unije mobilizirano je nakon potresa koji je pogodio Tursku, rekao je glasnogovornik Evropske komisije.

SAD, Velika Britanija, Izrael, Rusija i Kina su među ostalim nacijama koje su javno ponudile pomoć. Azerbejdžan je poslao 370 spasilaca, a Nizozemska je poslala 15 metričkih tona materijala za spašavanje i potragu.

Vlasti Bosne i Hercegovine su iskazale spremnost da u Tursku upute spasilačke timove.

“Ovom prilikom, kao čovjek i kao ministar sigurnosti BiH, upućujem iskreno saučešće predsjedniku Turske i njenim građanima povodom ovog stradanja. Takođe, upućujem i poruku da će BiH pružiti maksimalno moguću pomoć u saniranju štete koja je nastala ovom zaista teškom elementarnom nepogodom kako bi se građani ugroženih područja Turske što prije vratili normalnom životu”, naglasio je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, prenosi Klix.

(SB)

Oznake: Turska, zemljotres