Region 06.12.2022.

ZVANIČNICI EU TVRDE: Sve zemlje saglasne sa deklaracijom u Tirani, uključujući BiH i Srbiju

ČITANJE: 1 minuta

Zvaničnici Evropske unije potvrdili su da su se sve zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, usaglasile sa deklaracijom koja je usvojena u Tirani, u utorak 6. decembra, javio je Radio Slobodna Evropa.

U usvojenoj deklaraciji stoji eksplicitno da EU “pozdravlja činjenicu da se naši partneri sa Zapadnog Balkana usaglašavaju sa gore spomenutim tačkama”.

Mediji su ranije u u utorak javili da je predsjednik Srbije Aleksandrar Vučić, koji je učestvovao samitu u Tirani, naglasio da se njegova zemlja nije usaglasila sa tekstom Tiranske deklaracije.

Deklaraciju su usvojili evropski lideri, na samitu “EU-Zapadni Balkan” koji je održan u albanskom glavnom gradu, Tirani.

U usvojenoj deklaraciji se ističe neophodnost da svi učesnici dijele “zajedničku odgovornost i zajedničke vrijednosti”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U vezi sa tim, pozivaju se partneri regiona da ostvare brz i održiv napredak ka potpunom usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i da deluju u skladu sa tim, uključujući restriktivne mere EU.

“Pohvaljujemo one partnere sa Zapadnog Balkana koji već pokazuju svoju stratešku posvećenost u ovom pogledu, tako što se u potpunosti usklađuju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i ohrabrujemo one koji to nisu učinili da slede njihov primer”, navodi se deklaraciji.

Podsjećamo, predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila je Srni da u Tirani nije bilo potpisivanja ni deklaracije EU niti bilo kakvog dokumenta, te da čak i u okviru stavova država članica EU “postoje različita viđenja o tome koliko su skupe sankcije i za one koji ih uvode, a ne samo one kojima su namijenjene”, prenosi N1.

(SB)

Oznake: samit, Tirana