Vijesti 06.01.2023.

Zvaničnici Srpske čestitali Badnji dan

ČITANJE: 3 minute

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poželjela je u čestitki svim pravoslavnim vjernicima da Badnji dan i Božić ispune domove i srca vjernika snagom ljubavi, radosti i sloge.

“Neka praznični dani budu prožeti istinskim ljudskim vrijednostima, porodičnim zajedništvom, poštovanjem i čovjekoljubljem”, poručila je Cvijanovićeva u čestitki koju je uputila NJegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju, mitropolitima, episkopima, sveštenstvu, monaštvu Srpske pravoslavne crkve i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti.

Ona je povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika – dana Hristovog rođenja, uputila iskrene čestitke, sa željom za dobro zdravlje, duhovni mir, sreću i blagostanje, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH.

“Uz najbolje želje da praznik Hristovog rođenja provedete sa svojim bližnjima, u duhu jevanđeljskog praštanja, pozdravljam Vas tradicionalnim hrišćanskim pozdravom: `Mir Božiji – Hristos se rodi!`”, navodi se u čestitki.

Foto: Vlada Republike Srpske

Višković: Proslaviti Božić u dobrom raspoloženju

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je svim građanima Srpske koji slave predstojeći Božić i poželio im da najradosniji hrišćanski praznik provedu sa porodicom i prijateljima.
“Čestitam im predstojeći Božić i želim da naredne dane dočekamo u što boljem raspoloženju”, izjavio je Višković Srni.

On je rekao da predstoje dva veoma značajna datuma u istoriji srpskog naroda.

“Ispred nas su Božić i Dan Republike. Jedan je vjerski, a drugi je državni praznik. Svim građanima Republike Srpske koji slave Božić i Dan Republike želim da u zdravlju i porodičnoj sreći praznike provedu sa svojom porodicom i prijateljima i da dočekamo naredne dane u što je moguće u boljem raspoloženju”, rekao je Višković.

Pravoslavni vjernici proslavljaju u subotu, 7. januara, najradosniji hrišćanski praznik rođenja Isusa Hrista – Božić.

Foto: Srna

Stevandić: Dan Republike slaviti ponosno

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da 9. januar – Dan Republike mora biti slavljen ponosno, jer ne smiju biti zaboravljeni oni koji su dali živote za slobodu naroda.

– Republika Srpska ima svoj datum rođenja, a to je 9. januar 1992. godine. Ovaj datum je nepromjenljiv i neizbrisiv – rekao je Stevandić za Srnu.

On je istakao da je 9. januara 1992. godine u sarajevskom hotelu “Holidej in” bilo dovoljno hrabrih koji su proglasili državu srpskog naroda u BiH.

– Ta hrabrost je nastavljena i u odbrambeno-otadžbinskom ratu kada smo branili političke odluke, među kojima je i usvajanje Ustava Srpske 28. februara 1992. godine – dodao je Stevandić.

Prema njegovim riječima, Srpska se ne smije bojati međunarodnih pregovarača, ambasadora i posrednika.

– Često se sjetim da se od 1992. do 1995. godine nismo bojali. NATO zemlje, njih 19, bilo je protiv Republike Srpske, bili smo medijski satanizovani, uvedene su nam sankcije. Rusija je bila slaba, dok kineska politika nije bila faktor. Uprkos ovome, bili smo hrabri i ubijeđeni da radimo čestitu i poštenu stvar i da štitimo buduća pokoljenja koja sada uživaju u našim dostignućima – kaže Stevandić.

On je napomenuo da je sva hrabrost Srba, koji su izdržali napade Hrvatske, tzv. Armije BiH, mudžahedina i ostalih, dovela do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Stevandić smatra da ovakva hrabrost mora biti ideja vodilja za buduće dane i generacije.

– Zbog svega ovoga neka nam je srećan Dan Republike. Republiku Srpsku u narednim godinama vidim kao stabilnu i prosperitetnu, jer nemamo pravo da odustanemo od naših ideja. Moramo biti hrabri i mudri i svima treba da kažemo kako vidimo ovaj dio Balkana. Nismo protiv BiH, ali za Srpsku ćemo učiniti sve – zaključio je Stevandić.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Јugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status.

(Srna/A.M.)