Vijesti 02.05.2021.

Zvaničnici Srpske čestitali Vaskrs

ČITANJE: 5 minuta

Zvaničnici Republike Srpske uputili su čestitke povodom najvećeg hrišćanskog praznika – Vaskrsa.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku povodom predstojećeg Vaskrsa Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju, arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i svim pravoslavnim vjernicima i poželjela da najveći hrišćanski praznik bude izvor nade i vjere u prevladavanju životnih iskušenja.

“Povodom najvećeg hrišćanskog praznika – Vaskrsa, upućujem Vam najiskrenije čestitke. Privrženi i vođeni Hristovim blagoslovom, uz razumijevanje i poštovanje različitosti, nalazimo snagu da jačamo zajedništvo, pružamo podršku i iskreno saosjećamo jedni sa drugima”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je poželjela da praznik Hristovog vaskrsenja, koji simbolizuje pobjedu života nad smrću, bude izvor nade i vjere u prevladavanju životnih iskušenja i nedaća današnjice, putokaz u bolje sutra, a ključne hrišćanske vrijednosti kao što su ljubav, solidarnost i tolerancija, da budu naše vodilje.

“Uz najbolje želje da naredne praznične dane provedete u dobrom zdravlju, duhovnom miru i spokoju, dijeleći radost Vaskrsa sa svojim najbližima, pozdravljam Vas sveradosnim pozdravom: Hristos voskrese – vaistinu voskrese!”, navedeno je u čestitki Cvijanovićeve.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je čestitku patrijarhu Porfiriju, svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i cjelokupnom pravoslavnom narodu srpskom, kao i svim drugim pravoslavnim vjernicima u Republici Srpskoj.

“Povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, u ime Vlade Srpske i svoje, upućujem iskrene čestitke. Pozdravljam Vas sveradosnim vaskršnjim pozdravom pobjede života nad smrću, dobra nad zlom i svjetlosti nad tamom: Hristos vaskrse – vaistinu vaskrse!”, navedeno je u Viškovićevoj čestitki.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je Vaskrs Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu i monaštvu, kao i svim pravoslavnim vjernicima, naglasivši da je Vaskrs praznik pobjede života, ali i nade u novu, bolju, svjetliju i sigurniju budućnost.

“Želim da proslavljajući Vaskrs, proslavimo život koji upravo na taj veliki praznik dobija svoje puno značenje. U vremenu pandemije koja je zahvatila cijeli svijet, mi i ove godine u istim uslovima proslavljamo naš veliki praznik sa nadom da će naše molitve za zdravlje, mir, blagostanje i opšte dobro biti uslišene”, istakao je Dodik u Vaskršnjoj čestitki.

Uz poziv na solidarnost i zajedništvo, Dodik je naveo da je sada, više nego ikada potrebno okrenuti se porodici, prijateljima i svom narodu, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

“Uz iskrene želje za dobro zdravlje, radost i mir, pozdravljam vas tradicionalnim hrišćanskim pozdravom – Hristos vaskrse”, naglasio je Dodik u čestitki i poželio sveštenstvu i vjernicima da predstojeće praznične dane provedu u dobrom zdravlju, duhovnom miru, slozi i radosti.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je Vaskrs Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju, svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i cjelokupnom pravoslavnom narodu srpskom, kao i svim drugim pravoslavnim vjernicima.

“U ime Narodne skupštine Republike Srpske i u svoje ime, čestitam Vam praznik Vaskrsenja Gospoda Našeg Isusa Hrista! Želeći da Praznik nad praznicima proslavite u zdravlju, miru i radosti, te da, nadahnuti i osnaženi hrišćanskom ljubavlju i vjerom u vaskrsenje, svi zajedno odolimo iskušenjima i pošastima koje nas pritišću, i istrajemo na časnom putu kojim su hodili naši sveti i čestiti preci”, navodi se u čestitki Čubrilovića.

Čubrilović je uputio sveradosnim vaskršnji pozdrav “Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse”, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Narodne skupštine.

Čestitku je uputio i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, uz želje da vjera u Hristovo vaskrsenje ulije snagu da se prebrode iskušenja u ovim bremenitim vremenima.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović čestitao je Vaskrs Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu, monaštvu i svim pravoslavnim vjernicima sa željom da praznik provedu u zdravlju i zajedništvu.
Borenović je naveo da se u praznične dane slave život i nada, što u vrijeme vaskršnjih praznika dobija puni smisao, saopšteno je iz PDP-a.

“Upućujem najiskrenije čestitke građanima Republike Srpske koji slave vaskrsenje Hristovo, našoj braći u Srbiji, Crnoj Gori i širom svijeta. U želji da najveći hrišćanski praznik provedemo u miru, zdravlju i zajedništvu, upućujem vam najradosniji pozdrav: Hristos vaskrse”, rekao je Borenović.

“U današnje vrijeme, koje je obilježeno epidemijom virusa korona, neka nam Hristovo vaskrsnuće služi kao vodilja i kao simbol pobjede nad svakim zlom. Uz najdublje poštovanje, svim pravoslavnim vjernicima čestitam Vaskrs, naš najradosniji praznik, uz želje da već naredni provedemo u još većoj sreći i zdravlju, ujedinjeni u našoj vjeri i tradiciji.
Hristos vaskrse, Vaistinu vaskrse”, naveo je Nenad Stevandić u čestitki.

Predsjednik SPS Goran Selak uputio je čestitku patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i vjernicima povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.

Selak je u čestitki poručio da Vaskrs ove godine predstavlja simbol nade, sloge i razumijevanja u teškom periodu kroz koji svi prolazimo.

– Više nego ikad, potrebno je da budemo podrška bližnjima i da slogom i solidarnošću odgovorimo na izazove pred kojima se nalazimo zbog pandemije. Ljubav, nada i vjera u bolje sutra su poruke koje nosi naš najveći praznik. Želim vam svima da Vaskrs provedete u miru i blagostanju, okruženi najmilijima. Hristos Vaskrse – navodi se u čestitki.

(Srna, E.M)

Oznake: Vaskrs