Vijesti 20.01.2016.

Zvaničnici u BiH o početku pregovora o adaptaciji SSP-a: Pregovarano tek o tehničkim detaljima

ČITANJE: 2 minute
pregovori bih
Pregovarački tim Bosne i Hercegovine u Briselu je s predstavnicima Evropske komisije razgovarao tek o tehničkim detaljima i planovima za buduće pregovore o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Ovo je nakon današnje sjednice Vijeća ministara potvrdio Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, istaknuvši da još nisu otpočeli pregovori o adaptaciji trgovinskog dijela SSP-a.

-U ovom trenutku odvijaju se samo tehničke konsultacije- rekao je Šarović, navodeći da pregovarački tim BiH trenutno vodi konsultacije i unutar zemlje, ali i s pregovaračkim timom Evropske komisije.

Podsjećamo, u Briselu je održan prvi krug tehničkih konsultacija s EK, a kako je navedeno, nakon što BiH zauzme pregovaračku poziciju i utvrdi osnove za pregovaranje treba da otpočnu pregovori o adaptaciji SSP-a.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ranije je izrazio očekivanje da će EU pokazati razmijevanje te da će našoj zemlji dati rok od nekoliko godina za prilagođavanje SSP-a.

Igor Crnadak, šef bh. diplomatije, izjavio je juče da sve institucije u BiH rade kako bi ispunile planirani rok za podnošenje aplikacije za članstvo u EU, a to je kraj januara.

-Ipak, mislim da neće biti velika tragedija ako se koju sedmicu zakasni, jer je, prije svega, važno da sačinimo jednu kvalitetnu, vjerodostojnu i dobro pripremljenu aplikaciju, kako bi ona bila prihvatljiva- istakao je Crnadak.

I Milorad Dodik, predsjedik RS, govorio je tokom jučerašnjeg sastanka s Ruđerom Korijasom, ambasadorom Italije u BiH, o kredibilnoj aplikaciji.

On je poručio kako ne treba žrtvovati dobre odnose s Evropom “brzopletom i nekredibilnom aplikacijom”, te da tom poslu treba pristupiti ozbiljno rješavanjem, prije svega, mehanizma koordinacije i prilagođavanjem SSP-a.

-Pri tome treba iskoristiti dobre namjere Evrope da gubici koji će proizaći na ovom putu budu sanirani dogovorom, putem direktne podrške budžetu i kroz IPA fondove- rekao je Dodik.

On je zaključio da utrkivanje i brzopletost političara u BiH o tome ko će podnijeti aplikaciju ne treba da nas dovede u situaciju da aplikacija, na neki način, ne bude prihvaćena.

-Aplikacija je kredibilna ako se kroz reformu u oblasti ekonomije što hitnije ispune uslovi za mehanizam koordinacije, čijem usvajanju RS daje punu podršku- poručio je Dodik.

(NN)