Sport 04.06.2016.

Zvijezda pod oblacima za stradale drugare

ČITANJE: 2 minute

Oni su, po četvrti put, došli u Banjaluku da bi se na jedinstven način prisjetili stradalih članova banjalučkog Padobranskog kluba Alena Crnalića, Nemanje Goronje, Stefana Karanovića, Nikole Stevića i Srđana Kosića, koji su nastradali u avionskoj nesreći u maju 2012. godine.

Na više od stotinu metara iznad zemlje, u petak i subotu, padobranci su pokazivali svoje umijeće, ujedno se sjećajući poginulih kolega.

Član banjalučkog padobranskog kluba Zoran Kovačević je istakao da su njegovi nastradali drugari obožavali ovaj sport, te da su živjeli za svaki skok padobranom.

– Njihov odlazak ostavio je dubok trag, kako za klub tako i za cijelu RS. Upravo zbog toga već četvrtu godinu zaredom organizujemo ovo takmičenje. To ćemo nastaviti i ubuduće sa željom da bude što masovnije i kvalitetnije – rekao je Kovačević.

Zajedno sa njim put oblaka u petak je krenula i Nikšićanka Ana Marija Grubač, koja kaže da joj je svaki dolazak u Banjaluku zadovoljstvo.

– Za mene je ovo jedan od najznačajnijih događaja u kalendaru takmičenja, upravo zbog toga što se organizuje zbog naših drugara, koji, nažalost, više nisu sa nama – rekla je ona.

Kroz oblake se sigurno spuštao i Slovenac Igor Vidović. Kazao je da je vijest o pogibiji petorice banjalučkih padobranaca odjeknula i do njegove zemlje.

– Nažalost, nisam poznavao nastradale padobrance, ali iz priče njihovih drugara kao da jesam. Čuo sam da su to bili divni momci. Ovo je mnogo bitan kup za sve nas padobrance – rekao je Vidović.

Instruktor padobranstva u ovom klubu i jedan od učesnika ovog takmičenja Rade Čajić rekao je da se banjalučki padobranski klub odlučio da sjećanje na nastradale drugove sačuva onako kako bi oni to želji.

– To radimo tako što svake godine, spominjući njihova imena okupimo što više padobranaca iz regiona, koji su bili njihovi prijatelji. Ove godine tu su i kolege iz Austrije i Njemačke – rekao je Čajić.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić, koja je otvorila kup, proučila je da se radi o izuzetno značajnom događaju za Banjaluku.

Kobni pad

U kobnom padu aviona “cesna” 20. maja 2012. godine poginuli su članovi banjalučkog Padobranskog kluba pilot Alen Crnalić, dugogodišnji instruktor padobranstva Nemanja Goronja, instruktor Stefan Karanović, te padobranci kojima je to trebalo da bude prvi pravi skok – Nikola Stević i Srđan Kosić. Avion se, nedugo poslije polijetanja, zapalio pred očima njihovih roditelja, koji se i danas, četiri godine poslije smrti svojih najmilijih, pitaju ko je odgovoran za ovu nesreću.

(Glas)