Politika 17.02.2016.

“Zvizdić, Čampara i Sarajlić udarni trio protiv Radončića”

ČITANJE: 4 minute
radoncic
Politički analitičar i publicista Nedžad Latić tvrdi da su visoki funkcioneri SDA Denis Zvizdić, Dubravko Čampara i Asim Sarajlić “udarni trio” koji je radio na razbijanju koalicije SBB – SDA.

Latić navodi da su oni radili protiv Fahrudina Radončića u ime svoje stranke i njenih lidera, kako Sulejmana Tihića tako i Bakira Izetbegovića, zbog čega je stvoren obostrani personalni i politički animozitet između mnogih funkcionera SDA i Radončića, odnosno animozitet prema SBB-u.

Prema njegovim riječima, taj animozitet trebao da da bude neutralizovan izmirenjem Radončića i Izetbegovića.

– Očito je da se to nije desilo i navedeni `osumnjičenici` su vrlo dobro markirani i prokazani- ocjenjuje u intervjuu za Srnu Latić, urednik portala “Bosnia tajms“.

Pojašnjavajući zašto oni nisu mogli da provode dogovorenu politiku sa koalicionim partnerom Radončićem, Latić ističe da u politici nije sve stvar dobre volje i htijenja te da se neke stvari ne mogu promijeniti “preko noći”.

– Aljoša Čampara i Asim Sarajlić morali su da rade na blokadi, pa čak i na `miniranju` koalicije. Čampare su izlišna priča u slučaju Radončića, koja ne sluti na dobro. Mogla bi se završiti dramatičnim zapletom i vrlo neugodnim i teškim posljedicama- upozorava on.

Prema Latiću, mnogo bitniji i važniji “igrač” u ovoj temi jeste Asim Sarajlić.

– Malo je poznata vrlo važna obavještajno-bezbjednosna činjenica da je Sarajlić bio ključni izvor informacija, odnosno saradnik autora OHR-ove šeme, koji se potpisao kao Erik, a koja je izazvala revolt kod cjelokupne bošnjačke vjerske i političke elite- pojašnjava on.

Intencija ove šeme bila je da se pošalje poruka kako “targetirana” bošnjačka “elita” stoji iza vjerskog radikalizma, a mislilo se na selefističko-vehabijsku ideologiju.

Latić tvrdi da je “zavjerenički udar” na Radončića izvršen kada je iskazao svoje aspiracije prema Ministarstvu pravde i kada je na to mjesto SBB nezvanično kandididovala Damira Arnauta.

– Međutim, Denis Zvizdić imao je ambicije, ‘a za to je dobio izgleda i međunarodnu podršku, posebno iz nekih krugova njemačke politike, da bude sljedeći kandidat za člana Predsjedništva BiH nakon odlaska Izetbegovića – navodi Latić.

– Izetbegović je rekao da koalicija SDA i SBB treba trajati sedam do osam godina, što je podrazumijevao je da je on tu poziciju obećao Radončiću- procjenjuje Latić.

Prema njegovim riječima, nije samo Zvizdić bio pretendent na tu poziciju, koju je vrlo olako i samovoljno Izetbegović obećao Radončiću, već su tu bili i Šefik Džaferović i Halid Genjac.

Džaferović je, međutim, “izgorio” u slučaju “Kebo”, odnosno u slučaju ratnih zločina u srednjoj Bosni, za šta je optužen general Mahmuljin, navodi Latić.

Genjac, prema njegovim tvrdnjama, ima vrlo prisne odnose sa Hilmom Neimarlijom, neoficijelnim nacionalnim ideologom, koji bukvalno objedinjuje i kordinira rad Rijaseta Islamske zajednice (IZ) BiH i centrale SDA.

– Neimarlija je prijatelj sa Harisom Silajdžićem, a i dugogodišnji je prijatelj i politički saradnik Hasana Čengića, predsjednika Sabora IZ BiH – kaže Latić i procjenjuje:

– Ako se zna da je Genjac u tazbinskim odnosima sa Huseinom Živaljem, uposlenikom Islamske banke za razvoj u Džedi, koji se smatra `tutorom` svih islamskih investicija koje se realizuju preko `BBI banke` u Sarajevu, onda bi mogao biti najozbiljniji kandidat bošnjačke elite, odnosno hodžinske kurije”. Ova elita, još od vremena vladavine Mustafe Cerića, gaji animozitet prema Radončiću” – tvrdi Latić i navodi da je ta grupa svojim kanalima prema islamskom svijetu satanizovala Radončića kao opasnog čovjeka po islamsko-arapske projekte i investicije u Sarajevu.

– Sva tri potencijalna aspiranta za Izetbegovićevog nasljednika, koliko god prigušeno djelovali u ostvarivanju svoje ambicije, mogli su imati isti motiv i cilj kad je u pitanju miniranje saveza Radončića i Izetbegovića – smatra Latić.

Najizglednije šanse, za sada, ima Denis Zvizdić i zbog toga mu se preporučuje da se primiri kako ne bi bio uočen kao “zavjerenik” – zaključuje Latić.

Prema njegovoj ocjeni, ako Izetbegović ostane “slijep kod očiju”, pa ne shvati da su hapšenjem Radončića i njemu “zvona zazvonila”, bitka za nasljeđe unutar SDA će se rasplamsati, a njeni “plamenovi vidjeće se iznad Sarajeva”.

(Agencije)