Politika 27.09.2020.

Zvizdić: Dodikove tvrdnje o četnicima netačne, neka pročita knjigu prije ispada

ČITANJE: 3 minute

Dodikova izjava da su četnici bili dio savezničkih snaga u II Svjetskom ratu je netačna, zlonamjerna i revizionistička, objavio je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić na svom tviter profilu.

Zvizdić navodi da je hipokrizija je da Dodik, kao predsjednik partije koja u svom nazivu ima pojam socijaldemokratska, minimizira ulogu Srba koji su bili pripadnici partizanskog pokreta koji je bio na strani pobjednika u II Svjetskom ratu, a veliča ulogu četničkog pokreta koji je dokazano bio izvršilac najvećih zločina, posebno nad Bočnjacima i Hrvatima, i bio na strani gubitnika, te osuđen kao kolaboracionistički pokret.

“Moja preporuka Dodiku jeste da prije ovakvih ispada, pročita knjigu, ili barem dijelove knjige ( npr. od strane 20-25):“Genocid nad muslimanima 1941-1945, zbornik dokumenata i svjedočenja“, koju su objavili Vladimir Dedijer i Antun Miletić 1990. godine, a koja govori o stradanjima Bošnjaka u Drugom svjetskom ratu. Ili svjedočenje Milovana Đilasa iz 1942.godine u kojem kaže: ‘Četnici su opustošili čitava muslimanska i hrvatska naselja. Oni su, na mostovima na Drini, klali jednog po jednog, po stotine žicom povezanih Muslimana–ljudi, žena i djece. Pod vođstvom londonske izbjegličke vlade i Draže Mihailovića u zemlji, oni su se u zločinima takmičili s ustašama'”, citira Zvizdić.

Zvizdić dalje navodi da Dodik treba da se upozna sa programom koji je u septembru 1941. godine, na bazi Moljevićevog memoranduma, Draža Mihailović izložio izbjegličkoj vladi u Londonu, a koji uključuje planiranje genocida i etničko čišćenje:

– kazniti sve one koji služe u neprijateljskoj armiji i koji su činili zločine prema srpskom življu;

– omeđiti „de facto“ srpske zemlje i učiniti da u njima ostane samo srpski živalj;

– posebno imati u vidu brzo i radikalno čišćenje gradova i njihovo popunjenje svežim srpskim elementom;

– izgraditi plan za čišćenje ili pomeranje seoskog stanovništva sa ciljem homogenosti srpske državne zajednice;

– u srpskoj jedinici kao naročito težak problem uzeti pitanje muslimana i po mogućnosti rešiti ga u ovoj fazi.

I da svakako pročita jednu strašnu, neljudsku, zlokobnu i zločinačku instrukciju iz decembra 1941. godine, koju potpisuje  Draža Mihailović i šalje je komandantu četničkih odreda u Crnoj Gori i komandantu limskih četničkih odreda o organizaciji, ciljevima i upotrebi četničkih odreda, a čiji dijelovi najbolje govore o fašističkom, zločinačkom, genocidnom i hegemonističkom karakteru četničkog pokreta:

1. Stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju, etnički čistu u granicama Srbije – Crne Gore – Bosne i Hercegovine – Srema – Banata i Bačke;

2.Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata;

3.Stvoriti neposredne zajedničke granice između Srbije i Crne Gore čišćenjem Sandžaka od Muslimanskog življa i Bosne od Muslimanskog i Hrvatskog življa;

4.U krajevima očišćenim od narodnih manjina i nenacionalnih elemenata izvršiti naseljavanje Crnogorcima (u obzir dolaze siromašne i nacionalno ispravne porodice);

Pročitati i instrukciju iz decembra 1941. godine, u kojoj Draža navodi: “da sa Komunistima-partizanima ne može biti nikakve saradnje jer se oni bore protiv dinastije i za ostvarenje socijalne revolucije, što nikada ne smije biti naš cilj”.

Zvizdić zaključuje da, prema tome, hiljade Srba koji su bili u partizanima i dio pokreta otpora su bili pravi antifašisti i saradnici pobjedničkih saveznickih snaga.

“Oni koji su bili u četnicima su bili saradnici fašista i okupatora i na strani gubitnika u II Svjetskom ratu. I to je jedina i potvrđena istina. Sve drugo je lažna propaganda”, napisao je Zvizdić.

(E.M/banjaluka.net)