Politika 06.08.2021.

Zvizdić: Pozivam zastupnike na djelovanje u skladu sa postulatima vladavine prava

ČITANJE: 1 minuta

U okviru redovne rotacije, danas je Denis Zvizdić preuzeo od Borjane Krišto dužnost predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Ovim povodom podsjetio je na važnost izgradnje zajedničke budućnosti.

“Danas sam preuzeo predsjedavanje Predstavničkim domom Parlamentarne skupštine BiH. U situaciji kada smo suočeni sa izazovom vaninstitucionalnih blokada rada Parlamentarne Skupštine BiH, želim da podsjetim sve zastupnike na njihove ustavne, zakonske i poslovničke obaveze, i da ih pozovem na odgovoran odnos i djelovanje u skladu sa postulatima vladavine prava”, kazao je.

Također je naveo da je odluka visokog predstavnika u BiH dobra podloga za zaustavljanje govora mržnje i za jačanje procesa izgradnje povjerenja i pomirenja i da je tako treba shvatiti.

“Samo zajedno možemo nastaviti izgradnju modernog i demokratskog bh. društva, vrijedno i uporno raditi na unapređenju procesa evropskih integracija i stjecanju uvjeta za konačno dobijanje kandidatskog statusa, ekonomskom razvoju i vladavini prava, kao i daljem unapređenju dobrosusjedskih odnosa baziranih na međusobnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Ovo, a ne tenzije i blokade, trebaju biti prioriteti u našem radu”, rekao je.

Naglasio je kako je svaki dijalog utemeljen na civilizacijskim vrijednostima i demokratskim principima dobrodošao, jer je to jedini put do pronalaska pravih rješenja. Najavo je da će zbog toga u narednom periodu organizirati niz sastanaka kako bi pokušali prevazići trenutne blokade i rad zakonodavne vlasti vratili na teme koje su bitne za sve građane.

Zvizdić će ovu dužnost obavljati narednih osam mjeseci, piše Klix.

(A.M.)

Oznake: Denis Zvizdić