Politika 17.05.2021.

Zvizdić: Vlada Srbije ignorira Vijeće ministara BiH, ovo je provokativno i nezabilježeno

ČITANJE: 2 minute

Denis Zvizdić, prvi zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta BiH oštro je kritizirao današnje zajedničke aktivnosti vlada Republike Srpske i Srbije, među kojima je zajednička sjednica vlada u Istočnom Sarajevu i postavljanje kamena temeljca za hidroelektranu “Buk Bijela” na Drini.

U objavi na Twitteru podsjetio je da je u novembru 2015. održana zajednička sjednica VM BiH i Vlade Srbije u Sarajevu, u sjedištu institucija države BiH. Razgovarano je o brojnim projektima bitnim za čitavu državu BiH i sve njene građane.”Bilo je to vrijeme kada je VM BiH vrijedno radilo na napretku i razvoju BiH, unapređenju dobrosusjedske i regionalne saradnje na principima međusobnog poštovanja, kao i na EU integracijama”, napisao je Zvizdić, prenosi Klix.

Dodao je kako u maju 2021. Vlada Srbije slijeće na aerodrom Sarajevo i odlazi na sastanak s vladom bh. entiteta RS u Istočno Sarajevo, potpuno ignorišući Vijeće ministara BiH.”To predstavlja jedan od najprovokativnijih institucionalnih postupaka, nezabilježen u zvaničnim odnosima između međunarodno priznatih zemalja”, smatra Zvizdić.

Istovremeno, naveo je dalje, ovakav ignorantski odnos Vlade susjedne države je rezultat nefunkcionalnosti Vijeća ministara BiH, potpunog gubitka institucionalnog digniteta i kontinuiranog rada predstavnika politika iz bh. entiteta RS na rastakanju i minimiziranju funkcionalnosti VM BiH i države BiH.

“Građani i institucije države BiH su, nažalost, u posljednjih nekoliko godina izloženi stalnim poniženjima od onih koji su zaduženi da brinu o uvažavanju i međunarodnom položaju države BiH, zdravlju građana i njihovom standardu: poniženje zbog nepravovremene nabavke vakcina, poniženje zbog činjenice da nam bogate zemlje umjesto investicija šalju mlijeko u prahu, poniženje koje proizvede činjenica da Vlada susjedne države održava sjednicu s vladom bh entiteta RS, nekoliko kilometara od sjedišta Vlade BiH, odnosno VM BiH, poniženje da najviše pozicionirani funkcioneri BiH umjesto aktivnog rada na EU integracijama, vladavini prava, borbi protiv korupcije, zaštiti javnog zdravlja i razvoju ekonomije, ustvari aktivno rade na tzv. “mirnom razlazu”, podjelama, hegemonističkim i etnocentrističkim planovima….”, zaključio je Zvizdić.

(E.M)

Oznake: Denis Zvizdić