Magazin 07.12.2017.

Zvuci talenta u sonatama za violinu i klavir

ČITANJE: 1 minuta

Violinistkinja Lidija Bojinović, u saradnji sa pijanistkinjom Željkom Jovanić, sa mnogo emocija izvele su neka od najljepših djela pisanih za violinu solo, te violinu i klavir, na koncertu održanom u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra u Banjaluci.

Publika je u utorak uveče uživala u zvucima „Čakone“ iz Druge partite za solo violinu u de-molu Johana Sebastijana Baha, Sonate za violinu i klavir Sergeja Prokofjeva u De-duru, zatim predivne „Romanse“ Antonina Dvoržaka, te jednog od najvirtuoznijih djela napisanih za violinu – „Teme s varijacijama“ Henrika Vijenjavskog.

– Svaki koncert je svojevrsna nagrada za izvođača. Poslije dugotrajnog i posvećenog rada na određenom umjetničkom djelu, na sceni nastaje čarolija, oslobađajuća energija. Tako je bilo i na koncertu u Zavičajnom muzeju u Gradišci. Imala sam privilegiju da na tom koncertu budem i publika i izvođač. Na samom početku bio je pravi užitak odslušati Bahovu „Čakonu“ u Lidijinom izvođenju. Sigurnost, tehnička spretnost i ljepota interpretacije krasili su svaki ton. To je bilo pravo nadahnuće za izlazak na scenu – rekla je Jovanićeva.

Nastup u Banskom dvoru uvijek predstavlja čast i privilegiju, jer daje priliku da nastupaju pred svojim kolegama, studentima i prijateljima, ali je istovremeno i velika odgovornost.

Ove dvije umjetnice, nastaviće koncertni ciklus, pa će već sutra održati koncert u Galeriji „96“ u Prijedoru.

(Glas)