Kružni tok na Rebrovcu čeka samo građevinsku dozvolu

Javno preduzeće “Putevi RS” potpisalo je ugovor o izgradnji kružnog toka na raskrsnici kod Rebrovačke crkve sa konzorcijumom “Kozaraputevi” i “Prijedor-putevi” ali početak izgradnje čeka građevinsku dozvolu. Taj dokument treba da Gradska uprava zatraži od Ministarstva za prostorno uređenje i građevinarstvo RS.

– Grad nam još nije dostavio taj dokument. Tek kada ga dobijemo moći ćemo više da kažemo o početku  radova. Prema sporazumu koji smo potpisali grad treba da obezbijedi građevinsku dozvolu. Ostale pripreme za projekat izgradnje kružne raskrsnice Rebrovac, na spoju magistralnog puta M4, istočnog tranzita i ulice Stepe Stepanovića su urađene – rekli su u “Putevima RS”.

Napomenuli su da je ugovor sa konzorcijumom koji će izvoditi radove potpisan 2. oktobra.

– Vrijednost projekta je 541.376 KM a rok za izvođenje radova je 90 dana od dana kada izvođač radova počne sa izgradnjom – kazali su u ovom preduzeću.

U Gradskoj upravi su rekli da za dio lokacije gdje treba da bude građen kružni tok nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi za 600 kvadrata zemljišta koje pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Rebrovac.

– Već je načelno dogovoreno rješenje sa SPCO.  Iduće sedmice bi trebalo da potpišemo sporazum kojim bismo riješili taj problem. Time će grad ispuniti svoju obavezu za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Nakon toga ući ćemo u proceduru pribavljanja građevinske dozvole – rekli su u Gradskoj upravi.

Postojeća raskrsnica kod Rebrovačke crkve jedna je od najprometnijih u gradu i tu često dolazi do zagušenja saobraćaja.

– Znam i po 15 minuta ići sa Starčevice do Borika. Iskreno se nadam da će kružni tok rasteretiti saobraćaj jer semafori jako usporavaju saobraćaj. Tako se zna desiti da na semaforu kod Rebrovačkog groblja koji vodi ka Starčevici bude zeleno svjetlo ali ne možeš prići putu za grad jer je na onom kod Rebrovačke crkve crveno. Gužve su nesnosne – kaže stanovnik Starčevice Zoran Vukmir.

Dogovor

Izgradnja kružnog toka najavljena je početkom juna nakon sastanka gradonačelnika Igora Radojičića i direktora “Puteva RS” Nenada Nešića.

Ubrzano nakon toga je raspisan tender za izbor izvođača radova.  Prvobitne prognoze su bile da bi taj projekat mogao biti završen do kraja septembra ako ne bude problema. Nakon zatvaranja tendera izabran je izvođač radova ali jedna od firmi koja nije dobila taj posao je uložila žalbu na tu odluku. Tek nedavno je ta žalba odbijena čime su se stvorili uslovi za početak radova.

(Glas)

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi.

Dujaković o BL animaciji: Desiće se velike stvari

Deseti Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2017” održaće se od 23. do 28. oktobra u Dječijem pozorištu RS, što je odlična prilika da o banjalučkoj kulturi i filmu popričamo sa direktorom ovog festivala Goranom Dujakovićem…

Najsiromašniji Banjalučani ne odustaju od borbe

Sa svoje 74 godine, Gospava je i jutros poranila da bi na banjalučkoj pijaci prodala svoje ručne radove i tako zaradila pokoju paru. Već dvanaest godina rani na prvi autobus, a priča da se za život sama bori od desete godine, kada je ostala bez majke. Sve što danas ima su dvije ćerke i unučići.

Banjaluka poklonila pet vatrogasnih vozila

Ključeve pet vatrogasnih vozila načelnicima opština Drvar, Bosansko Grahovo, Ljubinje, Čelinac i Kotor Varoš uručio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi. Da li zbog nedovoljno informisanosti, nedostatka interesovanja ili nečeg trećeg, Koncertna dvorana Kulturnog centra Banski dvor bila je