Kružni tok na Rebrovcu čeka samo građevinsku dozvolu

Javno preduzeće “Putevi RS” potpisalo je ugovor o izgradnji kružnog toka na raskrsnici kod Rebrovačke crkve sa konzorcijumom “Kozaraputevi” i “Prijedor-putevi” ali početak izgradnje čeka građevinsku dozvolu. Taj dokument treba da Gradska uprava zatraži od Ministarstva za prostorno uređenje i građevinarstvo RS.

– Grad nam još nije dostavio taj dokument. Tek kada ga dobijemo moći ćemo više da kažemo o početku  radova. Prema sporazumu koji smo potpisali grad treba da obezbijedi građevinsku dozvolu. Ostale pripreme za projekat izgradnje kružne raskrsnice Rebrovac, na spoju magistralnog puta M4, istočnog tranzita i ulice Stepe Stepanovića su urađene – rekli su u “Putevima RS”.

Napomenuli su da je ugovor sa konzorcijumom koji će izvoditi radove potpisan 2. oktobra.

– Vrijednost projekta je 541.376 KM a rok za izvođenje radova je 90 dana od dana kada izvođač radova počne sa izgradnjom – kazali su u ovom preduzeću.

U Gradskoj upravi su rekli da za dio lokacije gdje treba da bude građen kružni tok nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi za 600 kvadrata zemljišta koje pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Rebrovac.

– Već je načelno dogovoreno rješenje sa SPCO.  Iduće sedmice bi trebalo da potpišemo sporazum kojim bismo riješili taj problem. Time će grad ispuniti svoju obavezu za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Nakon toga ući ćemo u proceduru pribavljanja građevinske dozvole – rekli su u Gradskoj upravi.

Postojeća raskrsnica kod Rebrovačke crkve jedna je od najprometnijih u gradu i tu često dolazi do zagušenja saobraćaja.

– Znam i po 15 minuta ići sa Starčevice do Borika. Iskreno se nadam da će kružni tok rasteretiti saobraćaj jer semafori jako usporavaju saobraćaj. Tako se zna desiti da na semaforu kod Rebrovačkog groblja koji vodi ka Starčevici bude zeleno svjetlo ali ne možeš prići putu za grad jer je na onom kod Rebrovačke crkve crveno. Gužve su nesnosne – kaže stanovnik Starčevice Zoran Vukmir.

Dogovor

Izgradnja kružnog toka najavljena je početkom juna nakon sastanka gradonačelnika Igora Radojičića i direktora “Puteva RS” Nenada Nešića.

Ubrzano nakon toga je raspisan tender za izbor izvođača radova.  Prvobitne prognoze su bile da bi taj projekat mogao biti završen do kraja septembra ako ne bude problema. Nakon zatvaranja tendera izabran je izvođač radova ali jedna od firmi koja nije dobila taj posao je uložila žalbu na tu odluku. Tek nedavno je ta žalba odbijena čime su se stvorili uslovi za početak radova.

(Glas)

Ivanić otpušten sa bolničkog liječenja

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić otpušten je danas sa bolničkog liječenja iz Univerziteskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske, potvrđeno je Srni u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Stižu li nam orkani i tornada?

Scene kuća koje se pred snažnim naletima vjetra ruše kao kula od karata, iščupana stabla, polupane automobile i potpuni kolaps u gradovima, do sada smo uglavnom gledali samo u filmovima.

Selak nakon skupa GO SP-a u Banjaluci: Pokazali smo jedinstvo

Gradski odbor Socijalističke partije Banjaluka je u godini koju je obilježio niz turbulencija u Skupštini grada pokazao jedinstvo, a njegovi članovi opredijeljenost ka ovoj partiji, jer u ovom klubu odbornika nije bilo nikakvih promjena i nije bilo prelazaka u druge partije.

(VIDEO) Dom “Rada Vranješevć” u susret Nikoljdanu

Dan Svetog Nikole, za mališane u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješevć”, veoma je značajan. Osim poklona kojima se raduju, zajedno sa zaposlenima u Domu proslavljaju ovaj dan kao slavu ustanove.