Neobična priča sveštenika Branka Bosančića iz Banjaluke: U Australiji krči put pravoslavlju

Australijanci u manjim sredinama nisu navikli da vide sveštenika u mantiji, u šta sam se uvjerio kada sam putujući u Kanberu izašao iz automobila kako bih zamolio mještane da mi pokažu pravi put. Zurili su u mene u nevjerici, kao da su vidjeli duha pitajući da li sam stvaran, nakon čega su krenuli da me fotografišu.

Ovako kroz osmijeh započinje neobičnu životnu priču protojerej Branko Bosančić (35) iz Banjaluke, koji se sa suprugom i dvije kćerke skrasio u gradiću Vulongng u državi Novi Južni Vels. Osnovnu i srednju školu završio je u Banjaluci, poslije čega se upisao na Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu. Ljubav prema Bogu i crkvi naslijedio je, kako kaže, od svoje bake Jele, sa kojom je još kao dijete redovno odlazio na liturgiju. Po završetku fakulteta imao je plan da ide u Keniju. Međutim, poziv iz Sidneja odveo ga je na drugi kontinent.

– Prije polaska u Australiju, gdje sam već devet godina, u Beogradu sam rukopoložen za đakona. Prvo sam bio đakon vladike Irineja Dobrijevića, potom sekretar Australijsko-novozelandske eparhije sve do 2012. godine kada sam postao sveštenik u crkvi Svetog Jovana Krstitelja – kazao je on.

Za pet godina službovanja u ovoj crkvi Bosančić otkriva da je doživio razna zanimljiva iskustva, a jedno od njih je i krštenje muslimanske porodice iz Irana.

– Sve se desilo tako što sam objavio oglas da tražim radnika koji će čistiti crkvu. Na oglas se javio musliman iz Irana, koji je na razgovor došao u vrijeme bogosluženja iako je dogovor bio da dođe kasnije. Želio je da besplatno radi i dolazio je jednom sedmično. Poslije godinu poželio je da krstim njega i njegovu porodicu i od tada ne propuštaju nijedno bogosluženje – ispričao je Bosančić.

Osim Srba, na molitvu redovno dolaze i drugi pravoslavci, kao što su Rusi, Makedonci i drugi.

Dodao je da je narod isti s obje strane svijeta, samo su uslovi života mnogo drugačiji pa pravoslavci iz Australije za razliku od stanovnika BiH, koji se bore za puko preživljavanje, više vode računa o očuvanju identiteta.

– Svojim parohijanima uvijek kažem: Ako želite da vaša djeca budu Srbi, prije svega ih učite da budu pravoslavni hrišćani. Jasna srpska orijentacija može biti samo ako budemo pravoslavni hrišćani, a uz to dolazi prirodna otvorenost i tolerancija prema ostalim – rekao je Bosančić.

Dodaje da su ljudi u Australiji mnogo opušteniji, malo ko od njih prati modu, dok se Evropljani više ponašaju po utvrđenim principima. Bosančić kaže da sveštenici u Australiji svaki mjesec od parohije primaju platu. Slobodno vrijeme posvećuje misionarskom radu sa parohijanima i drugim ljudima.

Koliko se Bosančić pronašao u zemlji kengura potvrđuje činjenica da o povratku u Banjaluku i ne razmišlja, osim kad je u pitanju obilazak dragih ljudi.

Škola

U okviru parohije djeluje i srpska crkvena škola koju pohađa oko 50 djece. Za njih su svake srijede organizovani časovi srpskog jezika, vjeronauke i folklorne tradicije, dok je četvrtak rezervisan za okupljanje penzionera, koji ovaj dan uglavnom provode igrajući razne društvene igre.

(Glas)

Plivački miting u Banjaluci okupio više od 300 takmičara

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić otvorio je danas u Banjaluci Međunarodni plivački miting “Banjaluka open 2017”, koji je okupio više od 300 takmičara iz osam zemalja svijeta. Radojičić je istakao da ova manifestacija već ima tradiciju, sa veoma značajnim ostvarenim rezultatima. “Grad Banjaluka podržava ovakva takmičenja, koja doprinose razvijanju i promociji sporta. Mladi se u sve

Kraj školske godine 23. juna

Nastava u drugom polugodištu u školskoj 2016/17. godini za 10.438 maturanata osnovnih škola u Republici Srpskoj završava se 9. juna. Potvrdili su to u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske i dodali da se 10.301 maturant srednjih škola 18. maja oprostio od školskih klupa. – Nastava za sve ostale osnovce i srednjoškolce trajaće do 23.

Izložba „Eho“ u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel: Tri cjeline koje spaja jedan vijek

U Kamenoj zgradi na tvrđavi Kastel otvorena je izložba „Eho“, umetničke grupe „DIM Tim“ iz Beograda, koju čine Milenko Vasić i Danijela Mršulja. Postavka obuhvata oko tridesetak radova. „Eho“, prema Vasićevim riječima, predstavlja priču koja nema koegzistentnu liniju, nego ima tri cjeline, koje spaja jubilej – sto godina od Oktobarske revolucije. – Poslije jednog vijeka

Goran Galešić ponovo u banjalučkom Borcu?

Goran Galešić (28) bi mogao da se vrati u banjalučki Borac. On je nedavno raskinuo saradnju sa slovenačkim Celjem i slobodan je igrač, a čelnici kluba iz Platonove su ga već kontaktirali. Galešić može da igra na krilnim pozicijama i u sredini, a ima ogromno iskustvo. Od odlaska iz Borca nastupao je za Goricu, Beršot,

Konkurs za posao: Šnajder u salonu vjenčanica

Studiju Hera Banjaluka, odnosno salonu vjenčanica potreban je pomoćni šnajder na radno vrijeme od četiri časa, uz mogućnost ostanka na osmočasovno radno vrijeme ili u stalni radni osnos. Navedene kvalifikacije su: -Znanje i volja za rad; -Pouzdanost, pristojnost, prijatni i nasmijani za rad sa klijentima; -Starosna dob nije presudna; -Privatni segment nije važan (da li

U Mahovljanima obilježeno 25 godina od formiranja RV i PVO

Na aerodromu u Mahovljanima danas je obilježeno 25 godina od formiranja Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane /RV i PVO/ Vojske Republike Srpske, iz čijih je jedinica 61 borac dao život za stvaranje i odbranu Srpske. Parastos kod spomen-obilježja služio je vojni sveštenik, a potom je više delegacija položilo vijence. Nekadašnji komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne

Trgovački lanac mojMarket podržao projekat „Zdravosfera”

U banjalučkom parku Petar Kočić danas je po drugi put realizovan projekat „Zdravosfera”, u organizaciji Komiteta za međunarodnu razmjenu studenata medicine (SaMSIC). Pod sloganom „Živi zdravo i uživaj pravo” studenti medicine promovisali su među svojim sugrađanima zdrave životne navike, pravilnu ishranu, fizičku aktivnost i mentalno zdravlje. Domaći trgovački lanac mojMarket pružio je podršku ovom projektu