Pomažući Gradu Arhiv RS izvukao deblji kraj

ratni arhiv banjaluka

Arhiv RS besplatno čuva građu Gradske uprave staru nekoliko decenija, a Grad „zauzvrat“ pokušava da im obračuna kiriju za korišćenje tog gradskog prostora.

Direktor Arhiva, Bojan Stojnić, ističe da je apsurdno što Grad želi da im naplati upotrebu prostorija u naselju Sime Matavulja, u kojima oni čuvaju ni manje, ni više, nego arhivsku građu Gradske uprave do 1971. godine.

– Imali smo ugovor da Grad nama besplatno ustupi atomsko sklonište u naselju Sime Matavulja, a da mi preuzmemo arhivsku građu Gradske uprave. Sada hoće da nam fakturišu te prostorije, a faktički mi njima izlazimo u susret jer Banjaluka nema Gradski arhiv. Nemamo novca za te izdatke, a ako i dalje budu insistirali da nam naplate zakup rado ćemo im vratiti kompletnu građu, pa neka je sami čuvaju- poručuje Stojnić.

Ustanova koja nikome ništa ne duguje

Ističe da su jedna od rijetkih ustanova koja nikome ništa ne duguje, pa tako tvrdi – ni Gradu Banjaluci.

Pojašnjava i da nema nikakve logike da plaćaju PDV na korišćenje gradskskog skloništa jer je, zbog građe koja se u njemu nalazi, ovaj objekat u stvari stekao status kulturnog blaga.

– To je isto kao kada bi neko na Keopsovu piramidu obračunavao PDV, što je van pameti – slikovito upoređuje Stojnić.

Ne postoji nesporazum

U Gradskoj upravi smatraju međutim da ne postoji nikakav nesporazum sa Arhivom.

Dodaju da su im kao i drugim institucijama, uputili poziv da potpišu ugovor o zakupu pod posebnim uslovima, te da imaju razumijevanja što se u jednom takvom prostoru čuva gradska građa.

– Arhiv se izjasnio da trenutno nema obezbjeđena budžetska sredstva za tu namjenu. Imajući u vidu da se radi o zakupnini koja je, na osnovu odluke Skupštine Grada, umanjena za popust od 90 odsto, upravo u cilju da se institucijama i udruženjima koja koriste Gradske prostore, smanje rashodi po tom osnovu, a uvažavajući i navode Arhiva da se u konkretnom poslovnom prostoru dijelom čuva javna arhivska građa, nastala radom Grada Banjaluka, u narednom periodu pitanje odnosa Grada i Arhiva rješavaće se kroz redovne aktivnosti nadležnih odjeljenja Gradske uprave – izjavila je v.d. načelnice odjeljenja za finansije, Božana Šljivar.

Isto tako podsjetila je na odluku Skupštine Grada, odnosno javni poziv, kojim se korisnicima gradskih prostorija omogućava odgođeno plaćanje duga po osnovu obračunatog PDV.

Ukupna potraživanja Grada, po njihovoj računici, od udruženja građana i institucija po osnovu neplaćnog PDV iznose oko 1,1 milion KM.

Od osam republičkih institucija tvrde 673.000 KM, 287.000 KM duguje im 35 aktivnih udruženja  iz oblasti kulture, sporta i humanitarne djelatnosti, a 150.000 KM – 16 udruženja koja više ne koriste gradske prostorije.

Pljušte i tužbe

– Grad je protiv 49 dužnika podnio tužbe za naplatu duga po osnovu obračunatog PDV i postupci su u toku, od čega se na republičke institucije odnose dvije tužbe – rekla je Božana Šljivar, ali nije precizirala o kojim se institucijama radi.

(EuroBlic)

Domaće je bolje i kvalitetnije?

Svjetski dan hrane bio je još jedan povod da se govori o domaćim proizvodima. A čini se kako je interesovanje upravo za domaće proizvode u Banjaluci sve veće. Ipak, ima prostora da se ovi proizvodi unaprijede ali i da stanovništvo postane svjesno da je domaće bolje i kvalitetnije, ističu oni koji su posjetili promociju domaćih

(VIDEO) Magija pečenog kestena

Da suša i visoke temperature, koje smo imali proteklog ljeta nisu uticale na plodove kestena, najbolje znaju Banjalučani. I ove godine, u jesenjim večerima uživaju u mirisu pečenog kestena.

Aleje i vile ogledalo Banjaluke

Drvoredi, zelene površine i objekti iz austrougarskog perioda krase dijelove ulica Kralja Petra Prvog Karađorđevića i Mladena Stojanovića i to je razlog zbog kojeg su te dvije ulice proglašene nacionalnim spomenicima.

Tropic podržao rad javne kuhinje donacijom namirnica

Danas se u svijetu obilježava Dan hrane – dan posvećen podizanju svijesti o problemu današnjice – manjku hrane i broju gladnih u svijetu. Javna kuhinja Crvenog krsta grada Banja Luka od ponedjeljka do subote obezbjeđuje obroke za 435 korisnika koji nisu u mogućnosti da svakodnevno na trpezu posluže obrok svojim porodicama. U cilju pomoći rada