Potvrđeno: Vera Sladojević i CSR Banjaluka kršili zakone u slučaju “Kanada”

vera sladojevic

Nakon serije tekstova “Euroblica” objavljenih o slučaju “Kanada” Komisija Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS obavila je stručni nadzor u Centru za socijalni rad Banjaluka i potvrdila apsolutno sve propuste u postupku usvojenja brata i sestre Severina i Svjetlane B. o kojima je “EuroBlic” prethodnih mjeseci detaljno pisao.

Zaključci Komisije u posjedu su “EuroBlica” i javnosti ekskluzivno otkrivamo sve zabilježene propuste koji su stavljeni na teret aktuelnoj direktorki Veri Sladojević i CSR Banjaluka, a za koje su zbog postupanja suprotnog zakonu zaprijećene čak i zatvorske kazne.

Komisija ministarstva tako je utvrdila da CSR na čelu sa Sladojevićevomu slučaju “Kanada” ne samo da nije pribavio dokaze o opštoj podobnosti usvojitelja iz Kanade, i to od nadležnih službi ove sjevernoameričke države, a što je i “EuroBlic” isticao u svim svojim tekstovima, već djeci nije određen ni probni smještaj uz nadzor organa starateljstva, što se u ovakvim slučajevima smatra obaveznim.

Komisija je poslednji stručni nadzor obavila samo u slučaju “Kanada”, a spisak propusta ispunio je čak tri stranice, među kojima su i oni da su CSR i ujedno Sladojevićeva kao odgovorna osoba u ovoj javnoj instituciji postupali suprotno važećim zakonima koji regulišu postupak usvojenja, od porodičnog do Zakona o opštem upravnom postupku.

– Centar propušta pribaviti pojedinačne nalaze stručnih radnika, te integrisan nalaz stručnog tima Centra o korisnosti usvojenja za djecu, odnosno opsežnu procjenu najboljeg interesa djece za usvojenje, njihove potrebe, sklonosti, navike, iskustva odrastanja, odnose sa usvojiteljima – navedeno je u zaključcima.

odluka

Stručna Komisija ministarstva potvrdila je pisanje “EuroBlica” da su radnici Centra u slučaju “Kanada” imali samo jedan kontakt sa usvojiteljima, što potvrđuje da je ovo usvojenje obavljeno po ubrzanoj proceduri.

– Organ starateljstva, odnosno CSR Banjaluka pristupa usvojenju djece i konstatuje da su ispunjeni svi uslovi za usvojenje uprkos izjavama stručnih radnika Centra da se način procjene ličnosti usvojitelja zasniva na uvidu u raspoloživu dokumentaciju, te da je ostvaren samo jedan kontakt sa porodicom od strane psihologa i socijalnog radnika koji su bili članovi tima za usvojenje – navodi se u zaključku Komisije.

I u postupku starateljske zaštite nad bratom i sestrom u slučaju “Kanada” prekršen je Porodični zakon RS, jer djeca nisu imala staratelja punih šest mjeseci, od decembra 2014. godine do juna 2015. godine.

U spisima, kako konstatuje Komisija, nema ni dokaza da je zbrinjavanje djece u bilo kojoj fazi razmatrano na stručnom vijeću CSR Banjaluka.

Stručnjaci, a na prvom mestu Mira Ćuk, nacionalni koordinator za sistem socijalne zaštite RS, kao sagovornici “EuroBlica” su u slučaju “Kanada” odmah u prvi plan stavljali da u postupku nepotpunog usvojenja Severina i Svjetlane B. nisu provjeravani svi riziko faktori, obzirom da su preko noći, brat i sestra promijenili životnu sredinu, jezik i kulturu.

Isto konstatuje i Komisija ministarstva i ističe da u postupku “izostaje procjena mogućih rizika, jer su djeca imala iskustva višekratnih promjena okolnosti života, a njihovo usvojenje podrazumijevalo je drastičnu promjenu u pogledu sredine, kulture i jezika”.

Potvrđeno je i pisanje “EuroBlica” da Sladojevićeva i CSR postupak nepotpunog usvojenja brata i sestre nisu ni vodili kao međunarodno, iako su usvojitelji državljani Kanade, jer nisu pribavili odobrenje resornog ministarstva.

Na potezu gradonačelnik i tužilaštvo

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS su saopštili da su zaključci stručne komisije dostavljeni svim relevantnim institucijama, među kojima je i Gradska uprava Banjaluka.

Grad, kao osnivač Centra za socijalni rad Banjaluka, ukoliko mu je stalo do najosjetljivije populacije, trebao bi da  hitno preduzme odgovarajuće korake, kao i banjalučko Okružno javno tužilaštvo.

Utvrđeni propusti na koje smo upozoravali

  1. Nema dokaza o podobnosti usvojitelja od nadležnih službi iz Kanade;
  2. Nema pojedinačnih nalaza stručnih radnika;
  3. Stručni radnici imali samo jedan kontakt sa usvojiteljima;
  4. Prekršen Porodični zakon RS, jer deca nisu imala staratelja punih šest mjeseci;
  5. Nema ni dokaza da je zbrinjavanje djece razmatrano na stručnom veću CSR Banjaluka;
  6. Nisu provjeravani riziko faktori, obzirom da su brat i sestra promijenili životnu sredinu, jezik i kulturu;
  7. Postupak nepotpunog usvojenja brata i sestre nije vođen kao međunarodni, iako su usvojitelji državljani Kanade.

(EuroBlic)

Najsiromašniji Banjalučani ne odustaju od borbe

Sa svoje 74 godine, Gospava je i jutros poranila da bi na banjalučkoj pijaci prodala svoje ručne radove i tako zaradila pokoju paru. Već dvanaest godina rani na prvi autobus, a priča da se za život sama bori od desete godine, kada je ostala bez majke. Sve što danas ima su dvije ćerke i unučići.

Banjaluka poklonila pet vatrogasnih vozila

Ključeve pet vatrogasnih vozila načelnicima opština Drvar, Bosansko Grahovo, Ljubinje, Čelinac i Kotor Varoš uručio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi. Da li zbog nedovoljno informisanosti, nedostatka interesovanja ili nečeg trećeg, Koncertna dvorana Kulturnog centra Banski dvor bila je

Saobraćajka kod Rebrovačke crkve

Čitalac ATV portala poslao nam je fotografije saobraćajne nesreće koja se desila negdje oko 16 časova kod Rebrovačke crkve u Banjaluci.

Udes na kružnom toku

Na kružnom toku u banjalučkom naselju Petrićevac dogodila se saobraćajna nesreća.

(FOTO) Kad porastem biću borčevac

Igrači Borca m:tel Srđan Mijatović, Goran Daničić i Duško Hercegovac, uz direktora Mirka Mikića, održali rukometni čas osnovcima iz banjalučke OŠ “Borisav Stanković”. Klinci oduševljeni, rukometaši prezadovoljni.