Tužna slika privrede u Banjaluci: Trgovina zamijenila industriju

Prije rata je 27.500 Banjalučana radilo u industriji, dok danas od ukupno 68.000 zaposlenih, u ovoj oblasti radi tek 8.000. Fabrike, poput „Čajaveca“, „Jelšingrada“ i „Incela“ hranile su hiljade porodica i bile ponos grada, a sada su pretvorene u butike, svadbene salone i kancelarije.

Prema podacima banjalučkog Ekonomskog instituta, u industriji je 1990. radilo 27.500 Banjalučana, od ukupno 63.500 zaposlenih, dok danas svaki treći, od ukupno 68.000 zaposlenih, radi u administraciji.

Koliko je privreda bila razvijena prije rata pokazuje i to što je čak 85 odsto radnika bilo zaposleno u ovoj oblasti, dok je danas jedva polovina, s tim što primat ima trgovina.

Tako je u trgovini na veliko i malo u Banjaluci zaposleno 12.000, a na mjestima gdje su nekada bile fabrike mahom su otvarani i super marketi.

Međutim, nostalgični stariji građani, koji su svoje porodice prehranjivali radeći u industriji, komentarišu da u silnim marketima uskoro neće imati ko kupovati.

Osim u trgovini, mnogo Banjalučana zaposleno je i u javnoj upravi i odbrani, zdravstu i obrazovanju.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz marta ove godine, ove tri oblasti ukupno zapošljavaju gotovo 20.000 ljudi.

Razlog svemu tome je to što preduzeća nisu preživjela tranziciju, te devedesetih zapala u velike finansijske probleme, kažu ekonomisti.

– Nakon privatizacije imovina se rasproda, a velika preduzeća likvidiraju, a slična sudbina je zadesila i mnoga manje poznata preduzeća. Sad nam se sve svodi na trgovinu i javni sektor, a industrija kao da odlazi u istoriju – komentariše ekonomista Anita Vuković.

Dodaje da u Banjaluci ima više od 35.000 nezaposlenih, te da otvaranje velikih fabrika svakako pomoglo rješavanju ovog problema.

– Uvozimo krompir iz Izraela, a bar kormpira imamo na tone. To je banalan primjer naše ekonomije. Šta onda da  pričamo o razvoju industrije, kad samo uvozimo i prodajemo, a ne izvozimo skoro ništa – dodaje Vukovićeva.

Bez fabrika koje su zapošljavale na stotine radnika, Banjaluka je od industrijskog grada postala grad kladionica, prodavnica i kafića, a sudeći po svemu tako će ostati još godinama.

Najmanje radnika u rudarstvu

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tek 60 Banjalučana zaposleno je u rudarstvu, što je ubjedljivo najmanje u odnosu na sve druge oblasti.

Malo zaposlenih ima i kada ja u pitanju poljoprivreda, šumarstvo i ribolov, pa ove tri oblasti zapošljavaju ukupno 540 radnika.

(EuroBlic)

Ivanić otpušten sa bolničkog liječenja

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić otpušten je danas sa bolničkog liječenja iz Univerziteskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske, potvrđeno je Srni u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Stižu li nam orkani i tornada?

Scene kuća koje se pred snažnim naletima vjetra ruše kao kula od karata, iščupana stabla, polupane automobile i potpuni kolaps u gradovima, do sada smo uglavnom gledali samo u filmovima.

Selak nakon skupa GO SP-a u Banjaluci: Pokazali smo jedinstvo

Gradski odbor Socijalističke partije Banjaluka je u godini koju je obilježio niz turbulencija u Skupštini grada pokazao jedinstvo, a njegovi članovi opredijeljenost ka ovoj partiji, jer u ovom klubu odbornika nije bilo nikakvih promjena i nije bilo prelazaka u druge partije.

(VIDEO) Dom “Rada Vranješevć” u susret Nikoljdanu

Dan Svetog Nikole, za mališane u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješevć”, veoma je značajan. Osim poklona kojima se raduju, zajedno sa zaposlenima u Domu proslavljaju ovaj dan kao slavu ustanove.