Magazin 08.11.2015.

10 grešaka u krečenju koje bi trebali izbjegavati

ČITANJE: 2 minute
Krecenje
Krečenje je najbolji način da brzo i lako u potpunosti promijenite izgled svog doma, ali da bi ta transformacija uspjela morate da izbjegnete najčešće greške.

1. Ne zaboravite prirodno svjetlo

Ljudi često misle da su tamne boje hrabar potez, ali često ne razmotre da li prostorija ima dovoljno prirodnog svjetla. Kada nema dovoljno svjetla, soba izgleda manje, zatvorenije i depresivno, kako prenosi Ele dekor.

2. Ne birajte boje koje su previše jarke

Ljude često privlače vesele boje koje vide u časopisima, ali često one izgledaju pretjerano u prostoru, posebno kada su manji prostori u pitanju. Bez prozračnog, dobro osvijetljenog okruženja, jarke boje izgledaju previše intenzivno i i vizuelno neugodno.

3. Ne oslanjajte se na male uzorke boja

Obavezno isprobajte boju na zidu prije nego što krenete sa poslom, mali uzorak vam neće otkriti kako će to zaista izgledati.

4. Ne uklapajte zidove sa stvarima u sobi 

Nemojte da farbate zidove u istu boju u kojoj vam je namještaj, jer neće biti ničeg interesantnog što će privući pažnju posmatrača.

5. Ne koristite bijelu boju da bi prostor izgledao svjetlije

Kada su mali prostori koji nemaju dovoljno prirodnog svjetla u pitanju, bijela boja može da izgleda prljavo i neuredno.

6. Ne ignorišite sijenke

Kada birate boje, bitno je da ih isprobate u različitim periodima dana. Ukoliko imate puno sijenki u prostoru, izaberite nešto svjetliju nijansu, jer će je sijenke prirodno potamniti.

7. Obratite pažnju na boju poda

Isti princip se primjenjuje na podove koji su tamniji i na taj način potamne i boju zidova.

8. Ne dijelite zid bojom

Kada ofarbate samo dio zida u neku boju, stvarate čudnu barijeru u svom dizajnu. Većina dizajnera će ofarbati cijeli zid u istu boju ili će iskoristiti neku arhitektonsku karakteristiku u prostoru da kreiraju vizuelnu barijeru.

9. Ne birajte boju jer je u trendu

Trendovi u dekorisanju su super, ali ne bi trebalo da se vodite njima umjesto vašeg ličnog ukusa. Trendovi se mijenjaju, a vaš ukus ostaje.

10. Ne držite se bezbjednih izbora

Neutralni tonovi se uklapaju u najveći broj prostora, ali to nikako ne znači da treba da igrate na sigurno samo kako biste izbjegli da opet krečite.

(dnevno.rs)