Magazin 06.12.2015.

10 razloga zbog kojih ste zaglavljeni u oskudici

ČITANJE: 3 minute
Siromastvo oskudica
Oskudica nije samo materijalno stanje, nego i stanje uma, petlja negativnih misli ukorjenjenih u strahu. Ona nas sve proganja. Ne samo da se bojimo hoćemo li imati dovoljno, bojimo se da i mi nismo dovoljni.

Strah uzrokuje tjeskobu, a nama se ne sviđa kako se onda osjećamo. Poduzimamo mjere da suzbijemo osjećaj da nešto nije sasvim u redu. Bilo da preferiramo šoping, hranu, alkohol, pušenje ili borbu, naš “izbor droge” otupljuje našu fizičku ili emocionalnu bol i gunđanje koje osjećamo iznutra.

Nalazimo privremeno olakšanje i mijenjamo ga za sreću. Ali odsustvo boli nije isto što i radost.

Ove misli temeljene na strahu mogu zamagliti našu sposobnost da donesemo čvrste odluke. Loši izbori u završnici vode do negativnih ishoda, koji generišu još više straha… i tako u krug.

Sigurno ne želite da proživite većinu svog života u oskudici. Važan dio izlaska iz oskudice je prepoznavanje da ste u njoj. Ovdje su neki od uobičajenih znakova da vi ili neko vama blizak možda pati od oskudice i da je zaglavio u obrascu ponašanja koji treba hitno promijeniti.

1. Gomilanje stvari

Da li impulsivno kupujete i pribavljate još jedan predmet koji zauzima još prostora – prostora kog vjerovatno čak ni nemate? Kada pronađete mir sami sa sobom, lakše je obuzdati šoping zavisnost.

2. Vezanost za stare stvari

Da li tvrdoglavo čuvate izlizanu ili nenosivu odjeću i jedva korišćene stare uređaje? Vrijeme je da odbacite ono što vam više ne služi i napravite prostor za ono što vam koristi!

3. Druženje s napornim ljudima

Provodite li previše vremena s ljudima koji vas iscrpljuju i dovode do toga da se loše osjećate? Vrijeme je da odlučite da se odmaknete od tih takozvanih prijatelja i pronađete grupu ljudi koja vas podržava.

4. Previše radite

Radite li prekovremeno nauštrb vremena koje bi mogli da provedete sa svojom porodicom ili da ga posvetite svom zdravlju? Vrijeme je da preispitate šta vam je zaista važno.

5. Žalite se

Da li često pričate o svom nezadovoljstvu vezano za ono što vam nedostaje, što ne ide dobro, što vas muči? To je navika koju možete da promjenite jednom kada ste je svjesni i ponovo svoj život resetujete za ispunjenje.

6. Gubite vrijeme

Da li se lako date omesti tekstovima, mejlovima, kućnim poslovima, ili drugim nebitnim aktivnostima? Usmjerite svoje vjrieme i energiju u ono što zapravo želite da izrazite.

7. Nered je oko vas

Da li živite u haosu, a žalite se kako ništa ne možete da pronađete? Povratite svoju moć nad stvarima i napravite prostor koji istinski cijenite.

8. Nedostatak dosljednosti

Kad se ukaže prilika, da li je zanemarite i umjesto toga se izvinjavate? To se takođe manifestuje u započinjanju projekata koje nikada ne završite.

9. Ne možete da kažete ‘NE’

Bilo da se radi o hrani, lijekovima, seksu ili alkoholu, nedostaje li vam samokontrole i dopuštate svojim zavisnostima da vas savladaju? Uvijek želite da ugodite drugima i zbog toga vam je teško da kažete “NE” bez obzira ko je u pitanju, bez obzira na ono što se traži od vas?

10. Uskraćujete sebi

Da li sebi uskraćujete male užitke u vašem životu? Čak i ako se osjećate siromašno, kada lišavate sebe svake prijatne stvari, to vam neće pomoći da uštedite više novca; to samo pojačava vaše razmišljanje o oskudici!

Ovo je samo lista pomoću koje ćete postati svjesni nekih od načina na koji oskudica može da se manifestuje u svakodnevnom životu.

(dnevno.rs)