Biznis 17.10.2015.

10 zemalja sa najviše prirodnog gasa na svijetu

ČITANJE: 2 minute
gas
Potrebe za tečnim zemnim gasom u svijetu rastu, pokazala su istraživanja, zbog čega će čak i vodeće države na listi zemalja najbogatijjih ovim fosilnim gorivom povećati proizvodnju.

Nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi, potrebe Japana za kupovinom tečnog zemnog gasa su se povećale, a on je i prije toga bio najveći kupac ovog gasa na svijetu. Danas on kupuje 3,3 bilion kubnih metara, a očekuje se da će do 2035. godine kupovati i do 5, biliona.

Potrebe ze gasom rastu širom planete, ne samo u Japanu. Zbog toga države s najviše gasa povećavaju proizvodnju, a izvještaj Međunarodne agencije za energetiku je pokazao da će, recimo, Rusija povećati proizvodnju čak tri puta kako bi zadovoljio sve potrebe 2035. godine.

Prema podacima objavljenim u Cijinoj Knjizi svjetskih činjenica, ovo su države s najvećim potencijalom kada je riječ o zemnom gasu:

 

10. Venecuela

Venecuela posjeduje skoro pet biliona kubnih metara prirodnog gasa, a sada čini 2,62 procenata svjetskih rezervi.

 

9. Ujedinjeni Arapski Emirati

Iako se možda čini da ova zemlja posjeduje više gasa, Ujedinjeni Arapski Emirati trenutno čine 3,19 procenata prirodnih rezervi gasa sa svojih šest biliona kubnih metara.

8. Alžir

Ova zemlja ima potencijal od 4,5 biliona kubnih metara gasa. Trenutno Alžir čini 2,37 posto rezervi prirodnog gasa.

7. Nigerija

Ova afrička zemlja ima 5,25 biliona kubnih metara gasa, a trenutno čini oko tri procenata dokazanih rezervi prirodnog gasa.

6. Sjedinjene Američke Države

Sjedinjene Američke Države nisu samo veliki potrošač, već i proizvođač gasa. Ova zemlja poseduje 6,93 biliona kubnih metara prirodnog gasa, što čini 3,64 procenata rezerve.

5. Saudijska Arabija

Saudijska Arabija poseduje 7,46 biliona kubnih metara gasa i čini skoro četiri procenata svjetske rezerve.

4. Turkmenistan

Turkmenistan ima malo više gasa te sa 7,5 biliona čini, čini 3,95 procenata dokazane rezerve prirodnog gasa.

3. Katar

Daleko ispred prethodnih zemalja nalazi se Katar, koji ima dokazane rezerve od 25,47 biliona kubnih metara gasa. Time ova zemlja zauzima skoro 13,5 procenata ukupnih rezervi gasa.

2. Iran

Iran ima skoro 30 biliona kubnih metara zemnog gasa. Ova zemlja čini čak 15,57 procenta dokazanih rezervi.

1. Rusija

Rusija je nenadmašiva kada govorimo o količinama prirodnog gasa. Ova zemlja ima najviše prirodnih rezervi – čak 47,57 biliona kubnih metara, tako da Rusija čini više od 25 procenata rezervi prirodnog gasa u svijetu.

(National Geographic)