Magazin 14.12.2015.

11 istorijskih fotografija: Čovječanstvo u najboljim i najgorim izdanjima

ČITANJE: 2 minute
Istorija
U današnje vrijeme imamo kamere na mobilnim telefonima, digitalni fotoaparati, pa čak i oni jako kvalitetni samo su postali jeftiniji i bolji, ali šta je sa stvarima koje uslikamo?
Da li su fotografije koje imamo danas od kulturnog i istorijskog značaja? Nekada, fotografija nije bila toliko uobičajena aktivnost za svakoga.

Predstavljamo vam 11 najvažnijih istorijskih fotografija koje pokazuju čovječanstvo u svom najgorem i najboljem izdanju.

1. Ovaj usamljeni dječak i njegova igračka.

Ovo je nevin, usamljeni dječak koji drži svoju punjenu plišanu igračku dok svi ostali svjedoče razaranju koje su izazvali Nijemci u Londonu davne 1940. godine.

 

2. Vojnik koji umire na rukama sveštenika.

1962. godine, desio se jedan brutalan ali ipak nevjerovatan događaj: Ranjeni vojnik koji umire traži pomoć od svetog čovjeka, sveštenika. To je pravi užas rata, a ponekada nam je svima potrebna božanska utjeha.

 

3. Zagrljaj lutke

Ova tužna, srceparajuća fotografija prikazuje djevojčicu kako čvrsto grli lutku dok gleda svoj uništen dom u Londonu 1940. godine.

 

4. Fotografija “nas”

Ova fotografija je fascinantna jer je ovo jedina postojeća fotografija koja uključuje sve ljude svijeta osim Majkla Kolinsa. Svaka osoba, mrtva ili živa u tom trenutku nalazi se na fotografiji iz 1969. godine, osim Majkla.

 

5. Vijetkong ubistvo

Ova slika pokazuje zloglasnog policajca iz Sajgona kako ubija Vijetkonga, što znači da je čovjek bio iz Nacionalnog oslobodilačkog fronta koji je bio aktivan tokom rata u Vijetnamu.

 

6. Spasilac

Ovaj nevjerovatan čovjek je spasilac koji je jednostavno radio svoj posao 1920. godine. Pogledajte dobro to tijelo i atraktivne brkove, to je gospodin spasilac.

 

7. Japanski dječak i njegov umrli brat.

Ova fotografija je prikaz hrabrog, tužnog japanskog dječaka koji nosi na leđima svog mrtvog brata na putu za kremaciju.

 

8. Ljudski pepeo

Ovu upadljivu gomilu ljudskog pepela posmatraju vojnici Sovjetskog saveza 1944. godine. Pepeo je od ljudi koji su spaljeni dok su bili u koncentracionom logoru Majdanek.

 

9. Preživjela pad sa Nijagarinih vodopada.

Upoznajte hrabru Eni Edison Tejlor, koja je davne 1901. godine, preživjela pad sa velikih Nijagarinih vodopada tako što je bila u buretu.

 

10. Posljednje javno pogubljenje

Dok druge zemlje još uvijek imaju smrtnu kaznu, SAD je zvanično posljednji put imao javno pogubljenje 1936. godine.Konkretno, to je bio Rajni Betea, ubica i silovatelj, koji je javno pogubljen, a njegovu smrt gledalo je preko 70.000 ljudi.

 

 

11. Reklama za lijek protiv malarije!

Malarija je i dalje problem u svijetu, ali zahvaljujući napretku u tehnologiji, to će uskoro biti stvar prošlosti. Ova stara reklama je za lijek protiv malarije koji je pronađen u Drugom svjetskom ratu u Papuji, Nova Gvineja.

 

(Kurir)