Magazin 15.12.2015.

Šokirala policajce: 12-godišnja Australka vozila 122 na sat!

ČITANJE: 1 minuta
policija_australija
U australijskoj ostrvskoj državi Tasmaniji policija je u subotu naveče zaustavila automobil 18 kilometara južno od grada Launčestona zbog prevelike brzine, piše britanski Guardijan.

Vozilo je jurilo 122 km/h na dijelu puta gdje je ograničenje, zbog prolaska kroz manje naselje, 70 km/h. Ali, velika brzina nije ono što je šokiralo policajce. Kada su došli do vozila, u njemu su sjedile tri osobe – 21-godišnjak bez vozačke dozvole, 16-godišnjakinja i za volanom – 12-godišnja djevojčica!

Narednik Fil Samers potvrdio je da su policajci ostali u šoku kada su vidjeli djevojčicu koja je vozila, po njezinom priznanju, auto svoje rođakinje: “Ovo je užasan primjer potpunog ignorisanja bezbjednosti vozača i svih ostalih osoba u saobraćaju. Ovaj je incident mogao završiti tragično!”

Iako nije toliko rijetko da policija u zabačenim dijelovima australijske divljine ulovi tinejdžere za volanom, ovaj slučaj je poseban: “Do sada smo znali uloviti mladiće i djevojke kako voze bez dozvole u blizini svojih farmi, ali vrlo rijetko ih ulovimo na glavnoj cesti usred noći. Kombinacija brzine od 122 na sat i neiskustva vozačice smrtonosna su kombinacija.”

Inače, ova 12-godišnjakinja nije rekorder u brzoj, ilegalnoj vožnji kad su njezine vršnjakinje u pitanju. Prije dvije godine u državi Viktorija jedna djevojčica vozila je 160 km/h prije nego što ju je zaustavila policija.

(Agencije)