129 saobraćajki na kružnim tokovima u Banjaluci!

KRUZNI TOK PETRICEVAC
KRUZNI TOK PETRICEVAC
Veliki broj Banjalučana još uvijek nije naučio kako da vozi u kružnim tokovima, a u prilog tome govori podatak da se za posljednje tri godine na ovim raskrsnicama dogodilo čak 129 saobraćajnih nezgoda, pokazalo je istraživanje Banjaluka.net-a.

Prema policijskoj statistici, najveći problem predstavljaju kružni tokovi sa dvije trake, na što najbolje ukazuje podatak da je najviše saobraćajnih nezgoda evidentirano na kružnim tokovima na Petrićevcu i Laušu.

Po podacima Centra javne bezbjednosti Banjaluka (CJB), apsolutni rekorder je kružni tok na Petrićevcu – ujedno i najveći u gradu – na kojem se dogodilo čak 60 saobraćajnih nezgoda.

Na naslavnom, drugom mjestu je kružni tok na Laušu sa 41 evidentiranom nezgodom, Obilićevo 11, Gradski most devet i kružni tok na Starčevici (kod “Centruma”) sa osam nezgoda.

Nepropisno prestrojavanje najčešći uzrok

– U analizi saobraćajnih nezgoda, utvrđeno je da je najčešći uzrok bilo nepropisno prestrojavanje vozila iz unutrašnje u vanjsku traku i tom radnjom izlaze iz kružnog toka. U navedenim nezgodama bilo je 10 lakše povrijeđenih – kaže za Banjaluka.net portparol CJB Marija Markanović.

Za saobraćajne stručnjake, ovi podaci ne predstavljaju posebno iznenađenje. Oni, naime, ukazuju da ni sam Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja BiH nije precizirao pravila kojih bi se vozači morali pridržavati na kružnim tokovima.

Šef Odsjeka za saobraćaj u Gradskoj upravi Slavko Davidović kaže za Banjaluka.net da nijedan zakonski niti podzakonski akt nije definisao na koji način se kreće vozilo u kružnom toku.

– Ako kružni tok ima dvije saobraćajne trake, zakon ne kaže ukoliko se izlazi odmah desno ili se nastavlja ići pravo iz koje trake se ulazi u kružni tok. Ono što su preporuke vozačima od strane stručnjaka iz oblasti saobraćaja da oni koji će kružni tok napustiti na prvom desnom izlazu ulaze u vanjsku traku, a oni koji će nastaviti dalje u unutrašnju traku. Ulazak u kružni tok je definisan saobraćajnom signalizacijom. Unutar kružnog toka, bez obzira na to ko se nalazi u kojoj traci, prednost ima onaj ko ne mijenja traku. Ukoliko neki vozač u kružnom toku, unutar kružnog toka mjenja traku on mora da propusti sva vozila koja se nalaze u traci u koju on ulazi- kaže Davidović.

Najveća greška: “Iskusan sam i znam šta radim”

Da stvar bude zanimljivija, najveći broj onih koji su se sudarali na kružnim tokovima spadaju u kategoriju iskusnih vozača. Policijska statistika, naime, ukazuje na to da su u ovim nezgodama učestvovali vozači koji imaju od 16 do 25 godina vozačkog iskustva.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović opominje da se vozači na kružnim tokovima moraju pridržavati opštih pravila saobraćaja.

Vozač je, kaže, obavezan da se kreće desnom stranom kolovoza u pravcu kretanja, a da lijevu traku može povremeno da koristi i prilikom prestrojavanja, s tim da je dužan propustiti vozilo sa desne strane.

On dodaje da je od intenzivnijeg uvođenja kružnih tokova kod nas od prije nekoliko godina primjećeno da vozači slabo poznaju pravila u pitanju prestrojavanje i isključivanje iz kružnog toka.

Upravo ti razlozi su, kaže Jaćimović, gradske vlasti primorale da buduće veliko saobraćajno čvorište kod Kastela projektuju kao kružni tok sa jednom saobraćajnom trakom.

– Na to rješenje smo se opredijelili zbog velikog broja nezgode na kružnim tokovima sa dva prstena. Svjesni da je najteže mijenjati navike, odlučili smo da ovu saobraćajnicu prilagodimo našim vozačima, pa je predviđena samo jedna traku. I takav kružni tok daje pet puta veću protočnost saobraćaja- zaključuje Jaćimović.

(Banjaluka.net)

ZA KROVOVE I STOLARIJU 200.000 KM Grad priprema listu sanacija na objektima osnovnih škola

Za obnovu objekata osnovnih škola ove godine iz budžeta Grada Banjaluka biće izdvojeno 200.000 KM, a lista prioriteta bi trebala biti gotova početkom marta.  Taj novac, u zavisnosti od potrebe, škole koriste da, na primjer, uvedu centralno grijanje ili poprave kotlovnice, saniraju parkete, mijenjaju krovove i vanjsku stolariju, te obnove sanitarne čvorove. Gradonačelnik Igor Radojičić

BANJALUKA: 150 porodica dobija krov nad glavom

Za 150 porodica, izbjeglih i raseljenih lica, programima stambenog zbrinjavanja na području grada Banjaluka biće riješeno stambeno pitanje. Ovaj zajednički projekat Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije i Gradske uprave omogućiće izbjeglim i raseljenim porodicama da riješe svoje stambeno pitanje i konačno dobiju svoj krov nad glavom. Marko Aćić, v.d. direktora Republičkog sekretarijata za

U ovoj godini izgradnja brane i mašinske zgrade HE “Dabar”

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Trebinju da se u ovoj godini može očekivati početak izgradnje brane i mašinske zgrade u projektu Hidrelektrane “Dabar”. Premijer Višković sa direktorom ERS i rukovovodstvom HET-aFoto: RTRS Nakon sastanka sa rukovodstvima “Elektroprivrede Republike Srpske” i preduzeća HE “Dabar” i “Hidroelektrane na Trebišnjici” /HET/, Višković je

Raspušten Gradski odbor SP-a u Banjaluci

Izvršni odbor Glavnog odbora Socijalističke partije (SP) donio je odluku o raspuštanju banjalučkog Gradskog odbora SP. Na današnjoj sjednici je odlučeno da bude formirano Povjereništvo zaduženo za sprovođenje unutarpartijskih izbora SP u Banjaluci. Iz Socijalističke partije je saopšteno da je ovoj odluci prethodilo isključenje iz SP-a bivšeg predsjednika Gradskog odbora Banjaluka Gorana Selaka, zbog, kako

SVEČANO U BANJALUCI Uručene svetosavske nagrade istaknutim prosvjetnim radnicima u Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić večeras su u Banjaluci uručili svetosavske nagrade za 24 istaknuta prosvjetna radnika u Srpskoj.  Na svečanosti u Dječijem pozorištu Srpske svetosavske nagrade za školsku 2018/2019. godinu uručene su nastavnicima razredne nastave u Osnovnoj školi (OŠ) “Sveti Sava” iz Bileće Sanji Grubačić, u

Pronevjeren novac za izgradnju kuće za malenog Dejana Zorića

Odbor za izgradnju kuće za dječaka Dejana Zorića iz Donjih Agića kod Novog Grada, danas je prijedorskom Tužilaštvu podnio krivičnu prijavu zbog sumnje da je Mladen Karan, sadašnji dopisnik BN televizije iz Prijedora, pronevjerio oko 14.000 maraka, namijenjenih za izgradnju kuće dječaka kojeg je ostavila majka. Karan je, kako saznajemo, u javnost plasirao privatni račun

STANIVUKOVIĆ: Protiv mene podneseno 78 prijava i tužbi, svaki dan sam u sudu par sati

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković rekao je danas da je protiv njega podneseno 78 prijava i tužbi, zbog kojih gotovo svaki dan provodi nekoliko sati na sudu. Kaže da su tužbe protiv njega i poslanika Nebojše Vukanovića teške više od 100.000 KM, što “u ozbiljnoj mjeri postaje neizdržljivo”.