Magazin 02.12.2015.

13 godina u zatvoru zbog greške u procjeni identiteta

ČITANJE: 1 minuta
gvatanamo
Zvaničnici američkog zatvora Gvantanamo utvrdili su kako je Mustafa al-Aziz al-Shamiri (37) iz Jemena, zatvorenik koji je proveo 13 godina Gvantanamu, uhapšen zbog “greške u procjeni njegovog identiteta”.

Kako piše britanski „Gardian“, neimenovani američki zvaničnik rekao je da se ispostavilo kako je Al-Shamiri “obični islamistički vojnik” a ne kurir i trener Al-Kaide kako se to smatralo.

Američki ministarstvo odbrane ranije je tvrdilo kako je pomenuti zatvorenik bio borac u Avganistanu i da se borio na strani Al-Kaide. Zvaničnici ove institucije priznali su da su “pogrešno vjerovali da je Al-Shamiri imao značajniju ulogu jer su ga zamijenili sa nekim drugim borcem sličnog imena.”

– Vjerovalo se da je Mustafa Abd-al-Qawi Abd-al-Aziz al-Shamiri (YM-434) spadao među nekoliko prijetećih džihadista koji su djelovali u okviru Al-Kaide u Avganistanu. Vjerovalo se kako je radio kao kurir i trener ali sada znamo da su to zapravo izvele osobe sličnog imena poput YM-434- navodi neimenovani zvaničnik Gvantanama.

Al-Shamiri je pritvoren 2002. godine ,a još uvijek nije poznato da li će biti 49 zatvorenik koji je oslobođen iz zloglasnog američkog zatvora. Posljednjih godina raste broj oslobođenih zatvorenika nakon utvrđivanja kako više “ne predstavljaju opasnost po sigurnost SAD”.

U zatvoru koji je osnovan nakon napada u SAD 11. septembra 2001. godine, još uvijek se nalazi oko stotinu zatvorenika.

(NN)