Magazin 04.11.2015.

15 gradova koje treba posjetiti bar jednom u životu

ČITANJE: 3 minute
firenca
Turistički magazin Konde Nast Traveler i ove godine objavio je listu najboljih gradova svijeta, sastavljenu prema ocjenama više od 128.000 čitalaca. Pogledajte koje su se prestonice našle na samom vrhu liste…

15. Tokio, Japan

U prestonici Japana prepliću se tradicionalni i savremeni elementi. Označena je kao jedna od najboljih modnih prestonica svijeta, a dom je Meiđi svetilišta, kao i Carske palate.

14. Barselona, Španija

Jedinstvena arhitektura i izvrsna kuhinja donijele su prestonici Katalonije 14. poziciju na listi. Nijedan turista ne propušta da posjeti Gaudijeva djela poput Sagrada familije i parka Guelj, a nakon dobre šetnje prijaće vam paelja i tapas. Za noćni provod najbolja je sangrija.

13. Venecija, Italija

Pojedini stanovnici Venecije voze automobile, drugi upravljaju čamcima i gondolama. Ovaj grad, doduše, ponekad nastrada od poplava, ali restoran na vodi i dobar šoping privlače brojne turiste širom svijeta.

12. Salcburg, Austrija

Zbog čuvenog kompozitora Mocarta koji je rođen ovde, Salcburg često se nađe na turističkoj mapi. Ovaj grad takođe je dom najveće pivare u Austriji – Bräustübl zu Mülln, a može se pohvalti i brojnim muzejima, palatama i restoranima.

11. Jerusalim, Izrael

Kao jedan od najsvetijih gradova u istoriji čovječanstva, Jerusalim privlači hrišćane, jevreje i muslimane širom svijeta.

10. London, Engleska

London je svakako mnogo više od pabova, crvenih govornica i dabl deker autobusa – njegovi muzeji i parkovi ubrajaju se među najbolje na svijetu.

9. Kjoto, Japan

U Kjotu se nalazi 1.600 budističkih hramova, 400 šinto svetilišta i oko 100 restorana koji poseduju bar jednu Mišelinovu zvjezdicu. U pitanju je jedan od najočuvanijih gradova Japana, na čijim ulicama možete vidjeti ljupke gejše.

8. Briž, Belgija

Poznat po ulicama od kaldrme, kanalima, i očuvanom Starom gradu, Briž predstavlja srednjovjekovnu bajku koja se nekako obrela u realnom svijetu. Njegova luka predstavlja ključnu tačku evropske trgovinske razmjene.

7. Prag, Češka

Od Astronomskog sata i Starogradskog trga do barova uvučenih u podrume, Prag je savršen grad za istraživanje. Najbolje fotografije grada načinićete na brdu Petrin.

6. Rim, Italija

U Rimu se nalazi najveća katedrala na svijetu, Bazilika Svetog Petra. Osim što bi obavezno trebalo da posjetite Koloseum, fontanu di Trevi i Sikstinsku kapelu, ne propustite priliku ni da uživate u ukusnim, svježe pripremljenim obrocima i kvalitetnom domaćem vinu.

5. Pariz, Francuska

Kao jedna od najvećih prestonica mode, umjetnosti i gastronomije, Pariz se sasvim zasluženo našao na petom mjestu. Turiste privlače i brojni kafei, luksuzni butici i neke od najpoznatijih znamenitosti na svijetu.

4. Sidnej, Australija

Prestonica Novog Južnog Velsa najpoznatija je po čuvenoj zgradi Opere. Kao priobalni grad, Sidnej se može pohvaliti prelijepim pješćanim plažama, na kojima građani i turisti rado surfuju.

3. Beč, Austrija

Najistaknutiji građani muzičke prestonice Evrope bili su Mocart, Betoven i Sigmund Frojd. Popijte espreso u jednom od najpoznatijih kafea ili uživajte u jednoj od najpoznatijih poslastica na svijetu – saher torti.

2. Budimpešta, Mađarska

Prestonica Mađarske poznata je po brojnim banjama, a kulturu korišćenja termalnih kupki njeguje još od 16. i 17. vijeka. Sečenjijev lančani most koji spaja Budim i Peštu (istočni i zapadni dio Budimpešte) pruža jedan od najljepših pogleda na svijetu.

1. Firenca, Italija

Firencu od svih gradova najviše izdvaja njena umjetnička scena. Lokalnom stanovništvu i brojnim turistima naročito zadovoljstvo predstavlja posjeta raznim galerijama, muzejima i crkvama.

(Business Insider)