Magazin 13.01.2016.

15 nevjerovatnih fotografija tajanstvenog plemena Dogon

ČITANJE: 2 minute
pleme
Dogoni su autohtono pleme koje se nalazi u regiji Mali, južno od pustinje Sahare. Oni su povučeno pleme i posjeduju drevno i zamršeno znanje o kosmosu koje se temelji na jednom bogu – Amma – u. Dogoni vjeruju u svoje egipatsko porijeklo i njihova astronomska nauka datira 3200 godina prije Hrista.

Danas, oni žive u Hombori planinama u blizini Timbuktu – a, gdje su seljaci koristili zamršene kanale za navodnjavanje za proizvodnju zelene oaze koja okružuje njihove ivice sela.

Prema njihovom predanju, Dogoni su uvijek znali kako je Zemlja okrugla i da kruži oko Sunca, ali to je samo početak njihovog razumijevanja svemira.  Njihovi tekstovi sadrže opsežne i iznenađujuće tačne podatke o zvijezdi Sirius i to je bilo puno prije nego što je Zapadna nauka došla do takvih otkrića.

Znali su da je Sirius imala zvijezdu koja ju je pratila, malu, tamnu zvijezdu, koju oni nazivaju Po Tolo ili Sjeme – zvijezda koja se preselila u 50-godišnju eliptičnu orbitu i bila nevidljiva ljudskom oku. Pleme tvrdi da ta zvijezda sadrži tajanstveni, super gusti metal poznat kao Sagala, koji je daleko teži od željeza na Zemlji.

1926. godine, astronomi su zaključili da je ta zvijezda zapravo bijeli patuljak, tip zvijezde kategoričan po malim dimenzijama i neizmjernoj gustoći. Zbog tačnosti njihovih drevnih astronomskih podataka mnogi su se zainteresovali za porijeklo izvora tih podataka.

U duboko ukorijenjenoj tradiciji Dogona spominju se Nommi ili Nommosi – ribolika bića, koja su došla sa prijateljske zvijezde Sirius, za koja tvrde da su im prenijeli znanje, u vozilu koje proizvodi veliku buku. Dogoni sugerišu da Nommosi imaju svoju bazu u našem solarnom sistemu, koja se kreće u orbiti kao “deseti mjesec” na jednoj od vanjskih planeta.

Osim njihove fascinantne predaje, Dogoni su poznati po svojim nevjerovatnim maskama i rezbarijama. Drevna umjetnička djela imala su ogroman uticaj na modernu umjetnost, uključujući i Picassov rad. Oni imaju više od 80 vrsta maski koje nose ovisno o proslavi.

pleme 1 pleme 2 pleme 3 pleme 4 pleme 5 pleme 6 pleme 7 pleme 8 pleme 9 pleme 10 pleme 11 pleme 12 pleme 13 pleme 14 pleme 15

(Timewheel.net)