Magazin 01.07.2016.

3+1: Postavkom zakoračili u novi izložbeni prostor

ČITANJE: 2 minute

Izložba slika i grafika “3+1” u okviru koje su predstavljena djela banjalučkih slikara Boška Vukojevića, Zorana Egića, Mile Sredojevića i Mihaila Rakite otvorena je u U Muzeju Republike Srpske.

Ovom postavkom u srijedu uveče, oživljen je i novi izložbeni prostor na radost umjetnika svih generacija.

– U Muzeju Republike Srpske otvara se jedna nova galerija koja će dati mogućnost mladim umjetnicima da pokažu šta znaju, te da se predstave banjalučkoj i široj publici – istakao je ministar prosvjete i kulture Dane Malešević otvarajući izložbu.

Direktor Muzeja Republike Srpske Nada Puvačić rekla je da Muzej ima dobar prostor i stalnu postavku za izložbe, te gostujući i autorski salon.

– Pokazalo se da je mali izložbeni salon u kojem je otvorena izložba “3+1”izuzetan po vizuri i svemu što može da ponudi – smatra Puvačićeva.

Posebnost ove izložbe nalazi se i u činjenici da su ovi priznati umjetnici išli zajedno u Učiteljsku školu, a mnogo puta su već zajedno i izlagali, pa su se, kako kaže Boško Vukojević iz tih razloga odlučili za ovako neformalan naziv. Akademsko školovanje Vukojević nastavlja u Novom Sadu, a Egiću i Sredojeviću se na sarajevskoj Akademiji pridružuje i Mihailo Rakita. Četiri decenije poslije ova četiri umjetnika i dalje brane “visoku kulturu” i značajno utiču na razvoj likovnih umjetnosti i umjetničkih orijentacija.

– Ova izložba, za koju je recenziju napisao profesor dr Mladen Šukalo, biće svojevrstan omaž, 40 godina našeg stvaralačkog rada – rekao je Egić.

Istakao je da je novi izložbeni prostor odlična prilika da svoja djela predstave umjetnici koji do sada nisu mogli da izlažu u drugim izlagačkim prostorima.

– Kada je riječ o izložbi “3+1”, radi se isključivo o štafelajnom slikarstvu, za kojeg baš i nema mjesta u nekim drugim prostorima – kazao je Egić koji je dobar dio svog života posvetio pedagoškom radu, ali se trudio da ne zapostavi ono stvaralačko u njemu.

(Glas Srpske)