Magazin 06.10.2015.

37 godina od rođenja Yuga: Nije bio čemu, ali bio je naš!

ČITANJE: 1 minuta
yugo
Prije tačno 37 godina napravljen je prvi ručno izrađeni Yugo, a dvije godine kasnije počela je serijska proizvodnja automobilskog simbola nekadašnje države.

Među našim kupcima “temperamentni štediša” uživao je veliko povjerenje, čak i izazivao emocije, ali 1985. godine, kada kreće u prekookeansku avanturu, Yugo postaje globalni predmet ismijavanja te simbol neukusa, nekvalitete i tehnološke zaostalosti tadašnjeg Istočnog bloka.

Alternativa polovnim automobilima u Americi se prodavala za samo 3990 dolara, a unatoč neviđenom pljuvanju po “komunističkom automobilu”, 163.000 američkih porodica palo je na šarm Yuga. Čak i uz titulu najbrže prodavanog evropskog automobila u SAD-u, negativna konotacija dolazila je kao serijska oprema.

Vrijeđanje se nastavilo u filmovima “Umri muški 3”, “Iron Man 2”, “Bowfinger” i “Tko je utopio Monu” (u kojem se žrtva utopi u Yugu), ali i crtićima “Simpsoni”, “Transformers” i “Cars2” gdje naravno igra ulogu klasičnog negativca.

Uz ulazak na listu 50 najgorih svih vremena prema magazinu Time, napisana je i knjiga u kojoj Yugo drži titulu najlošijeg auta u istoriji, a vrhunac omalovažavanja ponudio je Džeremi Klarkson iz Top Gira kojega je Yugo toliko iživcirao da ga je na kraju uništio tenkovskom granatom.

(Jutarnji)