Magazin 03.10.2015.

5 stvari koje niste znali o Leonardu da Vinčiju

ČITANJE: 2 minute
Leonardo da Vinci
Svaki put kad pomislimo da je veo misterije konačno nestao kada je u pitanju najintrigantniji renesansni umjetnik, na površinu ispliva nova tajna… Izgleda da veliki umovi jesu nedokučivi.

Da Vinči je za sobom ostavio više od 6.000 strana koje bi se mogle podvesti pod formu dnevnika. Pisao je spiskove neophodnih namirnica, pravio skice, ostavio je zapise koji svjedoče o njegovim duševnim trzajima… Evo nekih zanimljivih činjenica o njegovom životu, koje sigurno niste znali.

1. Bio je vanbračno dijete.

Da Vinči je rođen 1452. nadomak regije Vinči, u današnjoj Toskani. Prema većini podataka, njegov otac je bio notar i zemljoposednik Meser Pjero Fruozino di Antonio da Vinči, dok je umjetnikova majka bila seljanka, možda čak i rob u vlasništvu Leonardovog oca. Da Vinčijevi roditelji nikada se nisu vjenčali, a Leonardo je do svoje pete godine živio sa majkom, a potom je počeo da živi sa ocem i njegovom drugom ženom. Prema Leonardovim zapisima, održavao je površan kontakt s majkom, ali je očigledno više bio vezan za oca, čiju je smrt dugo i duboko žalio.

2. Bio je neobrazovan. 

Kao i većina renesansnih umjetnika, Da Vinči nije išao redovno u školu, ali se školovao kod kuće, kroz časove jezika i matematike. U djetinjstvu je puno vremena provodio napolju, diveći se prirodi. Jako je bio zainteresovan za svojstva vode i ptice grabljivice. Leonardo je zapisao da je njegovo prvo sjećanje zapravo san u kome ptica grabljivica slijeće na njegovu glavu i u usta mu stavlja rep.

Kasnije, Leonardo odlazi u Firencu, gdje je bio šegrt Andrea del Verokija, uticajnog firentinskog slikara. Pretpostavlja se da je Da Vinči tada naslikao “Krštenje Hristovo”, ali da je potpisan njegov učitelj.

3. Mnoga njegova dela su nedovršena.

Da Vinči je bio izrazito spor slikar i shodno tome mnoga njegova djela ostala su nedovršena, uključujući i slike i izume. Takođe, i njegove bilješke i zapisi objavljivani su posthumno.

4. Bio je hapšen.

Kada je imao 24 godine, Leonardo je s nekolicinom muškaraca bio uhapšen po optužbi za sodomiju. Ipak, optužbe su bile odbačene zahvaljujući svjedoku koji je istupio, dok je Da Vinči u dnevniku zapisao da smatra da su optužbe neprimjerene za čovjeka koji svoj život  drži dalje od očiju javnosti. Ubrzo nakon ovog događaja, slikar je otišao u Milano.

5. Imao je vojničku crtu.

U Milanu je okrenuo novi list, a njegov plan bio je da se poveže sa Ludovigom Sforcom, vojvodom od Milana. Trebalo je da napravi bronzanu statuu ratnog konja, međutim Da Vinči je planirao da uz statuu napravi i nekoliko ratnih spravica.  Međutim, projekat je obustavljen kada je Francuska napala Italiju u 15. vijeku.

(Nacionalna geografija)