Vijesti 22.08.2015.

5,5 miliona za nove nasipe u Šamcu kako se ne bi ponovila kataklizma

ČITANJE: 2 minute

ШАМАЦ, 22. АВГУСTА /СРНА/ - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић обишао је данас у Шамцу локације на којима се реализују пројекти заштите од поплава и истакао да се на подручју ове општине тренутно улаже око 5,5 милиона КМ.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić obišao je danas u Šamcu lokacije na kojima se realizuju projekti zaštite od poplava i istakao da se na području ove opštine trenutno ulaže oko 5,5 miliona KM.

Mirjanić je rekao da je riječ o 4,5 miliona KM koji se ulažu po osnovu projekta Evropske investicione banke, kao i milion KM koji je po odluci Upravnog odbora Fonda solidarnosti usmjeren na otklanjanje posljedica od poplava u prošloj godini, kroz izvođenje radova na najkritičnim tačkama koje nisu bile obuhvaćene projektom Evropske investicione banke.

– Radovi dobro idu i mislimo da će se do kraja godine najveći dio toga i završiti – rekao je Mirjanić.

On je dodao da ono što je vidio danas u Šamcu potvrđuje da su povučeni dobri potezi kada su određeni projekti i odabrana kritična mjesta koja treba sanirati.

– Mislim da ćemo nakon ovoga otvoriti novu fazu aktivnosti organa i organizacija koji se bave vodoprivredom u cilju adekvatnog održavanja hidromelioracionih sistema. Bez toga nećemo imati efekte koje želimo postići ulaganjem ovoliko sredstava, bilo Evropske investicione banke, bilo Fonda solidarnosti – rekao je Mirjanić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić, koji je danas sa saradnicima boravio u radnoj posjeti Šamac, sastao se načelnicima opština Šamac i Modriča, Savom Minićem i Mladenom Krekićem, te obišao radove na izgradnji obalozaštite.

Minić je istakao da je izgradnja obalozaštite jedno od najbitnijih pitanja za opštinu Šamac.

“Danas smo obišli desni odbrambeni nasip na rijeci Bosni, u dužini od 1.250 metara i uvjerili se da je njegova visina od 80 do 140 centimetara viša od one koja je bila do sada. Što je najbitnije, rađen je prema projekciji stogodišnjih savskih voda, plus 120 centimetara, što znači da on u ovom momentu može da nas brani od poplava”, naveo je Minić.

Minić je dodao da na drugom dijelu savskog nasipa, od ušća nizvodno, ima 500 metara takođe rađenih prema projektu Ministarstva poljoprivrede i sredstvima Fonda solidarnosti.

Ministar Mirjanić posjetio je danas i farmu Čede Borojevića u naselju Tišina i tom prilikom oni su razgovarali o uzgoju plodnih junica, što je u okviru strategije razvoja opštine Šamac.

(Agencije)