5,5 miliona za nove nasipe u Šamcu kako se ne bi ponovila kataklizma

ШАМАЦ, 22. АВГУСTА /СРНА/ - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић обишао је данас у Шамцу локације на којима се реализују пројекти заштите од поплава и истакао да се на подручју ове општине тренутно улаже око 5,5 милиона КМ.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić obišao je danas u Šamcu lokacije na kojima se realizuju projekti zaštite od poplava i istakao da se na području ove opštine trenutno ulaže oko 5,5 miliona KM.

Mirjanić je rekao da je riječ o 4,5 miliona KM koji se ulažu po osnovu projekta Evropske investicione banke, kao i milion KM koji je po odluci Upravnog odbora Fonda solidarnosti usmjeren na otklanjanje posljedica od poplava u prošloj godini, kroz izvođenje radova na najkritičnim tačkama koje nisu bile obuhvaćene projektom Evropske investicione banke.

– Radovi dobro idu i mislimo da će se do kraja godine najveći dio toga i završiti – rekao je Mirjanić.

On je dodao da ono što je vidio danas u Šamcu potvrđuje da su povučeni dobri potezi kada su određeni projekti i odabrana kritična mjesta koja treba sanirati.

– Mislim da ćemo nakon ovoga otvoriti novu fazu aktivnosti organa i organizacija koji se bave vodoprivredom u cilju adekvatnog održavanja hidromelioracionih sistema. Bez toga nećemo imati efekte koje želimo postići ulaganjem ovoliko sredstava, bilo Evropske investicione banke, bilo Fonda solidarnosti – rekao je Mirjanić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić, koji je danas sa saradnicima boravio u radnoj posjeti Šamac, sastao se načelnicima opština Šamac i Modriča, Savom Minićem i Mladenom Krekićem, te obišao radove na izgradnji obalozaštite.

Minić je istakao da je izgradnja obalozaštite jedno od najbitnijih pitanja za opštinu Šamac.

“Danas smo obišli desni odbrambeni nasip na rijeci Bosni, u dužini od 1.250 metara i uvjerili se da je njegova visina od 80 do 140 centimetara viša od one koja je bila do sada. Što je najbitnije, rađen je prema projekciji stogodišnjih savskih voda, plus 120 centimetara, što znači da on u ovom momentu može da nas brani od poplava”, naveo je Minić.

Minić je dodao da na drugom dijelu savskog nasipa, od ušća nizvodno, ima 500 metara takođe rađenih prema projektu Ministarstva poljoprivrede i sredstvima Fonda solidarnosti.

Ministar Mirjanić posjetio je danas i farmu Čede Borojevića u naselju Tišina i tom prilikom oni su razgovarali o uzgoju plodnih junica, što je u okviru strategije razvoja opštine Šamac.

(Agencije)

ZBOG BROJA ZARAŽENIH: Italija zabranila ulazak državljanima BiH i još 12 zemalja

Italija je danas zabranila ulazak državljanima 13 zemalja u kojima je preveliki broj zaraženih virusom korona. Na listi Ministarstva zdravlja nalaze se Jermenija, Bahrein, Bangladeš, Brazil, BiH, Čile, Kuvajt, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Oman, Panama, Peru i Dominikanska Republika. Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca rekao je da zabrana obuhvata svakog ko ostane ili putuje kroz navedene

UZ MOTO “NE NASEDAJ, SEDI”: Nastavljeni protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije, koji se održavaju zbog nezadovoljstva načinom na koji se država bori protiv epidemije virusa korona, nastavljaju se i večeras, javljaju srpski mediji. Ispred Skupštine Srbije građani i dalje, oko 20 sati, mirno protestuju sjedeći, uz moto: “Ne nasedaj, sedi”. Tako oni koji su već posjedali ispred Skupštine onima

DVODNEVNA POSJETA PARIZU: Vučić se sastao sa Makronom uoči video-samita posvećenog Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Parizu, sastao se večeras sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom. U centru pažnje razgovora dvojice lidera iza zatvorenih vrata je dijalog Beograda i Prištine, a, kako je najavljeno, razgovaraće i o evropskom putu Srbije, bilateralnim odnosima dvaju zemalja, pandemiji virusa korona, prenose agencije. Poslije sastanka dvaju delegacija,

ŠAPIĆ: Srbi, ne dižite ruku jedni na druge

Predsjednik Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić saopštio je danas da svako ima pravo na protest, ali da onaj ko ugrožava bezbjednost građana mora biti procesuiran i pozvao građane Srbije da ne dižu ruku jedni na druge “a naročito ne jer to nekome spolja odgovara”. Šapić je u objavi na Fejsbuku istakao da se strani državljani

ZVANIČNO: Potvrđena šampionska pozicija rukometaša Borca nakon prekida sezone

Konačno je donesena odluka o kraju aktuelne sezone u Premijer ligi BiH, koja je prekinuta pandemijom korona virusa. Banjalučki Borac M:tel potvrđen je kao novi šampion, a u evro-kupovima još će nastupati Gračanica i visočka Bosna, prenosi Glas Srpske. Što se tiče ispadanja, igraće se mini liga, u kojoj će nastupiti Goražde, Iskra, Krivaja i

JEZIČKI SPOR: Direktor bh. agencije izvrijeđao ministarku jer ga je nazvala “ravnateljem”

Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Enver Halilović verbalno je danas nasrnuo na ministarku civilnih poslova BiH Ankicu Gudeljević na početku sastanka o unapređenju procesa akreditacije visokoškolskih ustanova u Brčko distriktu, saopštilo je ovo ministarstvo. Sastanku u organizaciji ovog ministarstva su, pored Halilovića, prisustvovali i predstavnici Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko