5,5 miliona za nove nasipe u Šamcu kako se ne bi ponovila kataklizma

ШАМАЦ, 22. АВГУСTА /СРНА/ - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић обишао је данас у Шамцу локације на којима се реализују пројекти заштите од поплава и истакао да се на подручју ове општине тренутно улаже око 5,5 милиона КМ.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić obišao je danas u Šamcu lokacije na kojima se realizuju projekti zaštite od poplava i istakao da se na području ove opštine trenutno ulaže oko 5,5 miliona KM.

Mirjanić je rekao da je riječ o 4,5 miliona KM koji se ulažu po osnovu projekta Evropske investicione banke, kao i milion KM koji je po odluci Upravnog odbora Fonda solidarnosti usmjeren na otklanjanje posljedica od poplava u prošloj godini, kroz izvođenje radova na najkritičnim tačkama koje nisu bile obuhvaćene projektom Evropske investicione banke.

– Radovi dobro idu i mislimo da će se do kraja godine najveći dio toga i završiti – rekao je Mirjanić.

On je dodao da ono što je vidio danas u Šamcu potvrđuje da su povučeni dobri potezi kada su određeni projekti i odabrana kritična mjesta koja treba sanirati.

– Mislim da ćemo nakon ovoga otvoriti novu fazu aktivnosti organa i organizacija koji se bave vodoprivredom u cilju adekvatnog održavanja hidromelioracionih sistema. Bez toga nećemo imati efekte koje želimo postići ulaganjem ovoliko sredstava, bilo Evropske investicione banke, bilo Fonda solidarnosti – rekao je Mirjanić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić, koji je danas sa saradnicima boravio u radnoj posjeti Šamac, sastao se načelnicima opština Šamac i Modriča, Savom Minićem i Mladenom Krekićem, te obišao radove na izgradnji obalozaštite.

Minić je istakao da je izgradnja obalozaštite jedno od najbitnijih pitanja za opštinu Šamac.

“Danas smo obišli desni odbrambeni nasip na rijeci Bosni, u dužini od 1.250 metara i uvjerili se da je njegova visina od 80 do 140 centimetara viša od one koja je bila do sada. Što je najbitnije, rađen je prema projekciji stogodišnjih savskih voda, plus 120 centimetara, što znači da on u ovom momentu može da nas brani od poplava”, naveo je Minić.

Minić je dodao da na drugom dijelu savskog nasipa, od ušća nizvodno, ima 500 metara takođe rađenih prema projektu Ministarstva poljoprivrede i sredstvima Fonda solidarnosti.

Ministar Mirjanić posjetio je danas i farmu Čede Borojevića u naselju Tišina i tom prilikom oni su razgovarali o uzgoju plodnih junica, što je u okviru strategije razvoja opštine Šamac.

(Agencije)

IZ STANA SE ČULO ZAPOMAGANJE Uznemirujući slučaj iz Banjaluka uskoro bi mogao da dobije epilog

Uznemirujući slučaj u banjalučkom naselju Obilićevo koji je prošle sedmice uznemirio javnost uskoro bi mogao dobiti epilog.  Naime, iz Policijske uprave Banjaluka navode da je saslušan osumnjičeni koji se tereti da je sugrađanina držao protiv njegove volje u stanu. – Dežurni tužilac okvalifikovao je slučaj kao krivično djelo protvipravno lišenje slobode – objasnili su u

JESEN U BANJALUCI Fotografišite boje grada i osvojite bicikl

Fotografišite jesen u Banjaluci, pošaljite fotografiju i osvojite bicikl u nagradnoj igri koju ogranizuje Grad Banjaluka u saradnji sa partnerima. Drugoplasirana i trećeplasirana fotografija biće nagrađena godišnjom pretplatom za „Bl bajk“.

ŠLJIVAR: Prijavite nekretnine i platite porez

Gradska uprava pozvala je sve vlasnike nepokretnosti na području grada koji do sada nisu, da prijave nekretnine i plate porez na nepokretnosti, s obzirom na to da se radi o izvornom prihodu grada iz kojeg se finasniraju brojni razvojni projekti. Načelnica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar, ističe da bi svi vlasnici nepokretnosti na području Banje

50 GODINA OD KATASTROFALNOG ZEMLJOTRESA: Pogledajte program obilježavanja

Pedeseta godišnjica katastrofalnog zemljotresa, koji je Banju Luku pogodio 27. oktobra 1969. godine, ostavljajući iza sebe potpuno razoren grad, biće obilježena nizom, prigodnih memorijalnih događaja. Centralni događaj programa jeste izložba pod nazivom „Zemljotres u Banjaluci – 1969, solidarnost, obnova i izgradnja“ u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti RS, Arhiva Republike Srpske i Udruženja arhivskih radnika, koja

Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Servisne informacije za 20. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 20. oktobar 2019. godine. Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, u protekla 24 časa na području Grada Banjaluka dogodilo se: – jedno krivično djelo: teška kradja (1) – javni red i mir je narušen dva puta, – devet saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba