Magazin 05.11.2015.

6 odličnih razloga da jedete krompir svaki dan!

ČITANJE: 2 minute
krompir
Pored toga što će da vas zasiti, krompir će vam pružiti mnogo ljekovitih sastojaka.

Vrijeme je da krompir zauzme zasluženo mjesto na listi zdravih namirnica jer može imati izuzetno povoljan uticaj na naše zdravlje, piše Stvarukusa.

Jedan krompir sadrži u prosjeku:

– 4 puta više kalijuma od banane
– 46 odsto dnevnih potreba vitamina B6
– 50 odsto dnevnih potreba vitamin C
– 33 odsto dnevnih potreba mangana
– 7 grama vlakan

Evo zbog čega je krompir dobar za vaše zdravlje.

Reguliše krvni pritisakKrompir je često na lošem glasu jer se smatra namirnicom koja goji. To baš  i nije tako, naročito ako ga jedete bez dodataka koji zaista goje, kao što su sir, pavlaka ili drugi punomasni mliječni proizvodi. Ova namirnica je odličan izvor kalijuma koji hidrira organizam i pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

Stimuliše varenje i čini vas sitimKrompiri su bogati vlaknima  i naročito su ukusni ako ih pečete i jedete s korom. Baš zbog vlakana ćete biti i duže siti. Krompiri djeluju pozitivno i na zdravlje srca i regulišu nivo lošeg holesterola u krvi.

Krompir je bogat vitaminom C

U kori krompira, pa i u samom plodu, nalazi se velika količina vitamina C. Zbog toga je ova namirnica dobra za jačanje imuniteta, ali i podstiče zarastanje rana.

Čuva kostiKrompir je bogat manganom, koji igra važnu ulogu u preradi proteina, ugljenih hidrata i holesterola. Ova namirnica igra značajnu ulogu u zaštiti od osteoporoze.
Bogat je vitaminom B6

Ovaj vitamin igra važnu ulogu u zdravlju kardiovaskularnog sistema, varenju i jačanju imuniteta, ali i u izgradnji mišića i funkcionisanju nervnog sistemaSmanjuje kiselinu u želucuSok od krompira smanjuje neprijatne simptome gastritisa jer reguliše lučenje želudačne kiseline.

(Stvarukusa.rs)