Magazin 08.04.2016.

7 biljaka koje čiste vazduh: Postavite ove biljke u stanu i smanjite rizik od mnogih bolesti

ČITANJE: 3 minute
sobne-biljke
Glavni krivac za mnoge bolesti kod čovjeka može biti upravo prostor u kome živi, koji je prepun toksina.

Najučestaliji toksini u zatvorenim prostorima su:

Formaldehid – često prisutan u tepisima, iverici, izolacijskim pjenama, papiru, sredstvima za čišćenje, adhezivima i retardantima plamena.

Trikloretilen – prisutan u sredstvima za čišćenje, bojama i adhezivima

Benzen – prisutan u plastici, sintetici i deterdžentima.

Svi ti štetni sastavi znatno se mogu umanjiti ako obogatite vaš životni prostor sobnim biljkama koje, osim što pročišćavaju vazduh, prostor čine prijatnijim i ljepšim za boravak.

Ovih 7 biljaka koje čiste vazduh treba da budu postavljene na svakih 9 kvadrata u vašem stambenom prostoru.

1. Mirni ljiljan – Spathiphyllum

Mirni ljiljan je divna biljka koja može poboljšati kvalitet vazduha u kući do 60%. Smanjuje nivo pora plijesni tako da ih apsorbuje kroz listove i hrani njima svoje korijenje. U kupatilu može smanjiti pojavu vlage i upiti štetne pare od acetona i alkohola. Uklanja amonijak, benzen, formaldehid i trikloretilen.

mirni ljiljan

Uz to ga krasi i bijeli cvijet koji je izuzetno lijep za dekoraciju prostora. Mirni ljiljan nije zahtjevan za održavanje, traži indirektno svjetlo i vlažnu zemlju.

2. Zlatni puzavac – Epipremnum aureum

Zlatni puzavac izvrstan je čistač vazduha, ali može biti otrovan za kućne ljubimce, pa zato pripazite na to. S druge strane, ima blagotvorno djelovanje na zdravlje ljudi jer filtrira vazduh od benzena i formaldehida, koji su na primjer prisutni u dimu cigarete.

Zbog jednostavnog održavanja, među popularnijim je sobnim biljkama. Traži jako malo brige. Zalijeva se samo kada je zemlja suva, a idealno mjesto za držanje je na indirektnom svjetlu.

3. Kućna paprat – Nephrolepis exaltata

Kućna paprat zelena je biljka koja predstavlja prirodni ovlaživač vazduha i ima lijep izgled. Idealna je za one koji imaju problema sa suvom kožom i drugim pratećim tegobama hladnog vremena. Osim vlaženja vazduha, eliminiše i tragove formaldehida te većine drugih vrsta toksina. Kod održavanja bitno je držati kućnu paprat na osvijetljenom mjestu i obilno je zalivati.

4. Zeleni ljiljan – Chlorophytum comosum

Zeleni ljiljan je česta sobna biljka i jednostavna je za održavanje. U samo 2 dana može otkloniti čak 90% toksina iz vazduha. Lišće zelenog ljiljana raste vrlo brzo i pomaže u apsorbovanju štetnih supstanci poput plijesni ili drugih alergena. Takođe uklanja i manje količine formaldehida i ugljenog monoksida iz okruženja. U jednom ispitivanju, soba ispunjena zelenim ljiljanima bila je pročišćena od ugljenog monoksida u roku od samo 24 sata.

ljiljan

5. Svekrvin jezik – Sansevieria trifasciata

Svekrvin jezik ili sanseverija noću proizvodi kiseonik zbog čega je idealna biljka za spavaću sobu. Podjednako mu pogoduju osvijetljena, kao i tamnija mjesta.

svekrvin jezik

Predstavlja jeftin način za pročišćavanje vazduha. Posebno je pogodan za spavaće sobe u kojima je, inače, osjetljivo postavljati bilo kakve vrste biljaka, zato što većina njih, za razliku od sanseverije, noću uzima kiseonik iz vazduha. Također pročišćava i mnogo druge otrovne čestice iz okruženja.

6. Fikus gumijevac – Ficus elastica robusta

Ova biljka osvježava vazduh, uklanja štetna isparavanja u zraku i smanjuje štetne mikroorganizme u sobi. Njegova djelotvornost u pročišćivanju zraka poboljšava se s vremenom. Bakterije koje se nalaze u listovima fikusa, hrane se toksinima iz vazduha. Ovim procesom fikus emituje čisti zrak, a sa rastom same biljke njeni mikroorganizam se množi i ona tako postaje efikasnija u daljnjem pročišćivanju okruženja.

Ako ste alergični na lateks, pažljivo rukujte s fikusom!

7. Hrizantema – Chrysanthemum

Hrizantema je posebno atraktivna biljka, djelotvorna u uklanjanju štetnih organskih spojeva (VOC spojeva), naročito benzena koji se povezuje s rakom. Mnogi duvanski proizvodi sadrže visoke nivoe benzena zbog čega je ova biljka korisna u kućama pušača.

hrizantema

(Kurir)