Magazin 15.01.2016.

7 dokaza da je mama jedini i najbolji oslonac u životu

ČITANJE: 3 minute
mama
Sve manje boli u zagrljaju mame, shvatili smo to još kao mala djeca, a taj zagrljaj nas u najtežim situacijama gura kroz život.

Duboki, osjećajni, privrženi odnos koji, ruku na srce, ponekad zna biti i turbulentan, ali pun smjeha, zagrljaja, utjehe, suza… Odnos koji možemo podvući sa čak 7 dokaza zašto je mama najvažnija žena u našim životima.

1. Podsjeća nas da muškarac s kojim smo se razišli nije vrijedan naših suza.

Uz veliki zagrljaj i saosjećajni pogled mame su, uz prijateljice, bile te koje su nas hrabrile kada su pucale srednjoškolske ljubavi. Za sva razočarenja i ljubavne jade umjele su da nađu riječi utjehe.

2. Uskače kada nam je potrebna njena pomoć.

Bilo da je riječ o toploj šoljici čaja kada smo bolesni, razgovoru uz kafu kada nam treba odan sagovornik, čuvanju djeteta kada moramo na hitni službeni put, mame su uvijek tu za nas.

3. Upozorava nas kada pretjeramo.

Bilo da se radi o čaši vina previše, neuspjelom crnom tušu na očima, ili nespretno izabranim prugama na pantalonama… Na više ili manje obazriv način, majka će nam ukazati na propust i premda ćemo se možda malo naljutiti, baš kao i ona nama, sve ćemo joj ubrzo zaboraviti.

4. Daje svoje mišljenje koje nam je važno.

Iako nas neki njeni stavovi frustriraju, njeno mišljenje nam je uvijek važno i dragocjeno. I premda u raspravama o zdravoj ishrani, vaspitanju djece, izboru zanimanja znaju da lete i varnice, njen pogled na stvari uvijek želimo da čujemo i uvijek ga cijenimo.

5. Toleriše sve.

Za nju ne postoji prekasno, prepatetično, predugo. Mamu možemo nazvati u bilo koje doba dana i noći i ona će nas strpljivo saslušati koliko god je potrebno. Uz nju ne treba da pazimo jesmo li prepatetični, preosjećajni, previše plačljivi. Ona je tu da nas sasluša i utješi onako kako samo mama zna.

6. Ne skriva pravo lice starenja.

Mama ne skriva “pravo lice” starenja, sve njegove prednosti, nedostatke, mudrost i samopouzdanje koje dolazi s godinama. Ona je uzor prema kojem se ravnamo u koji se ugledamo. Bilo da “krademo” njene beauty kućne rituale poput maske od krastavaca za lice, kopiramo omiljene recepte iz djetinjstva, pozajmljujemo stil iz mladalačkih dana.

7. Podsjeća nas koliko smo vrijedni i da treba da slijedimo svoje snove.

Stalno nas podsjeća kako nikada nismo stari za ljubav, koliko smo predivni i koliko treba da držimo do sebe i ne dopustiti drugima da nas gaze. Uče nas da nekad, bez obzira na posljedice, treba sebi priuštiti sitna zadovoljstva, skupu haljinu koja će malo uzdrmati budžet ali će nas učiniti neopisivo srećnom. Isto važi i za vikend put u wellnees oazu koja će nam pružiti tako neophodni bijeg od obaveza i stvarnosti. I na kraju, čak i u trenucima kada mi odustanemo od sebe, majka nikada neće.

(B92)