Magazin 23.12.2015.

7 legendarnih fotografija kriju tajne za koje nikada niste čuli

ČITANJE: 1 minuta
Legendarne fotografije
Postoje neke fotografije koje ste sigurno vidjeli, ali da li znate za priču kako su nastale i kakvu tajnu kriju?

Otkrijte u ovoj galeriji:

1. Ovo je najpoznatija fotografija protesta na Trgu Tjenanmen 1989. godine.

fotka 1 protest

Ali, cijeli kadar je zapravo izgledao ovako:

2. Ovo je prva fotografija prvog leta – prvog aviona. Takođe, to je prvi put da je upotrebljen foto aparat i prva sačuvana fotografija.

3. Ovo je najpoznatija slika Kristofera Kolumba. Jedino što na njoj nije Kristofer Kolumbo. Del Piombo nikada nije vidio čuvenog istraživača. Zapravo, Kolumbo nikada nije pozirao za portret i niko ne zna kako je izgledao.

4. Fotografkinja Annie Leibovitz je zamislila da Yoko Ono i John Lennon oboje budu goli na čuvenoj slici. Ali Yoko nije htjela da se skine. Iste večeri Lennon je ubijen ispred svog apartmana.

5. Kevin Carter, autor fotografije nastale 1993. u Sudanu na kojoj lešinar čeka da dijete premine, se samo godinu dana kasnije ubio zbog svega što je vidio.

6. Fotografija na kojoj se vidi slavlje zbog kraja Drugog svjetskog rata i nije bila baš tako radosna. Greta Zimmer Friedman koja je na slici kaže da je mornar zgrabio i na silu poljubio. Njih dvoje se nikada nisu ni znali.

 

7. Legendarna fotografija Afghan girl je objavljena 1985. godine na naslovnoj strani magazina National Geographic. Snimio je Steve McCurry u izbjegličkom kampu za vrijeme sovjetske okupacije Avganistana. Nije znao njeno ime. Trebalo mi je 17 godina da je pronađe.

Kada ju je konačno pronašao, izgledala je ovako:

Steve McCurry je u više navrata pokušavao da otkrije djevojčicu sa slike i ponovo je fotografiše. To je uspio tek 2002. godine. Zove se Sharbat Bibi i kada je pronašao živjela je u provinciji Pakistana kao izbjeglica.

(Dominomagazin.com)