Magazin 01.11.2015.

7 najmoćnijih žena na svijetu

ČITANJE: 3 minute
Angela Merkel

Margaret Tačer je još u osamdesetim godinama prošlog veka pokazala da postoji mjesto za žene u visokoj politici, te da one mogu biti oštre u donošenju odluka poput svojih muških kolega. Ove dame su svojim intelektom i čvrstim stavom osvojile cijeli svijet!

Angela Merkel

Nemačku premijerku Angelu Merkel često nazivaju Čeličnom damom, ali i najmoćnijom ženom Europe. Na poziciji kancelarke nalazi se od 2005. godine, a karakterišu je čvrsti stavovi i potraga za urednim rešenjima zbog čega je mnogi nazivaju strogom perfekcionistkinjom.

Kćerka luteranskog sveštenika rođena je u Hamburgu, a diplomirala je fiziku u Lajpcigu. Šefica hrišćanskih demokrata stara 61 godinu u svojoj je dugogodišnjoj karijeri bila zastupnica u nemačkom parlamentu Bundestagu, te žena ministar i rada u vladi Helmuta Kohla.

Šeik Hasina Vazed

Bangladeška premijerka Šeik Hasina Vazed je žena bogate političke karijere. Mandat predsednice bangladeške Vlade dobivala je tri puta, a kao vatrena liderka opozicije 2004. godine je bila žrtva pokušaja atentata.

Kćer prvog bangladeškog predsednika Šeika Mujibura Rahmana optuživali su za korupciju i nasilje, ali je uprkos tome ostala na vrhu. Doktorku prava staru 68 godina časopis Forbes je stavio na 47 mesto najuticajnijih žena današnjice.

Erna Solberg

Norveška premijerka Erna Solberg druga je žena na poziciji norveške predsednice Vlade (nakon Gro Harlem Brundtland), i tu funkciju obnavlja već dve godine.

Iza sebe ima ogromno političko iskustvo: u klupama norveškog parlamenta (Storting) sedi od 1989. godine, bila je Ministarka lokalne vlade i regionalnog razvoja, a kao liderka norveške Konzervativne stranke zalaže se za zaoštravanje imigracijske politike i administrativnu podelu zemlje.

Portia Lukrecija Simpson-Miler

Premijerka Jamajke Portia Lukrecija Simpson-Miler na čelu je ove karipske države od januara 2012. godine, a ponosi se impresivnim političkim životopisom. Bila je ministarka rada i socijalne nege, ministarka turizma potom ministarka sporta. Završila je fakultet za Odnose s javnošću pri univerzitetu Sinsinati u američkoj saveznoj državi Ohajo, ali i izvršni program za vladajuće političare ‘John F. Kennedy School of Goverment’ pri Harvardu.

Prva je političarka na Jamajci koja se založila za LGBT prava, a u svojim političkim govorima redovno se zalaže za ravnopravnost s obzirom na pol potom ukidanje ustavne monarhije. U narodu je od milja zovu Mama P.

Eva Kopač

Poljska premijerka Eva Kopač druga je žena u istoriji na ovoj prestižnoj funkciji (Hana Suchocka bila je premijerka Poljske od 1992-1993.) koja se do uspeha uspela iz malog mesta Skaryszew u središnjoj Poljskoj. Ova 59 godina stari pedijatar predsedavala je donjim domom poljskog parlamenta (Sejm), a na trenutnu poziciju postavljena je krajem spetembra 2014. godine kad je dotadašnji predsednik Vlade Donald Tusk podneo ostavku kako bi prihvatio mesto predsednika Evropskog Veća.

Međunarodnu slavu zaradila je 2009. kada je zahtevala od farmaceutskih kompanija da dokažu za efikasnost vakcina protiv svinjskog gripa, ali i da prihvate odgovornost za nuspojave.

Laimdota Straujuma

Latvijska premijerka Laimdota Straujuma prva je žena u istoriji na čelu ove zemlje, koja je postavljena na poziciju predsednice Vlade. Ova 64 godine stara matematičarka je zapela za oko mnogima kad se u mandatu Ministarke poljoprivrede vatreno zalagala za podsticanje domaćih poljoprivrednika.

Sara Kugongelva-Amadila

Namibijska premijerka Sara Kugongelva-Amadila trenutno je jedina predsednica Vlade na afričkom kontinentu, a na ovu je važnu poziciju došla tek u martu 2015. Iza sebe ima značajan politički kredibilitet budući da je s 36 godina postavljena na poziciju ministarke financija, i taj je posao obnavljala čak 12 godina.

Rođena u gradu Okahao u severnoj Namibiji, osnovnu i srednju školu stekla je u Sierra Leoneu, a fakultet ekonomije završila na univerzitetu Linkoln u Pensilvaniji. Za svoj požrtvovni rad nagrađena je redom Najsjajnijeg sunca što se smatra jednom od najvećih državnih počasti u ovoj zemlji.

(NN)