70.000 tona voća iz Srpske ide na rusko tržište

vocnjak
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je danas da će Srpska na rusko tržište ove godine plasirati najmanje 70.000 tona konzumnog voća.

Mirjanić je, nakon razgovora sa privrednom delegacijom iz Sankt Peterburga, istakao da bi na ovo tržište godišnje moglo da bude plasirano oko 200.000 tona različitih proizvoda.

– U trenutnim uslovima možemo na rusko tržište izvoziti 100.000 tona voća za konzumnu potrošnju, oko 80.000 tona povrća, 27.000 tona mesa i mesnih prerađevina, 30.000 tona mlijeka, kao i 25.000 tona različitih prerađevina od mesa, mlijeka, voća i povrća – rekao je Mirjanić.

On je naveo da je sa ruskim partnerima razgovarano o mogućnostima proizvodnje i plasamana proizvoda na rusko tržište pri trenutnim kapacitetima u Srpskoj, ali i mogućnostima zajedničkih ulaganja sa ruskom stranom radi povećanja proizvodnje, prerade i prometa za rusko tržište.

– Tu nije riječ o izvozu viškova nego oragnizovanom plasmanu na rusko tržište.
Obje strane akceptirale su kao vrlo bitan segment kvaliteta proizvoda, pitanje sertifikata u primarnoj proizvodnji, pogotovo kada je riječ o preradi, a naročito prerađevinama animalnog porijekla – naglasio je Mirjanić.

Već u decembru, dodao je on, značajan broj privrednika i agrarnih subjekata Srpske mogao bi da bude predstavljen na sajmu u Sankt Peterburgu, što je dobra prilika za promociju Srpske, kako bi se na toj osnovi gradili ekonomski odnosi sa ruskim partnerima.

Predsjednik Odbora za razvoj preduzetništva i potrošačkog tržišta Sankt Peterburga Elgiz Idrisovič Kačajev istakao je da je saradnja sa Srpskom počela izvozom jabuka u Rusiju, ali da je cilj proširenje saradnje.

– Naš zadatak je da definišemo maksimalno povoljne uslove za plasman robe iz Republike Srpske. Mi u Sankt Peterburgu ćemo uraditi sve što od nas zavisi kako bi ovdje privlačili investitore i plasirali robu iz Srpske u Peterburg – poručio je Kačajev.

On je dodao da je u sastavu ruske delegacije predstavnik veleprodajne kompanije, koji može konkretno da se dogovara o velikim isporukama voća i povrća, zato što ta kompanija isporučuje prehramnebe proizvode, voće i povrće za vojsku, policiju, javne ustanove, bolnice, škole i druge ustanove.

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da se otvore prodavnice samo za robu iz Republike Srpske, te da Srpska treba iskoristiti činjenicu da stanovnici Peterburga imaju dobru platnu sposobnost i mogućnost da kupuju kvalitetnu robu.

(Agencije)

KOS: Škola podržava akcije građana, ne i političku promociju

Direktor Osnovne škole „Miloš Crnjanski“ na Petrićevcu Ognjen Kos namjerava da pozove predstavnike svih zainteresovanih udruženja građana na sastanak kako bi usaglasili akcije za predstojeći period te kako bi izbjegli svake dalje nesporazume, jer kako ističe, i rukovodstvo škole i udruženja građana očigledno imaju zajedničke ciljeve.

“DUBINSKO SNIMANJE”: INA zainteresovana za kupovinu akcija u Krajinapetrolu

Vlada Republike Srpske spremna je da proda državni udio u Krajinapetrolu i već je dala dozvolu da hrvatska Industrija nafte – INA izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća. Ministar energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Đokić dao je saglasnost INA da započne “dubinsko snimanje” društva Krajinapetrol te analizom svih dokumenata, poslovnih, pravnih, komercijalnih… INA

Od 1. januara elektronska građevinska dozvola

Grad Banja Luka će, od 1. januara iduće godine, započeti pilot projekat elektronske građevinske dozvole, u okviru razvoja koncepta „pametnog grada“, najavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić. Tokom predavanja na stručnom simpozijumu „Energetska efikasnost – ENEF“, Radojičić je precizirao da se ova novina uvodi na osnovu koncepta „pametnog grada“, jednog od četiri cilja iz desetogodišnje

PRED ZGRADOM NPRS: Otkrivena bista Nikole Koljevića, ranijeg potpredsjednika Srpske

Bista profesora Nikole Koljevića, nekadašnjeg potpredsjednika Republike Srpske i jednog od osnivača SDS-a, otkrivena je danas u parku ispred zgrade Narodnog pozorišta u Banjaluci, u prisustvu najviših zvaničnika Srpske. Bistu su zajednički otkrili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i Koljevićeva kćerka Bogdana. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je današnje otkrivanje biste

Banjalučki Univerzitet za poslovne studije poništio diplomu direktora OBA

Univerzitet za poslovne studije Banjaluka poništio je diplomu direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića za koju je Republička prosvjetna inspekcija utvrdila da je stečena nezakonito, potvrđeno je za Srpskainfo u Inspektoratu Republike Srpske. – Republička prosvjetna inspekcija obavila je danas na Univerzitetu za poslovne studije Banjaluka kontrolu da li je izvršeno rješenje kojim je dat

Studentski filmovi iz cijelog svijeta za sedam dana u Banjaluci

Posjetioce povratničkog izdanja DukaFesta očekuju projekcije 47 studentskih filmova iz cijelog svijeta, koji će biti prikazani u takmičarskom programu, i to 20 igranih i 27 dokumentarnih filmova, saopšteno je na konferenciji za medije održanoj u četvrtak.

Festival nauke 28. i 29. novembra na četiri lokacije u Banjaluci

Deveti festival nauke biće održan u Banjaluci 28. i 29. novembra u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. Ova manifestacija, čiji je cilj popularizacija nauke i tehnologije u Republici Srpskoj, održavaće se na četiri lokacije. U Kamenoj kući na tvrđavi Kastel i u banjalučkom Domu omladine predviđene su izložbe,