70.000 tona voća iz Srpske ide na rusko tržište

vocnjak
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je danas da će Srpska na rusko tržište ove godine plasirati najmanje 70.000 tona konzumnog voća.

Mirjanić je, nakon razgovora sa privrednom delegacijom iz Sankt Peterburga, istakao da bi na ovo tržište godišnje moglo da bude plasirano oko 200.000 tona različitih proizvoda.

– U trenutnim uslovima možemo na rusko tržište izvoziti 100.000 tona voća za konzumnu potrošnju, oko 80.000 tona povrća, 27.000 tona mesa i mesnih prerađevina, 30.000 tona mlijeka, kao i 25.000 tona različitih prerađevina od mesa, mlijeka, voća i povrća – rekao je Mirjanić.

On je naveo da je sa ruskim partnerima razgovarano o mogućnostima proizvodnje i plasamana proizvoda na rusko tržište pri trenutnim kapacitetima u Srpskoj, ali i mogućnostima zajedničkih ulaganja sa ruskom stranom radi povećanja proizvodnje, prerade i prometa za rusko tržište.

– Tu nije riječ o izvozu viškova nego oragnizovanom plasmanu na rusko tržište.
Obje strane akceptirale su kao vrlo bitan segment kvaliteta proizvoda, pitanje sertifikata u primarnoj proizvodnji, pogotovo kada je riječ o preradi, a naročito prerađevinama animalnog porijekla – naglasio je Mirjanić.

Već u decembru, dodao je on, značajan broj privrednika i agrarnih subjekata Srpske mogao bi da bude predstavljen na sajmu u Sankt Peterburgu, što je dobra prilika za promociju Srpske, kako bi se na toj osnovi gradili ekonomski odnosi sa ruskim partnerima.

Predsjednik Odbora za razvoj preduzetništva i potrošačkog tržišta Sankt Peterburga Elgiz Idrisovič Kačajev istakao je da je saradnja sa Srpskom počela izvozom jabuka u Rusiju, ali da je cilj proširenje saradnje.

– Naš zadatak je da definišemo maksimalno povoljne uslove za plasman robe iz Republike Srpske. Mi u Sankt Peterburgu ćemo uraditi sve što od nas zavisi kako bi ovdje privlačili investitore i plasirali robu iz Srpske u Peterburg – poručio je Kačajev.

On je dodao da je u sastavu ruske delegacije predstavnik veleprodajne kompanije, koji može konkretno da se dogovara o velikim isporukama voća i povrća, zato što ta kompanija isporučuje prehramnebe proizvode, voće i povrće za vojsku, policiju, javne ustanove, bolnice, škole i druge ustanove.

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da se otvore prodavnice samo za robu iz Republike Srpske, te da Srpska treba iskoristiti činjenicu da stanovnici Peterburga imaju dobru platnu sposobnost i mogućnost da kupuju kvalitetnu robu.

(Agencije)

NOVE CIJENE NA PUMPAMA: Gorivo u BiH skuplje i do 20 feninga

Cijene goriva na pumpama širom BiH posljednjih dvadesetak dana porasle su za 0,15 do 0,20 KM po litru, kazao je za “Nezavisne” Almir Bečarević, stručnjak za energente. “Budući da je porasla cijena nafte na svjetskom tržištu, opravdanja za više cijene ima, ali ne baš u ovakom obimu”, ističe Bečarević. Smatra da se u narednom periodu

Renoviranje prostorija u Zajednici srpskih klubova u Beču

U Austriji postoji veliki broj klubova sa prostora bivše Jugoslavije koji se bave kulturnim i sportskim aktivnostima. Ovi klubovi imaju značajan doprinos očuvanja jezika i identiteta tih ljudi ali su oni i jedan vid povezivanja, kako sa državama svoga porekla, tako i sa institucijama Republike Austrije. Prvi klubovi osnovani su početkom sedamdesetih godina prošlog veka.

POPUŠTANJE MJERA: Kalifornija otvara frizerske salone i brijačnice, sa radom počela i njujorška berza

Kalifornija, najmnogoljudnija američka savezna država, u utorak je poduzela novi korak u smjeru popuštanja pandemijskih mjera i, nakon više od dva mjeseca, dopustila otvaranje brijačnica i frizerskih salona u većini saveznih okruga. Guverner Kalifornije Gavin Newsom u ponedjeljak je ukinuo zabranu održavanja misa i trgovanja u zatvorenim prostorima, ali uz nastavljeno strogo pridržavanje ograničenja u

Servisne informacije za 27. maj

Servisne informacije za srijedu, 27. maj 2020. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojim raspolaže ovo Područno odjeljenje, za posljednja 24 časa u Gradu Banjaluka dogodila su se dva krivična dijela. Narušavanja javnog reda i mira nije bilo. Dogodilo se osam saobraćajnih nezgoda u kojima su dva lica lakše povrijeđena. Hitna pomoć U Stanici hitne

Radović pozvao građane Srbije i BiH da ljetuju u Crnoj Gori i Budvi

Predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović pozvao je građane Srbije i BiH da letuju u Crnoj Gori i Budvi i poručio im da su dobrodošli i rado viđeni gosti, te da se ne obaziru na, kako je ocijenio, nepromišljene izjave crnogorskog premijera Duška Markovića. “Građani Srbije i BiH koji godinama ljetuju u Crnoj Gori znaju