Magazin 04.04.2016.

9 inspirativnih ženskih likova iz kultnih filmova

ČITANJE: 4 minute
glumica
Erin Brokovič, Holi Golajtli… Da li su vam poznata imena? Naravno da jesu jer ove dame možda nisu naučinice, ali svakako su žene koje su nam kroz zanimljive situacije i priče putem filmskog platna dale vrijedne lekcije.

Nezavisnost, nevjerovatno samopouzdanje, istrajnost i velikodušnost… samo su neke od osobina koje sve mi imamo u sebi, a samo je pitanje da li imamo dovoljno hrabrosti da ih ispoljimo baš kao što su to uradile naše omiljene junakinje.

Doručak kod Tifanija (1961) – Hooli Golajtli (Odri Hepbern):

Dobro se sjećamo legendarne scene kada prelijepa Odri stoji ispred prodavnice Tiffany obučena u crnu haljinu, crne rukavice, okićena glamuroznim nakitom i tijarom koja krasi njenu elegantnu punđu. Holi je jedna slobodna Njujorčanka koja radi kao poslovna pratnja. Ona nosi najlepše haljine i posjećuje najbolje zabave i ne želi da se zaljubi. Slobodnog duha i harizme, ne možemo da ne volimo Holi, ali i da ne poželimo malo njenog karaktera.

Niske strasti (1992) – Ketrin Tremel (Šeron Stoun):

Nema osobe koja nekoliko puta nije odgledala ovo čuveno filmsko ostvarenje. Momci zbog legendarne scene širenja nogu, a mi zbog karaktera fatalne Ketrin. Nevjerovatno lijepa, nevjerovatno samopouzdana i nevjerovatno dominatna, da dodamo i nevjerovatno pametna jer do kraja filma ne znamo da li je ona glavni zločinac. Njen karakter i utisak nezavisne žene dominiraju kroz cijeli film da vrlo često zaboravimo ko tu uopšte tumači glavnog muškog lika. Ukoliko ste i vi zaboravili, u pitanju je Majkl Daglas.

Ništa osim istine (2008) – Rejčel Armsatrong (Kejt Bekinsejl):

Iako nam je Ejpril Onil u detinjstvu bila model idelne novinarke, sada njenu ulogu možemo slobodno da preusmjerimo na Rejčel u filmu Ništa osim istine. Prelepa, nezavisna i hrabra novinarka koja se bori za Pulicerovu nagradu i na tom putu neće je zaustaviti ni činjenica da mora da se suprostavi i samom predsjedniku SAD-a. Hrabro i samopouzdano radi na priči i spremna je na zatvor i razne prijetnje samo da bi istina izašla na vidjelo. Na ovakvoj hrabrosti pozavidjeli bi joj i mnogi muškarci, a ovo je idealan film koji će vam dati vjetar u leđa!

Kil Bil (2003) – Mlada (Uma Turman):

Da naglasimo da Kil Bil nije jedini film Tarantina koji promoviše žensku nezavisnost i hrabrost, ali je svakako najzapaženiji. Uma Turman u filmu tumači glavni ženski lik koji se upušta u nemilosrdnu osvetu. Ovdje i Bil pada u drugi plan jer jedna zgodna i hrabra dama uspijeva da savlada sve prepreke na putu.

Plavuša sa Harvarda (2001) – El Vuds (Riz Viterspun):

Ona je plavuša, ona nosi pink boju, ona izgleda kao Barbika! Ne zaboravite da je ona i student prava na Harvardu i bez obzira na predrasude hrabro korača ka svom cilju. Nema dame koja nije voljela Elu, njen ružičast život i preslatkog psa! Međutim, ako bolje pogledamo film možemo zaključiti da ovo nije samo slatka američka komedija sa srećnim krajem. Bez obzira na potcenjivanja i predrasude, upornost, rad i želja su sigurni recepti za uspjeh. Ukoliko želite da saznate kako se od jedne slatke razmažene dame  postaje nezavisna, pametna i uspješna žena pogledajte Riz Viterspun u simpatičnoj komediji.

Prljavi ples (1987) – Frensis Baby Hausman (Dženifer Grej):

Prvi ples. Prva ljubav. I nedoljiva Baby. Koliko god voljeli Patrika Svejzija u ovom filmu, morate da obratite više pažnje na sedamnaestogodišnju Baby. Uprkos konzervativnoj sredini i roditeljima slatka djevojčica je dokazala da i dobre djevojke mogu biti nevaljale i plesati prljavo.

Zgodna žena (1990) – Vivijan Vord (Džulija Roberts):

Možda Vivijan jeste prostituka, ali je takođe i seksi, zabavna, pametna  i uspjela da je da pokaže zgodnom biznismenu (Ričard Gir) kako novac i karijera nisu najbitnije stavke u životu. Zaključak: Koji muškarac se ne bi zaljubio u nezavisnu, pametnu i lijepu ženu, iako njeno zanimanje nije za pohvaliti?

Erin Brokovič (2000) – Erin Brokovič (Džulija Roberts):

Samohrana majka Erin Brokovič nema diplomu pravnika, ali ima dovoljno hrabrosti da tuži jednu veliku kompaniju zbog zagađenja vode. Osim što je Džuliji ovaj film donio Oskara za glavnu žensku ulogu, svim ženama je donio snažnu poruku: Možemo da ostvarimo sve što poželimo, bez obzira koliko smo krhke i koliko muškaraca vlada društvom.

Moja Afrika (1985) – Karen (Meril Strip):

Mnogi od nas nisu čuli za jedan od najljepših ljubavnih filmova koji je osvojio čak 7 Oskara. Možda niste čuli da je glavna ženska uloga povjerena fanstastičnoj Meril Strip da ovaj film nije zapažen samo zbog nevjerovatne ljubavne priče. Meril tumači lik žene koja je uspjela da spasi živote afričkih radnika i suoči se sa brojim iskušenjima na putu i postane prava heroina. Vjerujete nam da nećete biti iste nakon gledanja ovog ostvarenja.

(NN)