Magazin 03.10.2015.

9 jutarnjih rituala za uspjeh

ČITANJE: 3 minute
Jutro

Jutarnji sati jesu dio strategije za uspjeh u životu. Zato ih nemojte uzimati zdravo za gotovo.

Ko rano rani dvije sreće grabi. Ali nije dovoljno samo ustati rano. Uspješni pojedinci imaju preciznu jutarnju rutinu koje se drže.

Evo 9 rituala koji će vam pomoći.

1. Ustanite sat ranije

Jedan sat viška je mnogo više nego što se čini. Njega možete potrošiti na vježbanje, spremanje doručka, trčanje, zapisivanje snova, onlajn kurs ili jednostavno na – mentalnu pripremu za predstojeći dan.

Mnogo uspješnih ljudi posebno cijeni jutarnje sate, ma kako neproduktivni izgledali.

2. Vježbajte čim ustanete

Istezanje čim ustanete iz kreveta će podstaći vašu cirkulaciju i razbistriti vam um. Tijelo se nakon blagog vježbanja oseća bolje, zahvaljujući čemu ćete produktivnije razmišljati. Ako ste sportski tip i vježbe istezanja vam nisu dovoljne, možete jutarnjoj rutini dodati trčanje.

Ali, ne zaboravite, za ovo će vam biti potrebno da ustanete sat ranije!

3. Udahnite svjež vazduh

Čist jutarnji vazduh pomaže i tijelu i umu. Zato pojedinci koji postižu dobre rezultate ujutru praktikuju izlazak napolje. Nije potrebno provoditi sate napolju, dovoljno je nekoliko minuta pa da vam dan krene nabolje.

4. Napravite spisak prioriteta

Radni dan sačinjen je iz zadataka. Završti projekat, skuvati ručak, odvesti djecu u školu, odgovoriti na nagomilane mejlove. Prije nego što uronite u obaveze, odvojite nekoliko minuta za to da ih razvrstate. Šta je važno, a šta nevažno? Šta može da sačeka, a šta ne može da čeka? Šta utiče na druge zadatke? Ova pitanja bi trebalo da postavite sebi svakog jutra.

5. Vizuelizujte svoj dan

Efektan način da što kvalitetnije obavite posao jeste da planirate unaprijed. Zato se trudite da, koliko je moguće, isplanirate gdje ćete u kom trenutku u predstojećem danu biti i šta ćete raditi.

6. Postavite ciljeve

Uspješan dan je mnogo više od precrtavanja obavljenih obaveza sa liste zadataka. Važno je da znate kako se dan uklapa u širu sliku. Uspješni pojedinci zato odvajaju vrijeme da ujutru postave ciljeve. Šta želite da postignete projektom na kome radite? Takva pitanja su mnogo važnija od proste brige da posao bude završen na vrijeme. Što prije dođete do takvih odgovora, lakše će vam biti da završite posao. Znaćete zašto ga radite.

7. Hranite se zdravo

Često ćete biti u iskušenju da zgrabite prvo što vam dođe pod ruku u frižideru ili izjurite iz kuće bez doručka. Nijedno nije dobra ideja. Obilan i zdrav doručak bez žurbe je važan dio produktivnog dana. Naročito ako je dan stresan i prepun obaveza i važnih odluka. Da biste održali fokusiranost, potrebno je da pravovremeno nahranite tijelo.

8. Predvidite vrijeme za kafu

Ranoranioci imaju luksuz za jutarnju šolju kafe ili čaja. Ne samo da ih topli napitak razbudi, već postoji i nešto više. Ispijanje jutarnje kafe je trenutak za vas, za razmišljanje i planove. Nemojte se iz puke lijenosti lišiti ovog rituala.

9. Sredite svoj sto

Ma kako haos bio kreativan, potrudite se da počnete dan u redu i miru. Sredite svoj radni prostor da ne biste morali da paničite jer vam se zagubio važan dokument ili broj telefona. Potrebno je zaista malo vremena (i mnogo volje) da premiještanjem nepotrebnih stvari napravite radnu atmosferu.

(Kurir)